Сполучення Біткоїна, Енергії, та Економіки

В гостях у the Economics Design Podcast – Девід Кушінг – співзасновник, інвестор у багатьох цифрових стартапах, працював головою відділу трейдингу з більш ніж 10 мільярдами щорічного обороту, спеціаліст з майнінгу та електромереж.

Спочатку, він був вкрай скептичний до біткоїну, він вивчав інформацію, але не розумів біткоїн. Згодом Кушінг почав зустрічати все більше людей, які були в захваті від Біткоїну. Він почав читати Вайтпейпер Сатоші Накамото і поступово долучатись, бо його друзі заробляли купу грошей на крипті.

Сьогодні Девід Кушінг вважає, що багато людей вже дивляться на біткоїн як на засіб збереження цінності, як на засіб платежу, але він бачить у біткоїні одну з дуже важливих внутрішніх цінностей, і це:

Сполучення Біткоіна, Енергії, та Економіки.

До вашої уваги пропонується конспект з аудіо-інтерв’ю, який майже дослівно передає бесіду Девіда Кушінга з провідною EDP. Обговорюються важливі технічні та програмні аспекти майнінгу та криптовалют, проблеми видобутку, зберігання та використання енергії, філософське підґрунтя майнінгу та багато іншого. У повітрі витає ідея про «безумовний біткоїн прибуток», а між грошима та енергією, виявляється, немає майже жодної різниці. Приємного читання.

Запитання:

Про біткоін як енергію. Як відомо, капіталізм – це історія про гроші. Однак те, що стоїть за грошима – це енергія. Ми вже обговорювали гроші «як соціальну мережу», тепер настав час обговорити вислів Економіка = Енергія.

Відповідь:

Розвиток енергетичної промисловості був дуже повільним. Людство з’ясувало, як отримувати сонячну енергію, – для цього потрібно вирощувати рослини. Людство використовувало енергію вітру для транспортування вантажів за допомогою кораблів. Те ж саме стосується води, згадати водяні млини та двигуни.

Потім з’явилося пальне, вугілля, а потім нафта. Важко усвідомлювати, але економіка це насправді енергія. Я проводив на початку 2000-х дослідження, що для людей означає енергія? Чи знають вони, що енергія дорівнює гроші? Я дізнався, що 1 долар США дорівнював 1 фунту CO2 в повітрі.

Запитання:

Світова економіка залежить від виробництва енергії. Після агрікультурної революції люди почали вирощувати безліч культур. Таким чином, фрукти та овочі стали носіями енергії. Потім прийшла індустріальна революція, де ми могли використовувати енергію води, сонця, вітру, щоб отримувати енергію різними способами. Яка є насправді виразом того, «скільки роботи було виконано».

Відповідь:

Велике значення зараз має енергія, одержана з горючих матеріалів. Тим не менш, ми бачимо, що видобуток деяких носіїв енергії пов’язаний з втратою, тому потрібно шукати нові форми збереження енергії. І тут ми говоримо про біткоїн, як форму збереження енергії. Якщо ми беремо поле для вирощування культур, то хтось дає фермеру гроші? Щоб він виростив культури та отримав їх як носії енергії. Тримаючи в руках помідори, фермер насправді тримає в руках засіб обміну енергії на іншу енергію.

Ви, звичайно, можете використовувати енергію, яку видобули, тільки для себе. Але куди розумніше використовувати її для торгів, щоб ви могли її дарувати, продавати, купувати, зберігати та переносити та отримувати інші види енергії. Як овочі.

Гроші – це засіб збереження енергії.

Запитання:

Як біткоїн може бути засобом збереження енергії? Так, гроші – це збереження енергії. Але тут все стає важче. Рослини зберігають енергію тому, що це збереження енергії у майбутнє. У майбутньому ви зможете продати рослини або приготувати з них їжу, отримавши енергію. Таким чином, рослини як засіб зберігання енергії на майбутнє звучить цілком резонно. Або ми дивимося на батареї. Це теж носій енергії, так як ви можете використовувати батареї, щоб довгостроково зберігати енергію тепла, а потім у майбутньому використовувати її – зарядити телефон, машину або телевізор, або ви можете продати енергію за гроші. А що щодо біткоїну? Якщо біткоін це засіб збереження енергії, то як ми його використовуватимемо?

Відповідь:

Найкращою відповіддю буде звернутися до майбутнього. Сьогодні ми переводимо нашу економіку на те, щоб вона була повністю електричною. Незабаром людям потрібно буде генерувати набагато більше електроенергії, ніж зараз. Що добре, тому що відновлювана енергія, у сенсі вітряна, водяна та сонячна енергії, вони сьогодні в занепаді майже не присутні. Хоча мають дуже дешеву собівартість будівництва.

Але, звичайно, для функціонування електричного ланцюга, він повинен бути збалансований. Що означає, попит та пропозиція мають бути приблизно однаковими протягом тривалих періодів часу.

Коли у вас багато джерел енергії, її генерації… Наприклад, у США літаки літають країною, постійно споживаючи енергію. Якщо ви побудуєте вітряну станцію в Небрасці, ви зможете забезпечити ці літаки електроенергією, але є одна проблема – у вас немає ніякої дієвої системи подачі цієї енергії з літака, що летить в небі. Що означає, що якщо навколо Небраски не виявиться достатньої кількості інших споживачів енергії, то станція як проект збанкрутує і інвестори не отримають прибутку та втратить гроші.

Однак, що ви могли зробити, це прикріпити сюди гроші. Побудувати станцію, майнити біткоїн, побудувати інфраструктуру в тій частині країни, і, очевидно, це буде локально створювати гроші для майнера. І потім, цей майнер може використовувати біткоін для купівлі енергії в інших локаціях та джерелах, або навіть в інших формах, але швидше за все у формі електрики. Ось що приблизно ми думаємо, коли говоримо, що біткоїн може зберігати енергію.

Запитання:

У будь-якій країні світу є джерела енергії, навіть у пустелі. Проте є проблема – це попит. Без попиту добувати енергію безглуздо. Чи можна побудувати таку інфраструктуру, яка відповідала б рівню попиту в місцях, де добувати енергію – відносно легко, але там зазвичай живе дуже мало людей? Яку інфраструктуру потрібно вибудовувати, щоб попит міста чи держави на електроенергію був задоволений?

Що може зробити біткоїн, то це створити інфраструктуру. І ми говоримо про те, якою є структура біткоїну. Як він працює? Отже, якщо ми маємо всі ці можливості виробництва енергії в малозаселених місцях, ми могли б виробляти там біткоїн, який потім легко переміщується в будь-яку точку планети. У підсумку ми ще й скоротимо кількість викидів в атмосферу.

Відповідь:

Я думаю, що це гарна думка. Ми можемо піти в цей бік і подивитися, як біткоїн створює конкуренцію іншим джерелам енергії. І як він вбирає енергію, яку можна було б використовувати в інших цілях. Крім того, багато енергії зараз зникає даремно, і є безліч не населених місць, де економічно невигідно генерувати енергію, проте там було б вигідно генерувати біткоїн.

Тут Кушинг розповідає про іншого фахівця, який може ширше розкрити тему, далі продовжує:

Візьмемо для прикладу вітряну ферму в Небрасці. Давайте переместимся в майбутнє, де наприклад майнер встановив ферму і генерує для неї електрику за ціною 1 цент за кіловат на годину, такий майнінг буде прибутковий у будь-якому випадку. А тепер давайте уявимо, що є бізнес, який хоче отримати багато електрики для своїх операцій, яким потрібно обслуговувати купу клієнтів. Небраска буде зовсім не варіант. У штату просто немає інфраструктури, вони неспроможні постачати енергію в інший штат і далі.

Замість того, щоб переїжджати в інший штат, вони можуть просто дешево розширити свій видобуток електрики і поставити там майнери та працювати на 100 відсотків відновлювальної енергії. Можна перетворити біткоїн на ринок відновлюваної енергії, тим більше, що майнінг біткоїну вже в багатьох випадках включений і приєднаний до високовольтних ліній електропередачі. Майнінг може рятувати тим, що забиратиме зайву енергію на себе, адже іноді енергії так багато, а попиту так мало що людям платять за те, щоб вони безкоштовно користувалися електрикою. Майнер міг би забрати на себе надлишки, навіть якщо таке трапляється протягом 30 хвилин, години або доби. Майнер все одно, тому що він отримає свої гроші – біткоїн. Йому потрібно багато енергії, і він її візьме. Він підвищує попит, і врівноважує мережу.

Запитання:

Розкажіть більше для будівництва ферм у високовольтних ліній. Як біткоїн може бути корисний тут, у чому його сфера застосування? Як усе це може зійтися разом, щоб збалансувати споживання енергії?

Відповідь:

Радий, що запитали, тому що в іншому житті я займався електричними мережами, і я, можливо, в цій галузі не все пояснив. Отже… Загалом, щоб електромережа залишалася працездатною, і не вимикалася, і не перевантажувалася, і щоб трансформатори не почали вибухати, вам необхідно підтримувати попит та пропозицію з ідеальним балансуванням.

Запитання:

Це попит та пропозиція. Так ви створюєте енергію з вітру, сонця і так далі, що потім використовується для повсякденного побуту.

Відповідь:

Все вірно.

Запитання:

А як ви робите так, щоб усі постачальники енергії постачали рівно стільки, скільки зараз потрібно споживачами енергії?

Відповідь:

Це стосується фізичних властивостей електрики. Електроенергія повинна бути збалансована. Таким чином, усі постачальники, навіть якщо це сонячні панелі, вітряки, водяні станції тощо, ядерні станції тощо повинні виробляти приблизно стільки, скільки вимагають будинки в місті, вуличне освітлення, великі підприємства і так далі. Має бути баланс де все вироблене відразу споживається.

Економіка має використовувати ці поставки, енергія – це форма зберігання. Наприклад, акумулятор на машині, я можу зарядити його від розетки, яка постачає електрику зі станцій, і зберегти енергію. Але в даному випадку акумулятор виступає лише як додаткова технологічна обгортка, в яку завертають енергію для використання в майбутньому.

Запитання:

Отже, ми маємо зараз можливість втягнути в надлишок виробництва енергії, виробленої від сонця, від вітру, від води, і на що ми звертаємо увагу, це на підвищення попиту на енергію, на її використання, капсулювання і зберігання. У цьому вся суть?

Відповідь:

Так, приблизно так, і що важливо, сонячна, вітрова та водна енергія менш передбачувана. Раптом сонце піде за хмари? Аж вітер припиниться на тижні? Тут процес балансування електромережі стає більш складним, оператори мережі повинні будуть старанно працювати, щоб постійно стежити за підтримкою балансу, у разі, коли їх енергія постачається з оновлюваних джерел. Як результат, у вас буде більше батарей, способів зберігання та доступу, і ви повинні мати можливість спустошити сховище у разі дефіциту енергії, щоб рівняння було збалансоване.

І знову ж таки, щодо біткоїн майнінгу, вам потрібно насправді відкрити свій розум, щоб побачити речі в такому світлі, але в даному сенсі про біткоїн можна думати як про батарейку, як про форму зберігання енергії. І знову ж таки, коли генерується занадто багато енергії, біткоїн майнери можуть включати свої майнери та забирати надлишок. І навпаки, коли енергії менше, наприклад, сонця не видно, вітру мало, можна відключити частину майнерського обладнання і дозволити мережі збалансуватися. Все вже почалося, це вже отримало назву «балансуючі ресурси», наприклад, у Каліфорнії, де вже є дуже багато відновлюваних джерел енергії.

Запитання:

Отже, ми трохи заглибилися в технічну інфраструктуру, майже в економіку енергоспоживання, і електрика, що йде з мережі, має збігатися зі споживанням, має завжди дорівнювати споживанню.

Одна з речей, про які ми говоримо, називається універсальна биткоїн прибуток. Універсальний базовий прибуток – це вже досить відома ідея. Вона полягає в тому, що всі одержують гарантований дохід щомісяця, невеликі гроші, навіть якщо вони нічого не роблять. Люди можуть витрачати ці гроші на будь-що. Гроші просто приходять до них щомісяця. Але оскільки ми говоримо про те, що гроші – це форма енергії, потрібно поговорити про це. Наприклад, в Ірані, кожному будинку дається 12 годин на день на отримання електрики. Фокус у тому, що їм потрібно 12 годин для того, щоб видобути та переробити енергію та подати її, якщо вони цього не зроблять, то не буде ні електрики, ні енергії. Всі мають тільки 12 годин електрики кожен Божий день.

У цьому контексті я хотіла поговорити про те, як Біткоїн стає засобом зберігання енергії.

Відповідь:

Відмінне питання, я хочу сказати про раціоналізацію витрачання. Тут ми одразу уявляємо собі домогосподарок, які в Ірані щодня думають: як саме провести день? Це виглядає як мікрокосм до тієї ідеї, що це місце для зберігання; і ідея батарей, якщо ширше, і пізнання того, як керувати постачанням енергії, дуже важливі. У цьому контексті я підтримую ідею, що Гроші – це Енергія.

Якщо ви можете зберігати енергію в батареї, то це, зрозуміло, батареї різних форм, включаючи всі види електробатарей, а ще ви навіть можете зберігати потенційну або хімічну енергію. Є безліч енергій та типів їх зберігання.

Ви просто побачите економічний аспект. І якщо ви подумаєте над тим фактом, що енергія це економіка, то чи не можете ви зробити так, щоб люди отримували енергію безпосередньо через партії поставок? Наприклад, ви даєте їм універсальний базовий дохід, який складається з валюти будь-якого типу, який просто… не знаю, можливо, я занадто поспішаю події, але валюта, взагалі будь-яка дана валюта та її одиниця, це лише одна з форм збереження цінності. Так? І виходить, що ви можете на базовому рівні дати людям будь-яку форму збереження цінності, у вигляді їхнього універсального базового доходу, і ви можете піти далі і прибрати один крок із процесу. Ми не даватимемо вам універсальний базовий дохід, ми просто дамо вам енергію. Давай я дам тобі енергію, а ти її використовуєш, куди сам забажаєш?

Наприклад, потрібно подати напругу на магазин з автомобілями – можна використовувати цю енергію. Можливо, ти б хотів майнити біткоїн або хотів би розташувати цю енергію в когось, хто б майнити биткоїн від твого імені, можна ж і так зробити. Ідея в тому, щоб спровокувати купу думок, принаймні те, як сьогодні працює ця індустрія, вона повинна провокувати думки.

Але все насправді тримається на тій думці, що Енергія дорівнює Гроші. Якщо хочете максимізувати цінність універсального базового доходу, тоді зробіть його в тій формі, яка має безліч застосувань, безліч функцій. Знову ж таки, це дуже провокаційно. Зараз ми говоримо про батареї, а завтра вже про змішання енергії та економіки, і все буде виглядати все більш неймовірно, люди будуть оглядатися і бачити, що це проникає в життя і змінює його, і як це стає все менш мисленним експериментом і все більш ніж практичним для майбутнього.

Запитання:

Давайте підсумуємо. Тому що гроші це лише інструмент. Що за цим інструментом? Звідки надходить справжня цінність грошей? Вона приходить із енергії, енергія важлива. Тільки від неї можна одержати те, що дає гроші. Крім того, енергія – це праця. Що є праця для вас чи для вашого друга? Що б ви не робили, є ресурс, який необхідний для виконання роботи, і це енергія. Отже, маючи цей рідкісний предмет, званий грошима, або фіатними валютами, ми маємо в своєму розпорядженні рідкісну річ, яка називається енергія. Потім, ти можеш зробити з нею будь-що. Можна майнити біткоїни, або торгувати криптовалютами, на зразок Ефіру, бо це енергія. Майніг біткоїну – корисний, є стимули для майнерів це робити, оскільки є сфери застосування. Однак, крім трейдингу, спекуляцій, шахрайства, що ще можна робити з біткоїном? Навіщо б комусь брати такий рідкісний ресурс як енергія і потім витрачати його на те, щоб майнити біткоїни?

Відповідь:

Є приклади еквівалентів енергогрошей, і тут саме згадується універсальний базовий дохід. Але тут ми могли б відвести розмову в соціальні аспекти, що багато людей володітимуть біткоіном, а також так, і стейблкоїнами, та іншими формами криптовалют. Давайте дам простий приклад, практично кажучи, як це може статися.

Отже, можуть настати часи, коли поточні електромережі генеруватимуть більше енергії, ніж людство може використовувати. Це відбувається постійно, але це також відбуватиметься ще частіше в майбутньому. Цей факт з одного боку, і далі є ще одна ідея, яка називається заземлення, яка полягає в тому, що вся електрика, яка була вироблена понад потребу, має бути просто відправлена ​​назад під Землю. І воно йде від нас невикористаним. У майбутньому при використанні моделі універсального базового доходу нам може стати невигідним платити за вироблення цієї енергії, що йде в Землю. І так далі. І тут ми підходимо до наступної ідеї, а що якщо взяти всю цю електрику, яка просто йде під землю, яка ніким не цінується, яку сьогодні просто викидають, і використовувати її для майнінгу Біткоїна?

І потім ми розсилаємо цей біткоїн людям, на підставі певної заздалегідь обумовленої частки, або того скільки біткоїнів вони вклали в систему. Хіба від цього сценарію усі не виграють?

Запитання:

Як це пов’язано зі стейблкоінами?

Відповідь:

Ну, причиною їхньої появи стала волатильність біткоїну, яка не подобається людям, які сильно покладаються на універсальний біткоїн дохід, як ми його назвали. Одного дня економіка переоцінить все (reprice) у криптовалютах, як нещодавно сталося в Ель Сальвадорі. Це дуже цікаво, я вивчав даний кейс і вважаю, що люди будуть шукати способи слідувати за цим не відстаючи, щоб не бути тими, хто «не вловив фішку». Біткоїн зараз є законним платіжним засобом в Ель Сальвадор, разом із національною валютою. Все, що ми обговорювали, наводить нас у напрямку біткоїну.

Отже, щоб відповісти на ваше запитання, стейблкоїни. Коли люди будуть отримувати свою алокацію в біткоїні, я думаю, у них буде опція платити в тій криптовалюті, на якій працює їхня економіка. Потрібно конвертувати біткоїн у стейблкоїн. Це також може бути прив’язано до волатильності їх валюти, тобто це може давати владу зберігати цінність під час падіння шляхом тривалого зберігання біткоїну замість національної валюти, поки вона пікірує вниз.

Запитання:

Отже, він надає всім енергію? Чи ви даєте всім енергію, даючи биткоин? Є безліч способів добути та транспортувати енергію. Що ми можемо зробити, так це трансформувати зайву енергію, що не використовується раніше, для майнінгу біткоїну або на інші схожі потреби. Таким чином, ми матимемо безліч джерел з носіями енергії, звідки при необхідності можна брати енергію, або куди її можна закачувати. І в такому світлі зайва енергія – не в биткоїні. Вона лише створюється і зберігається в біткоїні як в батареї. Потім, замість того, щоб давати людям гроші безпосередньо, ви даєте їм методи збереження енергії, а це – біткоїни, або батареї, або будь-що – а вони можуть це використовувати, щоб отримати те, що їм потрібно. Якщо вони не хочуть використовувати енергію безпосередньо, наприклад, для забезпечення будинку не потрібна ця додаткова батарея, щоб підзарядити телевізор або холодильник, то ти обмінюєш її безпосередньо на фіатні гроші, або стейблкоїни, і можна їх використовувати будь-де. Тобто, якщо енергія коштує грошей, то батареї з енергією чи біткоїни – це лише збережені гроші. Люди зможуть витрачати енергію, де самі захочуть.

Відповідь:

Це абсолютно вірно, ви знаєте, ця ідея – енергія як універсальний базовий доход, вона б швидко розвалилася, якби потрібно було везти джоулі енергії в ящиках з акумуляторами. Але якщо потім ви скажете, окей, це не практично, краще я дам вам збережену енергію. Я дам вам енергію в збереженій формі, чим і є Біткоїн. Тому що дивлячись на ресурси, які зараз витрачаються даремно, я думаю можна було б перетворити їх на щось корисне, наприклад, на універсальний базовий дохід для людей. Раніше не було економічного сенсу в електростанції в Небрасці, а тепер воно є. Це інтегрована енергія, це нова економічна, соціальна та енергетична політика, і вони сходитимуться разом, щоб забезпечувати добробут людей.

Запитання:

Якщо ми ще трохи відійдемо від нашої теми, одне видання нещодавно випустило звіт про те, що біткоїн за вартістю дорівнює нулю. Ми можемо поговорити про це з двох сторін – що якщо біткоїн завтра зникне, або про причини, з яких біткоїн стоїть насправді нуль, тому що немає потоків готівки, що входять у біткоїн, що дозволяють думати, що він має достатню цінність. Тут не можна застосовувати традиційну модель безготівкового розрахунку, ціна як у біржових акцій, можна розглянути це під таким кутом.

Є безліч моделей торгівлі акціями та фіатними валютами. Де тут місце для біткоїну? Можемо поговорити про це. 

Відповідь:

Я не читав матеріал у подробицях, але бачив на нього аудіо-презентацію. Можливо, він говорить думку про те, що той, хто випускає гроші, володіє контролем над податками.

Я думаю, що відмінність біткоїну від фіатних валют у тому, як він розробляється та працює. Можливо, моя відповідь у тому, що потрібно подумати ширше про те, як зараз збираються податки. Скільки саме податків та як збирає держава. І що таке насправді податок щодо створення та розповсюдження фіатних валют? Що, як я розумію, більше є конструкцією, яка допомагає підтримувати цінність валюти. Справа не лише у грошовому обігу.

Отже, я взагалі не розумію, як речі можуть відрізнятися від будь-якої іншої валюти.

Запитання:

Ну автор дослідження не визначає біткоїн як валюту, він його бачить як біржову акцію, тому він бачить у цьому потік готівки, який прив’язаний до часу.

Відповідь:

Я думаю, що з цим можна посперечатися, я насправді не знаю, начебто він був великим фанатом біткоїна, а потім перестав і написав свою книгу… Тут ціла історія!

Запитання:

Що буде, якщо біткоїн завтра зникне?

Відповідь:

На систему було вчинено тиск через заборони у Китаї – це був дуже цікавий тест. І я думаю, що джина вже випустили з Пляшки… і ми говорили про соціальні користі Біткоїна, і як він покращить життя людей, і він загалом надасть нам альтернативні банківські можливості, і він вже надає, і інновації швидко і широко поширюватимуться. Ми можемо дати людям з бідних країн можливість накопичувати цінність за рахунок біткоїну, щоб це допомагало їм у їхньому повсякденному житті. У людей є безліч проблем у житті, вони пробують із них вийти, вони пробують те, потім це, у них не виходить, і це нормально. Я маю на увазі, помилятися – це нормально. І у всіх людей періодично з’являються ідеї, і один із тисячі, чи навіть один із десяти тисяч, може вигадати таку ідею, яка насправді залишиться з нами надовго. Але для мене, тут справа в інноваціях, це дуже здорово, що біткоїн вижив у цій реальності. Що нас не вбиває, робить нас сильнішими, вірно? Так що я думаю це дасть людям набагато більше впевненості в собі, це те, що залишатиметься з нами. Крім того, з’являється все більше областей застосування, складно побачити, як саме зараз можна було б зупинити біткоїн.

Запитання:

Щоб підсумувати, світова економіка базується на енергії. Чим більше ми можемо створити енергії, тим далі буде розвиток економіки. І якщо ми створюємо різні форми енергії, ми краще її використовуємо, тому що в майбутньому знаходимо нові сфери застосування або ринки з високим попитом, тоді економіка може зростати вище і вище.

Давайте подивимося на економіку енергетики загалом. В електромережі ми бачимо все у вигляді книги ордерів. Де постійно йдуть запити на купівлю та продаж електроенергії. Зрештою, завжди є баланс. І скільки енергії зроблено, стільки буде і спожито. Але тепер, ми маємо можливість взяти надлишок і зберегти його і використовувати пізніше. Додаткові кілоджоулі ми можемо зберігати будь-де – або в батареях, або в біткоїні. Потім, біткоїн можна обмінювати або використовувати як завгодно.

Повернімося до універсального базового прибутку. Ми могли б зробити людей більш рівними в економіці. Зараз гроші є боргом – уряд «створює» гроші, які є боргом, який потрібно віддавати майбутнім поколінням, згідно з поточною економікою, яку ми створюємо. Таким чином, можливо це не так круто, переводити універсальний базовий дохід у боргові гроші, тому що ви завжди щось комусь винні. Простіше залишити все в біткоїні і отримувати додатковий прибуток, який допомагатиме вам рухатися далі по життю. У майбутньому ми побачимо, як соціальні політики сильно зав’язані на процеси створення енергії. Це зелена хвиля зелених інвестицій, яка все підштовхне ще сильніше.

Відповідь:

Чудова думка. Ми дивимось як люди отримують прибуток, але повітря забруднюється. Багато людей живуть у місцях, де є багато енергії, там же й брудне повітря. І тепер ми думаємо, окей, а яка справжня вартість виробництва електрики на даному конкретному заводі з урахуванням втрат здоров’я та екології? А якщо ви до рівняння додасте більше користі для здоров’я та екології, якою буде нова вартість зеленої енергії, яка економить ресурси та зберігає екологію? Що потрібно, щоб така нова система стала практичною? Вам потрібен спосіб збереження та передачі енергії. Як би ви не дивилися на ці фактори, все зводиться до вартості та зручності зберігання та передачі енергії. Інтернет має суперсилу швидко передавати і зберігати інформацію.

Біткоїн відчиняє двері ще далі, адже ми можемо з’ясувати, скільки може бути портативного біткоїну, який може використовуватися як засіб збереження енергії.

І поки є час, я б хотів порадити людям, коли вони читають новини і дивляться на весь цей шум навколо криптовалют, подивитися на це через представлену нами лінзу, просто спробувати побачити це з такої перспективи, може речі стануть більш простими в розумінні. Можливо, ми зрозуміємо, які ще способи використання біткоїну в майбутньому будуть актуальними.

Післямова перекладача

Крім сказаного Кушингом в інтерв’ю від 2021 року, хотілося б додати сюди ж думки, озвучені у виступі містера Фрімена Part 24, від 2010 року, яке по суті передбачило всю подальшу еволюцію криптовалюту до наших днів.

Копірайти.

• Стаття підготовлена на основі матеріалів від Economics Design Podcast

• В ілюстрації до статті використано образ персонажа «mister Freeman»

Сполучення Біткоїна, Енергії, та Економіки обновлено: 13 Листопада, 2021 автором: SchBit