Мобільні гаманці

Мобільний біткоїн гаманець – це програма для смартфонів, яка зберігає приватні ключі в смартфоні у зашифрованому вигляді.

Якщо ви втратите ваш мобільний пристрій, у вас його вкрадуть, або він вийде з ладу – ви втратите і ваші біткоїни.

Перед початком користування мобільним біткоїн гаманцем, або одразу після отримання платежу, чи надання біткоїн адреси для розрахунку, необхідно, ОБОВ’ЯЗКОВО! записати секретні дані (seed-фразу та/або приватні ключі) в паперовий блокнот!

Мобільний біткоїн гаманець призначений для щоденного користування системою Біткоїн, оперативного відправлення платежів та прийому оплати. Зберігати великі суми на мобільному біткоїн гаманці небезпечно, оскільки використовуючи пристрій в мережі інтернет ви можете підхопити зловмисну програму, яка може отримати доступ до приватних ключів чи підмінити скопійовану біткоїн адресу при здійсненні платежу.

Як обрати мобільний біткоїн гаманець

  • Обирайте відомий загалу біткоїн гаманець, який має позитивні відгуки та велика кількість користувачів;
  • Бажано, але не критично, біткоїн гаманець з відкритим програмним кодом;
  • Біткоїн гаманець повинен мати можливість встановити пароль або PIN-код на вхід, підтвердження виконання функцій переказу та доступу до секретних даних;
  • Біткоїн гаманець повинен віддавати секретні дані його власнику для запису.

Найпопулярніші мобільні біткоїн гаманці

  • Mycelium;
  • Coinomi;
  • JAXX;
  • Bitcoin Wallet (зі значком біткоїн);
  • Electrum.

Перевіряйте наявність вище вказаних характеристик зазначених біткоїн гаманців, оскільки вони постійно оновлюються і їх функціонал змінюється.

Корисні функції мобільних біткоїн гаманців

Конвертація валют. Мобільні біткоїн гаманці мають доступ до курсу біткоїна на різних біржах та дозволяють конвертувати курс у національні валюти. Це зручно коли ви приймаєте оплату за ваші товари чи послуги в біткоїнах. Суму набираєте в національній валюті, яка конвертується в біткоїн по поточному курсу. В гаманцях Mycelium та Coinomi присутня валюта гривня.

Імпорт біткоїн рахунків. Мобільні біткоїн гаманці дозволяють імпортувати біткоїн рахунки без приватного ключа або з приватним ключем, які не були створені даним біткоїн гаманцем.

Імпорт біткоїн рахунків без приватного ключа корисний у випадку, коли ви приймаєте оплату в біткоїнах і у вас кілька магазинів, кілька продавців; або купуєте біткоїни на приватній зустрічі. Імпортував спеціально створені біткоїн рахунки на пристрій продавців для ви забезпечите безпеку коштам на цих рахунках, оскільки без приватного ключа ніякий грабіжник не зможе заволодіти біткоїнами. Крім цього, імпортовані рахунки та статистику надходження коштів від продажі товарів, зручно використовувати в бухгалтерських розрахунках.

Імпорт біткоїн рахунків з приватним ключем дозволяє отримати доступ до холодних біткоїн рахунків, на яких ви зберігали біткоїни певний час. Якщо на холодному біткоїн рахунку зберігалась велика сума, то найкраще, за для безпеки, після імпортування, одразу розбити суму на кілька менших сум та відправити її на різні біткоїн гаманці. Зберігаючи біткоїни на різних біткоїн рахунках, різних пристроїв, ви зменшуєте ризик втратити все зі зламом одного пристрою.

Підключення апаратних гаманців та керування ними. Деякі мобільні біткоїн гаманці (Mycelium) дозволяють підключати та керувати коштами на апаратних біткоїн гаманцях. Це зручна функція, оскільки ступінь захисту апаратного біткоїн гаманця вищий за ступінь захисту мобільного біткоїн гаманця, але мобільний біткоїн гаманець більш зручний у використанні ніж стаціонарний комп’ютер.

Можливість встановити PIN-код або пароль. Ця функція має важливе значення для безпечного використання мобільного біткоїн гаманця. Вашим пристроєм, в наслідок крадіжки або тимчасового доступу, може заволодіти зловмисник та перевести ваші біткоїни на свій гаманець. Якщо ви встановили PIN-код зловмисник вже не зможе швидко отримати доступ до керування вашими біткоїнами і у вас буде час відновити доступ до біткоїн рахунку на вкраденому пристрої з іншого смартфону, та переказати біткоїни на інший, підконтрольний тільки вам біткоїн рахунок. Не ігноруйте цю функцію мобільного біткоїн гаманця і не відкладайте її використання на потім! Якщо ви забули PIN-код, то отримати доступ до біткоїнів зможете за записаними секретними даними.

Зверніть увагу на мобільний біткоїн гаманець Bitcoin Wallet (з логотипом біткоїна). Цей біткоїн гаманець один з перших, він заслуговує на довіру. Але в ньому є одна неприємна особливість. Він не віддає секретні дані для запису, натомість дозволяє зберігати резервну копію файла гаманців під паролем. Якщо ви встановили PIN-код і зберегли резервну копію, а потім забули пінкод, то відновити доступ до коштів за файлом ви не зможете, бо його імпорт потребуватиме ввести пінкод. Будьте обережні!

Можливість встановлювати комісію за біткоїн транзакції. Деякі мобільні біткоїн гаманці дозволяють встановлювати власноруч комісію за біткоїн транзакцію, інші – пропонують лише обрати варіант комісії. Не слід забувати, що не гаманець а ви встановлюєте комісію за біткоїн транзакцію, і можете не погодитись з запропонованою біткоїн гаманцем комісією, а встановити свою. Якщо у вас є час почекати підтверджень, в разі переказу біткоїнів на один з ваших рахунків, то сміливо встановлюйте мінімальну комісію (1-3 сатощі/байт). Для переказів де необхідно дочекатись підтверджень якомога швидше (10-20 хв.) обирайте більшу комісію (від 5 сатощі/байт).

Використання мобільних біткоїн гаманців має ще одну перевагу, не пов’язану з самим біткоїн гаманцем. В разі загрози силового викрадення вашого пристрою, або погроз з метою, щоб ви відкрили доступ до біткоїн рахунків, смартфон надає можливість викликати допомогу SOS натисканням комбінації бокових кнопок. Якщо у вас суттєві об’єми біткоїнів на мобільному пристрої не ігноруйте цю функцію. Встановіть відповідну програму або прочитайте, як використовувати функцію виклику SOS в інструкції до вашої моделі смартфону.

Мобільні біткоїн гаманці мають вікно перегляду транзакцій та можливість отримати детальну інформацію по кожній транзакції.

HD-гаманці (hierarchical deterministic) – ієрархічно детермінований біткоїн гаманець, який створює пари публічний/приватний ключі на основі єдиної кореневої 128-бітної строки, яка має вигляд кількох слів (seed-фраза).

Більшість мобільних біткоїн гаманців використовують технологію HD для створення пар ключів. Всі створені пари ключів об’єднані єдиною seed-фразою. Но вара ключів (біткоїн адреса) також генерується на основі загальної seed-фрази. Тому в сучасних біткоїн гаманцях після кожної транзакції на отримання оплати, система автоматично генерує нову біткоїн адресу з метою анонімізації транзакцій. Отже у вашому мобільному біткоїн гаманці може бути безліч біткоїн рахунків. Крім цього, якщо ви відправляєте транзакцію, вам повертається здача, але вже не на той біткоїн рахунок з якого було відправлено біткоїни, а на новий ваш біткоїн рахунок. В деяких випадках така система анонімізації транзакцій є не дуже зручною з практичної точки зору. Деякі гаманці мають можливість відключити таку анонімізацію і генерування нових біткоїн адрес кожного разу.

Встановити мобільний біткоїн гаманець на ваш пристрій ви можете скориставшись Інструкція з встановлення мобільного біткоїн гаманця.

Мобільні гаманці обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit