Станція цифрової енергії – майнінг на службі енергетичної системи країни

Електроенергія що виробляється АЕС є найекологічнішою і найдешевшою. Здавалось би, можна замітини ГЕС та ТЕС електроенергією що генерується АЕС, але є певні проблеми. АЕС має низьку маневреність, тобто не може швидко змінювати кількість генерованої електроенергії під потреби споживача.

Потреби споживача різко змінюються протягом доби. Вдень споживання електроенергії надвисоке, а вночі – наднизьке. Проблему маневреності генерації електроенергії вирішують наступними способами:

  1. Шляхом перерозподілу споживання електроенергії протягом доби, через введення зонних тарифів. Енергоемкому споживачу вигідніше купувати електроенергію в нічний час за суттєво меншим тарифом;
  2. Використанням більш маневрових генераторів електроенергії – ГЕС та ТЕС. Але ГЕС та ТЕС екологічно небезпечні, та генерують більш дорогу електроенергію ніж АЕС.

Недоліки описаних способів роблять електроенергію дорогою для кінцевого споживача і лише частково вирішують проблему маневреності електрогенерації.

Проектна потужність АЕС закладається більшою за потреби споживачів на момент побудови електростанції, з урахуванням економічного та науково-технічного розвитку суспільства. Проте, навіть поточні потреби споживачів в електроенергії, АЕС задовольнити не може, оскільки має низьку маневреність і потребує супутніх ГЕС та ТЕС. Близько половини електрогенеруючої потужності АЕС не використовується, проте, потребує регулярного обслуговування, що тягне фінансові витрати.

Майнінг Bitcoin вирішує проблему маневреності електрогенеруючих потужностей АЕС.

Майнінг Біткоїна з використанням потужних майнінгових цифрових станцій дозволить АЕС працювати з максимальним навантаженням цілодобово. Надлишкова електроенергія буде автоматично спрямовуватись на майнінгові потужності, а за потреби, знов направлятись до споживача.

При використанні майнінгу біткоїна задля навантаження АЕС собівартість генерованої електроенергії стає нижчою, немає потреби в екологічно брудних і дорогих ГЕС та ТЕС.

Оцифрована електроенергія – спосіб транспортування електроенергії.

Майнінгові станції фактично оцифровують надлишкову електричну енергію, перетворюючи її, через математичні обчислення, на цифрову енергію, втілену в біткоїні.

Цифрову енергію можна передавати на будь-яку відстань і знов обмінювати на електричну енергію.

Таким чином, принцип захисту системи Біткоїн proof-of-work має практичну користь для суспільства і може стати частиною захисту енергетичної системи країни та екології.

28 січня 2021 року, у Міненерго обговорили проект будівництва децентралізованої станції цифрової енергії на базі атомних електростанцій України.

Під головуванням заступника Міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифровізації і цифрових трансформацій Ievgen Vladimirov відбулася зустріч представників Міненерго, НАЕК «Енергоатом» та компанії Hotmine.io з метою обговорити можливості і перспективи спорудження станції цифрової енергії, яка зможе завантажувати потужності АЕС для майнингу криптовалют.

“Майбутнє за новітніми технологіями, які можна використовувати для збалансування енергетичної системи, і при цьому отримувати фінансову вигоду. Ідея створення дата-центру на базі атомної електростанції, безперечно, заслуговує на увагу, адже українська ОЕС має незадіяні базові потужності. Стале навантаження на атомні енергоблоки могло б принести і додатковий прибуток державному «Енергоатому», і дати можливість працювати бізнесу, який також платитиме податки у вітчизняний бюджет”, – наголосив Євген Владіміров. 

При цьому заступник Міністра зауважив, що насамперед мають бути вирішені всі питання нормативно-правового забезпечення діяльності подібних дата-центрів, проведено дослідження і розрахунки електроенергії, необхідної для роботи “станцій цифрової енергії”, що підвищить можливості об’єднаної енергетичної системи України з балансування обсягів виробництва та споживання електричної енергії.

“Генерація та транспортування електроенергії є складним та ресурсоємним процесом. Більш того, це є життєво необхідним процесом для людства, тож не дивно, що він, як і фінансові ринки, контролюється державами. Але для децентралізованої цифрової фінансової системи необхідна і децентралізована енергетична система”, – зазначив Олесь Слободенюк, засновник компанії Hotmine, яка запускає проект створення децентралізованої станції цифрової енергії в Україні. У компанії впевнені, що за наявної доступної і конкурентної за ціною потужності від атомної генерації, Україна може стати одним із світових лідерів цифрових технологій.

Після презентації проекту станції цифрової енергії, представники Міненерго, Енергоатома та бізнесу домовились продовжити співпрацю та закріпити її меморандумом, в якому будуть визначені конкретні заходи із налагодження інвестиційної привабливості.

Обговорення питань співпраці та інвестицій в проект створення Станцій Цифрової Енергії в телеграм чаті: DigitalEnergyToken


Станція цифрової енергії – майнінг на службі енергетичної системи країни обновлено: 19 Лютого, 2021 автором: SchBit