Десктопні гаманці

Десктопні біткоїн гаманці – це програми біткоїн гаманців, які ви встановлюєте на комп’ютер.

Десктопні гаманці бувають двох видів:

  • Ноди – гаманці з функцією вузла мережі Біткоїн;
  • Прості – без функції вузла мережі Біткоїн.

Функції простих десктопних біткоїн гаманців:

  • генерують пари публічний (біткоїн адреса) приватний ключі та/або seed-фрази;
  • віддають секретні дані власнику та дозволяють робити резервні зашифровані копії файлу з секретними даними;
  • показують баланс на біткоїн рахунках;
  • формують рахунки для прийому біткоїнів та транзакції для передачі біткоїнів;
  • створення цифрового підпису текстового повідомлення приватним ключем від обраної біткоїн адреси;
  • дозволяють імпортувати біткоїн адреси холодних гаманців.

Прості десктопні біткоїн гаманці не є частиною мережі Біткоїн і не виконують функції вузла.

Приклади простих десктопних гаманців:

  • Copay;
  • JAXX;
  • Electrum та інші.

Деякі десктопні біткоїн гаманці ноди, дозволяють відключити функцію вузла та виконувати функції простого гаманця.

Прості біткоїн гаманці з’єднані з нодою, яка знаходиться на сервері розробника гаманця і не здійснюють повну перевірку транзакцій самостійно. Тому, якщо з серверною нодою щось станеться, відповідно і простий біткоїн гаманець перестане отримувати актуальну інформацію про стан ваших біткоїн-рахунків, транзакцій, можливі суттєві затримки з відправленням вашої транзакції в мережу Біткоїн.

Десктопні біткоїн гаманці Ноди мають всі функції простих десктопних гаманців, але окрім цього, вони є незалежними одиницями мережі Біткоїн, носіями всіх правил системи, вони здійснюють повну перевірку транзакцій та блоків з транзакціями, містять повну базу даних з записами про передачу прав власності на біткоїни – Blockchain Біткоїна, і постійно оновлюють блокчейн до актуальної версії.

Саме десктопні біткоїн гаманці ноди забезпечують децентралізацію системи і є одиницею консенсусу в системі Біткоїн.

Найвідоміший десктопний гаманець нода – BitcoinCore. Ви можете завантажити файл гаманця для вашого комп’ютеру з сайту bitcoin.org. При першому запуску BitcoinCore програма повинна синхронізуватись з мережею Біткоїн, тобто з мережі Біткоїн програма завантажує повну версію бази даних Blockchain Біткоїна. Станом на 18.05.2018 розмір Blockchain Біткоїна становить близько 180 гігабайт, тому синхронізація гаманця може тривати кілька днів.

Протягом завантаження ви зможете генерувати біткоїн-адреси та надсилати рахунки для оплати за допомогою функціоналу у відповідних вкладках.

Після повної синхронізації з’явиться список транзакцій у випадку, якщо ви імпортували файл вже існуючого гаманця або вже існуючий біткоїн рахунок, чи на ваш новий біткоїн рахунок перевели біткоїни. Також з’явиться актуальний баланс ваших біткоїн рахунків.

За допомогою десктопного біткоїн гаманця зручно створювати холодні біткоїн рахунки, перед тим відключивши комп’ютер від інтернет. В розділі меню “Довідка”, вкладці “Вікно зневадження”, є вкладка “Консоль”. За допомогою відповідних консольних команд можна генерувати пари публічний та приватний ключі, отримувати інформацію про поточні параметри системи і мережі Біткоїн. Список команд з консолі викликається командою “help”.

Перевага десктопних біткоїн гаманців нод перед іншими гаманцями полягає у децентралізованності гаманця і незалежності від стороннього серверу.

Недоліком десктопних біткоїн гаманців є відсутність мобільності. Комп’ютер вкрай незручно брати на ринок, і розраховуватись за товар біткоїнами використовуючи десктопний гаманець. А в гаманцях нодах, потрібно довго чекати на синхронізацію з мережею Біткоїн.

Якщо у вас є можливість встановити на комп’ютер десктопний біткоїн гаманець, то краще встановити гаманець ноду, наприклад BitcoinCore. Ваш біткоїн гаманець будете незалежною, автономною одиницею мережі Біткоїн, підтримуватиме децентралізовану сутність системи Біткоїн.

Десктопні гаманці обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit