Як приймати оплату в біткоїнах за свої товари та послуги?

Людина яка дізналась “Що таке біткоїн?” не відмовиться прийняти оплату за свій товар в біткоїнах, бо це все одно, що відмовитись від прибутку.

Перший крок – сповістити ваших клієнтів про те, що ви приймаєте біткоїни. На початку, немає особливого значення, скільки покупців у вас куплять ваш товар за біткоїни, головне щоб потенційний покупець був сповіщений про таку можливість, а ви були готові прийняти оплату в біткоїнах.

Сповістити ваших клієнтів, що ви приймаєте до оплати біткоїни можна через СМС повідомлення, поштову розсилку, соціальні мережі, найпопулярніші месенджери, рекламний банер на вашому сайті, чи стікер-наліпку з логотипом біткоїна на торговій точці.

Другий крок – підготуватись до прийому біткоїнів в якості оплати. Якщо порівняти банківську фінансову систему з системою Біткоїн в плані легкості інтеграції для прийому оплати, то біткоїн набагато легше, вигідніше, швидше та безпечніше впровадити з наступних причин:

  • Програмний код біткоїна відкритий і доступний кожному, на відміну від програмного забезпечення банківських систем;
  • База даних блокчейн відкрита для перегляду;
  • Біткоїн не потребує дозволів, ліцензування, верифікації та реєстрації відповідно до регуляторних вимог;
  • Приймати оплату в біткоїнах безпечно оскільки контролювати надходження платежу та його підтвердження в системі можливо без безпосереднього управління біткоїн рахунком;
  • Біткоїн переведений вам в якості оплати належить вам і його ніхто не може заблокувати, на відміну від банківських систем.

Наприклад, прийом оплати в біткоїнах можна зробити навіть за допомогою гугл таблиць та кількох програмних функцій

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Система Біткоїн задовольнить вимоги будь-якого продавця, від торговця на ринку до великих супермаркетів. На даний час баланс між малою кількістю бажаючих оплачувати біткоїном та пропускною здатністю системи Біткоїн дозволяє впроваджувати прийом оплати біткоїна без проблем. Вже сьогодні запущена та функціонує надбудова системи біткоїн Lightning Network, яка дозволяє здійснювати 500000 транзакцій на секунду, справа лише за розробкою доступних програмних продуктів.

Тема Як приймати оплату в біткоїн доволі велика і охоплює різні рівні потреб, від малого до великого бізнесу. Як наслідок, має велику кількість реалізацій. Тому зараз ми зупинимось на найпростішому варіанті прийому платежів в біткоїнах, доступному абсолютно всім, навіть дітям.

Для прийому платежів в біткоїн вам необхідно мати встановлену програму біткоїн гаманець на вашому смартфоні. Наприклад для ОС Андроід зручний біткоїн гаманець Mycelium, для iOS – Coinomi.

Загальний порядок дій по прийому біткоїн платежів:

  1. Запустити програму біткоїн гаманець;
  2. Натиснути кнопку RECEIVE (Отримати) та ввести суму в біткоїнах, доларах США, або національній валюті (якщо дозволяє біткоїн гаманець);
  3. Надати платнику qr-код для оплати та дочекатись появи сформованої транзакції в стані очікування у списку транзакцій. За потреби, дочекатись одного або кількох підтверджень переказу (очікування від 10 хвилин).

Очікування підтвердження необов’язкове в разі, якщо сума невелика, шахраювати зі створенням конкурентної транзакції на 1, 2 долари за каву чи інші роздрібні товари ніхто не буде бо це не так просто. Для більш суттєвих сум необхідно дочекатись хоч би одного підтвердження транзакції, а краще трьох підтверджень.

Прийом оплати за товар, перевірку надходження платежу та стан підтвердження також можна організувати на власному сервері створивши власну, незалежну касову систему з автоматичним оновленням курсу, підключенням сканеру штрих кодів, принтера чеків. Якщо у вас велика кількість покупців за біткоїни для обробки потоку транзакцій доцільно буде встановити на сервер повну ноду біткоїна. Для невеликої кількості транзакцій (наприклад 1000 покупців на день), просто щоб бути готовим до прийому оплати в біткоїнах достатньо використовувати API-merchant від Blockchain.info, Mycelium та інш. або навіть без використання API-merchant, використовуючи лише API загального доступу до інформації блокчейну.

Для прийому оплати в біткоїнах існують сервіси з автоматичною миттєвою конвертацією біткоїна в фіатну валюту по поточному курсу, наприклад сервіс BitPay. Для автоматичної конвертації біткоїнів можна використовувати і API-бірж, створюючи ордери на обмін біткоїнів в реальному часі.

Отже система Біткоїн та вже існуюча інфраструктура сервісів та бірж надають продавцям всі інструменти для прийому платежів в біткоїнах та розширює свободу в економічних відносинах. Додайте сайт schb.it до закладок, згодом буде додано інструкції та опис дій для додавання різних форм оплати біткоїнами.

Як приймати оплату в біткоїнах за свої товари та послуги? обновлено: 24 Вересня, 2018 автором: SchBit