Bitcoin – зелений майнінг

Що таке майнінг Bitcoin (скорочено)

Майнінг Bitcoin це процес пошуку невідомого цілого числа, з яким хеш блоку з біткоїн-транзакціями відповідатиме правилам системи Bitcoin.

Пошук невідомого числа, хешування, перевірки відповідностей – вся ця обчислювальна робота здійснюється ASIC-чіпами і потребує електроенергії.

На даному етапі нічого не екологічного немає в майнінгу – згодні?

Не екологічність майнінгу

В багатьох пропагандистських ЗМІ можна зустріти статті про витрати електроенергії на підтримку мережі Біткоїн. Пишуть, що електроенергією задіяною в майнінгу Біткоїна, можна було б забезпечити ціле місто, або навіть невеличку країну. І саме витрати електроенергії на майнінг Біткоїна є аргументом не екологічності.

Розберемося в питанні споживання електроенергії майнінгом Біткоїн.

Забагато електрики на Біткоїн

Кембриджський університет створив спеціальний інструмент для оцінки спожитої майнінгом Біткоїна електроенергії. Відповідно до розрахунків на середину 2019 року, щорічне споживання електроенергії майнінгом Біткоїна було на рівні 61,76 TWh (терават-годин). Сьогодні (02.06.2020) розрахунки показують 50,72 TWh. Тобто ми спостерігаємо зменшення споживання електроенергії майнінгом.

50000000000 kWh на рік це багато чи мало?

Наприклад, моє домогосподарство, за 2019 рік спожило 3130 кВт-год. Електроенергією, яку спожила мережа Біткоїн, можна було б забезпечити близько 16 мільйонів подібних домогосподарств.

Вражаючі цифри! Проте, Біткоїн це не домогосподарство, Біткоїн – це гроші, і грошова система одночасно, яка працює 24/7 вже понад 10 років поспіль; доступна в кожному куточку світу всім бажаючим.

Біткоїну не потрібні філії в кожному місті, не потрібні працівники, сигналізація, банкомати, комп’ютери, транспорт і багато інших інфраструктурних елементів, які використовує сьогодні світова фінансова система.

Скільки електроенергії споживає світова фінансова система, задля забезпечення функціонування неможливо порахувати, але ця цифра набагато більша за ту, що споживає система Біткоїн.

Проблема не екологічності майнінгу Біткоїна не в кількості електроенергії, яку споживає майнінг, а в інформаційних маніпуляціях, які використовують ЗМІ. Вони не порівнюють споживання електроенергії системою Біткоїн зі споживанням електроенергії світовою фінансовою системою, бо таке порівняння, на розсуд ЗМІ, некоректно, але вони порівнюють споживання електроенергії Біткоїном, зі споживанням домогосподарств, міст, навіть країн і таким чином провокують порівняння з особистими потребами, що і призводить до виникнення невдоволення і осуду збоку суспільства.

Звідки електроенергія для майнінга Біткоїна?

Зустрічаються звинувачення, що майнери псують електроенергію на майніг Біткоїна, яку можна було б використовувати для виконання більш корисної роботи, для підприємств, лікарень, і т.п.

Електроенергія це товар, що виробляється з природних ресурсів. Коли проектують електростанції, то закладають набагато більшу проектну потужність, враховуючи розбудову електромережі і майбутнє збільшення потреби в електроенергії. Існуючі електростанції працюють не на повну потужність, бо не існує промисловості, яка буде повністю задовольняти потенціал потужності електростанції. Відповідно, частина обладнання електростанції знаходиться в режимі очікування, ніби законсервована для роботи в майбутньому. Це є проблема, бо потужності в режимі очікування потребують грошових витрат на догляд і обслуговування того, що не працює, не приносить прибутки. Отже, витрати на догляд і обслуговування потужностей електростанції, що знаходяться в режимі очікування закладаються в поточну ціну електроенергії.

  • Майнінг біткоїна не потребує побудови нових електростанцій.
  • Майнінг використовує вже існуючу електроенергію, завантажуючи невикористані потужності електростанцій.
  • Майнінг біткоїна купує електроенергію і тим самим збільшує рентабельність роботи електростанцій.

В умовах сьогоднішньої фінансової кризи, споживання електроенергії скоротилося. Першими відключають АЕС, які виробляють найбільшу кількість електроенергії. Наприклад, в Україні, атомні електростанції змушені відключати енергоблоки, бо електроенергію, яку вони генерують, нікому продавати. Відключені енергоблоки потребують догляду і обслуговування і відповідно, витрати оплачує кінцевий споживач – звичайні домогосподарства.

Майнери біткоїна готові купувати електроенергію і шукають найнижчий тариф. Українські електростанції могли б не відключати енергоблоки, а продавати електроенергію вітчизняним та іноземним майнінг-інвесторам за прийнятною ціною.

Атомні електростанції – зелена електроенергія

АЕС найекологічніший спосіб генерації електроенергії. На відміну від гідроелектростанцій, теплових електростанції, вітрових електростанцій, АЕС не забруднюють навколишнє середовище викидами парникових газів, не порушують екосистеми. Відпрацьоване ядерне паливо надійно зберігається в сховищах. А теплове забруднення незначне.

Натомість, АЕС генерують найдешевшу електроенергію.

Майнери шукають найдешевшу електроенергію заради вигоди, тому майнінг Біткоїна, в першу чергу, завантажує саме АЕС.

Фактично, майнери стимулюють роботу АЕС, і дозволять відмовитись від справді не екологічних видів генерації електроенергії, таких як гідроелектростанції, та теплові електростанції, залишивши людям дешеву і більш екологічну атомну електроенергію.

Bitcoin – зелений майнінг для обігріву ваших приміщень

В процесі майнінгу виділяється теплова енергія, як побічний продукт від роботи електронних компонентів. Теплом від майнінгу можна опалювати будинки, виробничі площі, офіси, приміщення громадського призначення, теплиці, оранжереї. Тепло від майнінгу можна використовувати для підігріву води у виробничих процесах, в промислових сушарках, на фермах, інкубаторах і в інших напрямках народного господарства.

Електричне опалення набагато екологічніше за газове опалення чи опалення на рідких чи твердих енергоносіях. А опалення, що використовує тепло від майнінгу Біткоїна ще і вигідне, бо приносить власнику такої опалювальної системи гроші – біткоїни, частину яких можна платити за спожиту електроенергію.

В Україні працює виробник екологічних майнінг-обігрівачів, компанія Hotmine, яка у 2019 році розробила і випустила на ринок майнінг-обігрівачі Hotmine CM-1 Smart Heater.

Представлений майнінг-обігрівач, навіть за сьогоднішніми тарифами (0,75 грн. до 100 кВт-год., 1,40 грн. більше 100 кВт-год.), відповідно до розрахунків за минулий опалювальний сезон (2019 – 2020), є не просто більш вигідним за газове чи централізоване опалення, а навіть приносить прибутки і економить ваші бюджетні кошти. І при цьому, не створює викидів парникових газів в навколишнє середовище.

Якщо вам відомі дані вашого минулого опалювального сезону 2019 – 2020, ви можете прорахувати, якими б були ваші прибутки, якби замість газового опалення, чи опалення від тепломережі, ви використовували майнінг-обігрівачі Hotmine CM-1 Smart Heater. Скорестуйтесь натиснувши цей калькулятор.

Якщо вас цікавить альтернативний обігрів вашого будинку, сповістіть нас про це заповнивши цю форму:


Bitcoin – зелений майнінг обновлено: 3 Червня, 2020 автором: SchBit