Як купити / продати біткоїни?

Купити або продати біткоїни дуже легко та швидко не виходячи з дому. Існує кілька способів як купити чи продати біткоїни:

  1. Обмінники;
  2. Біржі;
  3. Сервіси прямого обміну;
  4. Приватний обмін.
  5. Заробити біткоїни продаючи свої товари та послуги.

Обмінники криптовалют.

Обмінник криптовалют – це окремий торговець, який в ручному або автоматичному режимі здійснює обмін біткоїнів за ринковим курсом з нарахуванням комісії.

Обмінники можуть мати різну форму реалізації:

  • Веб-сайт по обміну біткоїнів.
  • Банкомат по купівлі/продажу біткоїнів за готівку.
  • Термінали для купівлі біткоїнів.
  • Web-гаманець біткоїн з інтегрованим обмінником або прив’язаною банківською карткою з автоматичною конвертацією.

Існують веб сайти на яких можна побачити, які обмінники мають найвигідніший курс обміну, та відгуки про них.

Переваги обмінників:

  1. Зручність і швидкість обміну.
  2. Велика кількість способів оплати: національні платіжні системи, банківські перекази, карткові платежі, електронні гроші, картки попередньо оплачених послуг, термінальні мережі та інші.

Недоліки обмінників:

  1. Ризик втратити кошти внаслідок збою роботи обмінника чи шахрайських дій зловмисників на етапах обміну;
  2. Великий мінімальний та низький максимальний ліміт для обміну. Наприклад купівля біткоїнів на суму від 500 грн. до 10000 грн.
  3. Високі комісії обмінників.

Обираючи обмінник для купівлі продажу біткоїнів слід враховувати відгуки клієнтів про той чи інший обмінник. Обирати обмінник з гарною репутацією, який давно працює на ринку.

Загальний порядок користування обмінником на сайті:

  1. Обираєте пару обміну, наприклад гривня на біткоїн та суму обміну;
  2. Вводите вашу біткоїн адресу на яку буде відправлена зазначена сума біткоїнів, або номер платіжного рахунку;
  3. Обираєте спосіб оплати та оплачуєте.
  4. Отримуєте ваші біткоїни або гривні чи іншу валюту.

При купівлі біткоїнів через термінал, в обмін на гроші ви отримуєте чек із зазначеним кодом активації. Заходите на сайт обмінника та вводите зазначений код активації та вашу біткоїн адресу, і отримуєте біткоїни. В цьому випадку, краще за все ввести код активації на сайті якомога швидше, навіть не відходячи від терміналу.

При купівлі біткоїнів через банкомат, ви вводите суму в гривнях, на яку хочете купити біткоїнів; надаєте qr-код вашого біткоїн рахунку для сканування у відповідному блоку біткоїн банкомату з екрану мобільного телефону чи роздруківку на папері підходящого розміру; оплачуєте в біткоїн банкомат зазначену суму та отримуєте біткоїни.

Web-гаманець біткоїн з інтегрованим обмінником дозволяє швидко обміняти біткоїни на іншу валюту в межах системи сервісу, і потім отриману валюту вивести з вашого балансу на сервісі на вашу картку. Прикладами такого обмінника є веб гаманець біткоїн Coinbase та система WebMoney з веб гаманцем біткоїн WMX.

Web-гаманець біткоїн з прив’язаною карткою і автоматичною конвертацією працює наступним чином. Після реєстрації на сайті сервісу та створення акаунту, ви замовляєте прив’язану до біткоїн рахунку платіжну банківську картку за окрему плату. Поповнивши ваш біткоїн баланс в акаунті сайту, ви можете знімати національну валюту в банкоматах та розраховуватись в магазинах платіжною карткою. При цьому відбувається автоматична конвертація біткоїнів на балансі вашого акаунту в фіатну валюту на рахунку платіжної картки. Прикладом такого веб гаманця біткоїн з прив’язаною платіжною карткою є сервіс Xapo.

Біржі криптовалют.

Біржа криптовалют – це ринок, електронний майданчик де зустрічаються продавці та покупці криптовалют чи фіат.

Біржа виконує функцію гаранта платоспроможності учасників ринку за рахунок обов’язкового депозиту всієї суми на яку відбувається торгівля; та забезпечує безпеку зберігання коштів користувачів біржі і захист їх акаунтів від зламу та несанкціонованих маніпуляцій зловмисниками.

На відміну від обмінників, курс обміну на біржах встановлюють користувачі, а не власник біржі.

Біржа отримує прибуток у вигляді відсотків (наприклад 0,25% або 0,05%) від суми обміну по кожному здійсненому ордеру.

Загальні етапи користування біржею:

  1. Реєстрація та вхід на біржу. Криптовалютні біржі потребують реєстрації, верифікації користувача з наданням особистих даних (адреса, фото документів), але криптовалютні біржі, поки що, доступні всім і не потребують від користувачів наявності дозволів на торгівлю та ліцензій.
  2. Розміщеня депозиту криптовалюти або фіатної валюти. Користувач повинен перерахувати на рахунок біржі, прив’язаний до його балансу, певну суму валюти, після чого передана сума з’явиться на балансі акаунту і нею можна буде торгувати.
  3. Торгівля. Криптовалютні біржі дозволяють користувачам здійснювати торгівлю в межах існуючих на біржі валютних пар, наприклад біткоїн/долар сша, біткоїн/гривня, біткоїн/інша криптовалюта. В межах біржі користувачі виставляють ордери на купівлю або продаж біткоїнів, інших криптовалют або фіатних грошей.
  4. Вивід коштів. Після торгівлі, обміну однієї валюти на іншу, користувач робить запит на вивід коштів з балансу його акаунту на біржі. Зазвичай, максимальна сума яку можна вивести за день визначена рівнем верифікації вашої особи. Наприклад на біржі poloniex максимальна щоденна сума валюти яку можна вивести з біржі еквівалентна 25000 доларів США.

Переваги криптовалютних бірж:

  1. Великі об’єми купівлі продажу;
  2. Швидкість та зручність обміну в межах біржі;
  3. Велика кількість валютних пар;
  4. Низька комісія обміну в межах біржі.

Недоліки криптовалютних бірж:

  1. Централізація та регуляція, що надає можливість заблокувати кошти на рахунку, встановлювати ліміти на зняття коштів, біржа може стати жертвою державного регулювання і її робота буде повністю або частково заблокована разом з вашими коштами;
  2. Вірогідність зламу біржі та крадіжка коштів;
  3. Верифікація особистості.
  4. Велика комісія від банківської системи на ввід та вивід фіатних валют.

Якщо ви купуєте біткоїни за фіат на біржі, не слід орієнтуватись на поточний курс. Низькі комісії на обмін тільки в межах біржі. Прораховуйте реальний курс обміну, тобто скільки гривень ви витратите з урахуванням всіх комісійних зборів та скільки отримаєте біткоїнів на ваш біткоїн рахунок з урахуванням комісії на вивід. На українських біржах, в залежності від суми, на яку ви купуєте біткоїни, реальний курс купівлі біткоїна може бути на 5-70% більше поточного (який ви бачите)!

Існують програми для мобільних пристроїв, які дозволяють торгувати валютами на кількох біржах безпосередньо з вашого смартфону. Найпопулярніша програма для мобільної торгівлі з використанням API бірж – TABTRADER.

Увага! Не зберігайте на біржах ваші кошти! Якщо ви торгуєте на біржі, то торгуйте на суму, втрата якої не буде для вас критичною, зароблені в результаті успішної торгівлі кошти виводьте на підконтрольний вам криптовалютний рахунок або платіжну картку.

За об’ємами криптовалютних торгів лідерство бірж часто змінюється.

Оскільки біржі централізовані, є ризик втручання в роботу бірж різноманітних зловмисників, які можуть заблокувати роботу біржі та гроші на акаунтах користувачів, тому розробляються децентралізовані біржі тільки для торгівлі криптовалютами.

Сервіси прямого обміну криптовалют.

Сервіси прямого обміну криптовалют – це електронні майданчики для обміну валют між зацікавленими сторонами на пряму.

Особливістю такого сервісу є те, що в межах системи користувачі розміщують пропозиції купівлі продажу валют за встановленим ними самими курсом, умови та порядок обміну, наприклад, особиста зустріч, переказ коштів через платіжні системи і здійснюють обмін.

Роль сервісу полягає в забезпеченні надійності та безпеки угод:

  • створення безпечного та зручного майданчика  для користувачів у вигляді сайту;
  • система рейтингу користувачів та відгуків;
  • надання послуги гаранта угоди;
  • можливість резервування суми угоди;
  • вирішення конфліктів.

Такі сервіси встановлюють невелику комісію, наприклад в розмірі 1% від суми угоди.

Подібні сервіси не потребують верифікації особистості, але при реєстрації необхідна адреса електронної пошти.

Найпопулярніший в світі сервіс прямого обміну валют LocalBitcoins. Об’єми купівлі/продажу криптовалют на LocalBitcoins мають тенденцію до зростання.

Інструкція з реєстрації та користування сервісом LocalBitcoins

Приватний обмін криптовалют.

Приватний обмін криптовалют – це обмін криптовалютами який здійснюється за умови особистої зустрічі або домовленості без використання сторонніх сервісів.

Приватний обмін використовується для обміну великих сум, наприклад еквівалентом від 100000$. Обмінювати великі суми на централізованих сервісах, таких як обмінники, біржі, навіть сервіси прямого обміну не рекомендується, бо вони привертають увагу регуляторів і можуть бути заблоковані на невизначений строк, до пояснення джерел походження цих грошей.

Переваги приватного обміну криптовалют:

  1. Відсутність будь-яких комісій від посередників. Обмін здійснюється за поточним курсом обраної біржі на взаємовигідних умовах. При приватному обміні враховуються тільки комісії грошових систем (системи Біткоїн, банківської системи), або комісії можуть бути взагалі відсутні, при готівковому обміні;
  2. Анонімність. Про здійснення обміну знають тільки його учасники, яким не обов’язково розкривати особисті дані.

Недоліки приватного обміну криптовалют:

  1. Повільність. Необхідно шукати зацікавлену сторону, визначати та обговорювати умови і порядок обміну. За потреби, шукати незалежного гаранта при відсутності довіри.
  2. Небезпека. Велика вірогідність шахрайських дій та силового пограбування збоку як злочинців так і різноманітних органів.

Рекомендації щодо приватного обміну криптовалют:

  1. Домовляйтесь про обмін зі знайомими міняйлами, які мають позитивну репутацію і відомі в спільноті;
  2. Чітко визначайте та фіксуйте умови обміну;
  3. Обмін здійснюйте у vip-кімнатах банків з охороною, або наймайте приватну охорону;
  4. Скористайтесь послугами гарантів-посередників з репутацією;
  5. Якщо ви купуєте біткоїни, для отримання платежу заздалегідь підготуйте імпортований в мобільний біткоїн гаманець біткоїн рахунок без приватного ключа;
  6. Якщо ви обмінюєте біткоїни на фіат, заздалегідь підготуйте банківський рахунок, і покладіть суму на цей рахунок не виходячи з банку в якому здійснювався обмін.

Приватний обмін вигідно використовувати не тільки з великими сумами, але і з невеликими. На українських біржах мінімальна сума обміну становить 500 грн, при такій сумі реальний курс купівлі біткоїна злітає на 35%-75% від поточного на біржі. Тому вигідно домовитись про купівлю біткоїнів на невелику суму. В цьому випадку залишається висока вірогідність шахрайства, але ризик того вартий.

Знайти людину для прямого обміну невеликої суми можна на форумах, тематичних групах в Телеграм, звернувшись до адміністратора групи, та розмістивши відповідну об’яву.

Заробити біткоїни.

Ще один спосіб отримати біткоїни – продати ваш товар (фізичний або віртуальний товар, послуга, виконання роботи) за біткоїни. Сповістіть ваших клієнтів про можливість оплати за ваш товар біткоїнами, та будьте готові прийняти оплату в біткоїнах від покупців. Це набагато простіше, безпечніше і вигідніше ніж приймати оплату готівкою або картками VISA чи MasterCard, бо не потребує дозволів, дорогого спец. обладнання, достатньо мати лише смартфон.

Як купити / продати біткоїни? обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit