Холодне біткоїн сховище – інструкція створення

Інструкція Створення холодного біткоїн сховища.

Якщо вам необхідні кілька безпечних біткоїн-рахунків, для накопичення та довготривалого зберігання біткоїнів, найкраще підійде створення холодного біткоїн сховища з кількома біткоїн адресами та записом seed-фрази, path-шляху, біткоїн-адрес, публічних та приватних ключів.

Запропонований спосіб створення холодного сховища потребує від вас часу (1-2 години) та концентрації уваги.

1. Створення холодного сховища складається з 10 кроків і здійснюється в кімнаті з відсутнім відеоспостереженням або іншими електронними засобами стеження. Для створення холодного біткоїн сховища підготуйте:

    • паперовий блокнот;
    • ручку з чорнилами стійкими до вологи;
    • смартфон з ОС Андроїд, налаштування якого попередньо були скинуті до початкових або комп’ютер без вірусів в якому ви впевнені;
    • інтернет.

2. Відкрийте у браузері смартфону (Chrome) сторінку сервісу, який дозволяє генерувати seed-фрази та пари публічний/приватний ключі. Наприклад
https://iancoleman.io/bip39/

Зачекайте поки сторінка повністю завантажиться.

3. Відключіть смартфон від мережі інтернет.

4. На відкритій сторінці натисніть на цифрове поле під назвою Number of words та оберіть кількість слів seed-фрази (рекомендовано 12, 18, 24).

5. Натисніть на поле з назвою Generate Random Mnemonic та чекайте поки в текстовому полі під назвою BIP39 recovery phrase з’явиться seed-фраза із зазначеною кількістю слів.

6. Уважно, розбірливим почерком запишіть в паперовий блокнот згенеровані слова. Перевірте, чи правильно ви записали слова і чи відповідає кількість записаних слів заявленій. Ці слова і є seed-фразою, за якою ви зможете відновити доступ до керування всіма біткоїн-рахунками одразу, якщо в цьому буде потреба.

7. Прокрутіть сторінку вниз і оберіть під назвою Coin криптовалюту Bitcoin.

Нижче, під назвою Derived Addresses ви побачите таблицю з даними:
Path (шлях для генерування конкретної пари ключів): m/44’/0’/0’/0/0
Address (біткоїн-адреса на яку відправляються біткоїни): 1FQbK8mL4ZSpvc6rRkP57Fewnb69JZJifr
Public Key (публічний ключ): 035482495e5553f1efd5f834c64de54d8228c5c3978b44e2852f915c8beec9eb9e
Private Key (приватний ключ): L2r6emZRGgVgDnj5K5aNv7oLe9oFUqwCtyybSuJxCu5fbEvW6MRe

8. Запишіть зазначені дані для необхідної вам кількості біткоїн-рахунків. Якщо вам не достатньо 20 біткоїн рахунків, натисніть навпроти Show next кнопку Show.

Записуючи дані пар ключів будьте дуже уважні, пишіть дані розбірливим почерком, перевіряйте записаний текст. Від цього залежить, відновите ви доступ до ваших коштів чи ні!

9. Щоб не записувати всі дані вручну, можна роздрукувати сторінку з інформацією, але без підключення до мережі інтернет. Чим більше електронної техніки використовується в створені холодного сховища, тим вище ризик витоку секретної інформації.

10. Закрийте сторінку. Очистіть пам’ять браузеру та смартфону. Скиньте налаштування смартфону до початкових.

Вітаємо! Холодний біткоїн-гаманець створено!

Рекомендації
1. Зберігайте блокнот з seed-фразою та парами ключів в надійному місці, захищеному від сторонніх осіб (навіть від прямого доступу близьких родичів) та негативних впливів середовища (волога, вода, вогонь, грибки та бактерії, агресивні середовища, тощо).
2. Перепишіть тільки лише біткоїн-адреси на електронний носій та створіть для них зображення qr-кодів. Це полегшить імпорт біткоїн-адрес у ваш робочій біткоїн-гаманець.
3. Імпортуйте біткоїн-адреси до біткоїн-гаманця яким ви користуєтесь. Маючи імпортовані біткоїн-адреси ви зможете відправляти на ці адреси біткоїни, перевіряти баланс, але не зможете витрачати біткоїни на цих адресах, оскільки імпортовано лише адреси, а не приватні ключі. Це абсолютно безпечно для біткоїнів на цих адресах!
4. Навіть якщо ви використовуєте апаратний гаманець, обов’язково запишіть seed-фрази та пари ключів в паперовий нотатник.
5. Пам’ятайте! Безпека зберігання ваших біткоїнів, це лише ваша особиста відповідальність! Краще витратити пару годин на створення холодного гаманця, ніж несподівано, побачити нулі на біткоїн-рахунку.

Холодне біткоїн сховище – інструкція створення обновлено: 24 Травня, 2019 автором: SchBit