Bread Wallet – проблема з біткоїн гаманцем

Нещодавно звернулась людина, якій “пощастило” обрати в якості біткоїн-гаманця BreadWallet
Це гаманець дуже довго оновлюється, має незручний інтерфейс, і ще одну дуже неприємну особливість. 🙂

Нагадаю, що ваше право на володіння біткоїнами – це приналежність особисто вам пари ключів:
1. Біткоїн адреса (закодований публічний ключ) – це ваш біткоїн рахунок, який ви показуєте платнику і на який вам відправляють біткоїни;
2. Приватний ключ – це ключ яким ви підписуєте транзакцію коли переводите біткоїни на інший біткоїн-адрес.

Кожного разу коли ви отримуєте біткоїни, ваш біткоїн гаманець, зазвичай, генерує нову пару ключів.

Безпека зберігання ваших біткоїнів полягає в тому, що ви маєте збережені пари ключів, записані на папері в записнику. Якщо ви загубили, у вас вкрали, або ваш смартфон трагічно зламався, ви не втратите ваші біткоїни, бо ви зберегли пари ключів, і зможете відновити доступ до коштів з іншого пристрою.

Проблема полягає в тому, що за певний час користування гаманцем, таких пар ключів може бути згенеровано десятки, сотні, тисячі.
І виходить, що кожну пару ключів треба записувати? Це не зручно. Проблему вирішили…

Hierarchical Deterministic (HD) – це генерування пар ключів, які пов’язані між собою певним набором слів, так званою SEED-фразою. На основі цих англійських слів генеруються пари ключів в HD-гаманцях. Не потрібно кожного разу записувати пари ключів, а достатньо записати seed-фразу і зберігати її в записнику.
При відновленні за seed-фразою, відновлюються всі ваші згенеровані пари ключів, баланс, а відтак і можливість переказувати біткоїни.

А тепер уявіть. Ви завантажили BreadWallet. Відправили на згенеровану адресу біткоїни, а їх нема в гаманці, не відображаються! Гаманець глючить, має незручний інтерфейс, завантажується постійно.
Ви вирішуєте використовувати інший гаманець, наприклад Mycelium.
1. Завантажуєте Mycelium на ваш пристрій (можна на той самий хоч десять різних гаманців з одним і тим самим біткоїн рахунком);
2. Відновлюєте ваші біткоїн-рахунки за seed-фразою.
3. І здивовано, зі страхом в очах дивитесь на баланс, який дорівнює нулю, і взагалі якась незнайома біткоїн-адреса на дисплеї.

От з такою проблемою зіштовхнулась людина, яка звернулась за допомогою.

Існує кілька алгоритмів, стандартів генерації пар ключів з seed-фрази: #BIP32 #BIP39 #BIP44

BreadWallet використовує стандарт BIP32 а Mycelium і більшість інших гаманців BIP44. Саме тому і виходить, що за однаковою seed-фразою можливі зовсім різні набори пар ключів. Що робити?

Є біткоїн-гаманці, які дозволяють власноруч задати стандарт генерування пар ключів з seed-фрази. Наприклад гаманець для смартфонів Coinomi.

Тобто, якщо у вас BreadWallet і ви не можете відновити доступ до ваших коштів з цього гаманця. Ви можете відновити доступ до коштів використовуючи Coinomi.

Для цього:

  1. Завантажуєте гаманець Coinomi на ваш смартфон;
  2. Відновлюєте ваш біткоїн-гаманець за seed-фразою. І бачите, що адреси відновленого гаманця не відповідають тим що є в BreadWallet, а баланс нуль. Не біда.
  3. Виконуєте послідовно такі дії:
  • Menu (справа зверху ≡ )
  • + COINS (внизу)
  • Обираєте Bitcoin
  • Пишите Назву, пароль який вводили при відновленні гаманця
  • ADVANCED SETTINGS В це поле і вводите символи стандарту HD-гаманця. Для відновлення BreadWallet: M/0′

В результаті ваш баланс з BreadWallet відновлено в іншому гаманці. Тепер ви можете видалити BreadWallet, встановити Mycelium або інший гаманець де використовується стандарт HD BIP44, та перевести кошти з відновленого гаманця на нову біткоїн адресу.

На скрінах ви можете побачити відновлені гаманці з однаковою seed-фразою але за різними стандартами.

 

 

 

Bread Wallet – проблема з біткоїн гаманцем обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit