Проблема паперових грошей – довговічність

Однією з властивостей притаманних грошам є довговічність. Історично, протягом десятків тисяч років грошима ставали різні речі та товари. Розвиток економічних стосунків часто вимагав довготривалих подорожей за складних погодних умов та різноманітних впливів. Спека, вогонь, волога, паразити, мікроорганізми, розчини різних речовин часто траплялись на шляху торговця, або могли впливати на гроші при довготривалому зберіганні. З розвитком та ускладненням економічних стосунків, суспільство потребувало грошей, які б були довговічними, не псувались протягом довгого часу, та під дією зовнішніх фізико-хімічних впливів. І такими грошима стали золото та срібло – благородні метали, відносно інертні для більшості впливів зовнішнього середовища. Ці метали можуть зберігатись тисячоліттями за складних природних умов.

Зі збільшенням масштабів торгівлі в суспільстві перевезення та зберігання великих об’ємів грошей в золоті та сріблі починало викликати складнощі. Грабіжники на великих дорогах чи в приватних сховищах могли пограбувати підприємця, а послуги охоронців потребували великих і постійних витрат. Зберігати та перевозити великі об’єми грошей в благородних металах стало не вигідно. Вільний ринок вирішив цю проблему. З’явились банки – місця для зберігання великих об’ємів грошей в благородних металах. За зберігання під охороною в належних умовах банки брали певні комісійні. Мережа банків дозволяла заможному підприємцю покласти велику масу золота в одному відділені, і забрати своє золото у відділені за тисячу кілометрів. Від банку підприємець отримував паперовий документ – банкноту, який підтверджував його права на певну масу золота, та дозволяв отримати золото в інших відділеннях банку. Грошима було золото, і однією з причин, чому людство обрало золото грошима, була його довговічність. Банкноти були лише тимчасовими папірцями, скориставшись якими, люди неодмінно обмінювали їх на золото.

З часом, через шахрайські маніпуляції, пропаганду, залякування та застосування сили, злочинці нав’язали суспільству паперові гроші, які спочатку були забезпечені золотом, а сьогодні являють собою звичайний розфарбований папір, яким користуються під загрозою покарання або з невігластва та відсутності знань про властивості та функції грошей. Окрім числених недоліків паперових грошей, вірніше казати, державних грошових сурогатів, вони мають ще один недолік – відсутність властивості довговічність. Папір швидко псується під дією зовнішніх факторів. Якщо золото можна зберігати і не боятись що воно зіпсується, то паперові гроші – то зовсім інша справа…

Зіпсовані паперові гроші дуже важко обміняти на товари чи нові банкноти. Що вас чекає, якщо, наприклад, на ваших доларових грошових сурогатах виникне плямка? Невеличкі, прозорі плямки коричневого кольору, на новому, не пошкодженому папері банкнот, а самі банкноти не мають абсолютно ніяких механічних пошкоджень, всі графічні елементи та серійні номери чітко видно, елементи захисту присутні в повному обсязі.

Так от, вас чекає відмова у прийнятті таких пошкоджених купюр до оплати чи обміну. Банківська система визначає порядок дій у таких випадках, але той предписаний порядок дій дуже не вигідний власнику пошкоджених банкнот. В разі суб’єктивного сумніву касира в справжності банкноти, вас чекає до піврічна експертиза і мінус 20% від суми. Звісно, є критерії оцінки ступеня пошкодження купюр, доволі чіткі, але до тієї оцінки додається суб’єктивний фактор касира, який приймає ці купюри на обмін. На практиці, саме касир вирішує, чи ваші гроші то є цінність, чи просто нічого не вартий шматок паперу.

Ви вважаєте парерові гроші у вашій кишені вашими? Ви помиляєтесь, вони вам не належать, бо не ви вирішуєте чи то насправді гроші…

Dialog № pJkomY
Manager
Олексій
Добрий вечір, SchBit, опишіть Ваше питання детальніше.
3 May 18:28
SchBit
SchBit
У мене є кілька стодоларових купюр, але вони трішки забруднені. Всі елементи захисту присутні, графічні малюнки не пошкоджені, купюри цілі, серійні номери чітко видно. Бруд у вигляді плямистої пігментації паперу. У відділеннях вашого банку відмовляються обмінювати купюри на гривні.
3 May 18:31
SchBit
SchBit
Як бути?
3 May 18:31
SchBit
SchBit
Чи є чітко визначені критерії, за якими купюра вважається пошкодженою на стільки, що не підлягає обміну?
3 May 18:31
SchBit
SchBit
Як боротись з відмовами?
3 May 18:32
Manager
Олексій
Так, банк приймає значно зношені банкноти в тому випадку, якщо не викликає сумніву їх справжність та виконуються наступні умови:
збережено в цілості не менше 55% загальної площі банкноти;
якщо банкнота розірвана або розрізана на дві частини, на обох частинах збігаються серія і номер і загальна площа цих частин не менше 55% площі цілої банкноти.
Касир зобов’язаний проставити на платіжній банкноті напис (відбиток штампа) “До обміну”, а з лицьового боку – загальну площу банкноти, яка залишилася, в%, дату, підпис та відбиток іменного штампа касира.
Не задовольняють ці вимоги значно зношені банкноти банк зобов’язаний вилучати як сумнівні і в установленому порядку передавати на експертизу в НБУ.
3 May 18:33
SchBit
SchBit
За якими критеріями визначається банкнота як значно зношена? Мої банкноти на 100% цілі, пігментні плями не закривають елементи захисту, номінал купюри, серійні номери, малюнки – все це чітко прослідковується на банкноті.
Підтвердити справжність купюр можна за допомогою ультрафіолетового опромінення, порівнюючи елементи захисту так само як і з купюрами без пігментації.
3 May 18:38
SchBit
SchBit
Що робити?
3 May 18:39
SchBit
SchBit
Можливо є порядок фіксації причин відмови у прийнятті купюр на обмін?
3 May 18:39
SchBit
SchBit
Тобто обмін не на нові купюри а на гривні.
3 May 18:40
SchBit
SchBit
Чи можу я вимагати письмового зазначення причин відмови у обміні таких доларових купюр на гривні?
3 May 18:42
Manager
Олексій
Якщо касир сумнівається в платіжездатності купюри – може бути відмова
3 May 18:42
SchBit
SchBit
Але ж є критерії з одного боку, а з іншого сумніви касира. Тобто касир в праві відмовити в обміні навіть якщо по всім критеріям купюра задовольняє вимогам?
3 May 18:44
SchBit
SchBit
Приймати чи ні іноземну купюру до обміну – це виключно суб’єктивне рішення касира?
3 May 18:45
Manager
Олексій
Критерії, які вказані вище, та рішення касира
3 May 18:46
SchBit
SchBit
Ясно, дякую.
3 May 18:46

Можна захищати свої права, виконати всі умови банку та згодитись на піврічне очікування результатів експертизи, з дуже низькою ймовірністю успіху, витратити дорогоцінний час, нерви, частину грошей, але тоді повстає питання, навіщо така система потрібна взагалі?.. В чому вигода такої системи для людей? І чи варто використовувати вкрай незручні грошові сурогати, коли є сучасна, технологічна альтернатива?

Біткоїн не потребує експертизи, його не можливо підробити. Немає фальшивих чи пошкоджених біткоїнів. І суб’єктивне рішення касира не вплине на платоспроможні властивості ваших біткоїнів. Біткоїни завжди в наявності на вашому біткоїн рахунку, незалежно від місця вашого перебування, часу доби, погодних умов чи інших чинників. Процес оплати за товари чи послуги в біткоїнах займає 10-20 секунд і не потребує спеціального дорогого обладнання. Біткоїни довговічні, оскільки система Біткоїн забезпечує надійне зберігання записів про ваші права володіння біткоїнами в базі даних блокчейн.

Проблема паперових грошей – довговічність обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit