Біткоїн отримує апгрейд Taproot поки долар продовжує падіння

Інфляція долара та інших державних валют посилюється по мірі того, як у США підписують закони про масивні витрати. У той самий час здійснюється важливий апгрейд системи Біткоїн, під назвою Taproot

Taproot був активований в мережі Біткоїн коли 90% майнерів сповістили про оновлення свого програмного забезпечення. Протокол було активовано у неділю, 14 листопада 2021 року, на блоці 709632. 

Що таке Taproot? 

Taproot – це реалізація одразу декількох нових технологій онлайн платежів у Біткоїнах. Вперше, основна ідея Teproot була представлена Грегом Максвеллом у 2018 році. З тих пір в роботі були три BIP пропозиції, які вдало пройшли випробування, а також сигналізують, що код було створено Пітером Уиллє, Тимом Руффінгом, А. Джей. Таунсом та Джонасом Ніком (Pieter Wuille, Tim Ruffing, A.J. Townes и Jonas Nick), код приєднаний до Bitcoin Core у жовтні 2020 року. 

Основа апгреду – «підписи Шнорра» 

В Біткоїні викорисовували криптографічну схему ECDSA задля здійснення «цифрових підписів», де користувач підписує транзакцію власним приватним ключем задля того, щоб підтвердити відправку монет комусь ще. 

З впровадженням Taproot з’явився новий спосіб підписувати транзакції. Кожна транзакція, що використовує Taproot, буде підписувати транзакції по-новому, що додасть можливість покращення приватності, безпеки та масштабування Биткоїн транзакцій. 

У доповнення до того, що підписи Шнорра менші за розміром та більш швидкі, ніж ECDSA, в них є додаткова перевага – вони «линійні». Їх виконання дозволяє включати у транзакцію легкі та складні «смарт-контракти», що означає закодовані контракти із автоматично працюючими правилами. До цих пір «смарт контракти» були «фішкою» Ефіріуму. Біткоїн мав можливість створювати лише найпростіші смартконтракти. З впровадженням оновлення Taproot смартконтракти в системі Біткоїн за своєю ефективністю зможуть конкурувати зі смартконтрактами спеціалізованих блокчейнів.

Taproot призведе до позитивних наслідків для всієї екосистеми Біткоїн. Наприклад, він дозволить приховати справжні адреси відправки (в комплексній транзакції) за однією адресою, яку і буде видно в блокчейні. Ряд метаданих транзакцій у Taproot стануть недоступні. Це відкриває нові можливості в анонімізації Біткоїн транзакцій та підвищенні взаємозамінності у тому числі. 

Крім того, Taproot ставатиме все більш корисним у плані масштабування, у міру того, як його прийняття зростатиме. За деякими оцінками масадопшин оновлення Taproot може зайняти 2 роки і більше, на прикладі SegWit адрес, які були прийняті основними біржами та централізованими гравцями без ентузіазму. 

Taproot також відкриває дорогу до нових інструментів у цифрових гаманцях користувачів, однак автори таких гаманців мають написати новий код, щоб почати підтримувати новий тип підписів. Зазвичай це займає не багато часу (до року). 

Цікавою особливістю Taproot також є здатність маскувати Lightning Network транзакції під «класичні» Біткоін транзакції, що може значно підвищити анонімність платежів у мережі Біткоїна. 

Долар втрачає авторитет 

Долар стрімко втрачає свою цінність після рекордно високого періоду інфляції у 12 місяців. Це рекорд інфляції долара за останні 30 років. Рівень інфляції швидше за все посилюватиметься після того, як було підписано пакет стимулювання на 1.2 трильйони доларів. Вже зараз відомо, що за ним буде кілька аналогічних пакетів фінансування. Ціни на товари вже зростають у багатьох регіонах планети, тоді як сфери послуг та розваг страждають від нестачі клієнтів. Готовність витрачати показує антирекорд останніх десяти років. 

Крім того, влада у США залишається в нерішучості щодо ролі Біткоіна. SEC не сподобалась пропозиція VanEck Bitcoin ETF Spot Trading після кількох затримок та коментарів від Гарі Генслера, який переконував, що SEC стала більш відкритою та доброзичливою до подібних пропозицій. Тим не менш, відмова була певною мірою очікувана. 

Чого чекати від Bitcoin та Taproot?

Taproot дозволяє впроваджувати нові рішення та вести нові розробки. Він надає кодерам розширений пакет інструментів в міру того, як вони продовжують покращувати код Bitcoin. Деякі із дружніх до Taproot проектів вже анонсували роботу над кодом. Зважаючи на підвищення анонімізації, цей протокол може не сподобатись тим гравцям, які роблять ставку на KYC/AML тренд. 

Разом із безліччю плюсів Taproot привносить й мінуси. Наприклад, тимчасове потенційне зменшення анонімізації. Як пояснюють розробники, розгортання Taproot, як і будь-якої іншої масштабної зміни коду, потребує зміни формату адресу. Таким чином, користувач може втратити частину анонімності в тому плані, що буде видно, чи він використовує Legacy, SegWit або Taproot адреси. 

За матеріалами:

blog.river.com

coindesk.com

Біткоїн отримує апгрейд Taproot поки долар продовжує падіння обновлено: 17 Листопада, 2021 автором: SchBit