Що таке фінансові піраміди і чому Біткоїн не піраміда?

Біткоїн це МММ, піраміда, бульбашка, тюльпаномания, нічим не забезпечений грошовий сурогат. Неймовірну кількість подібних заяв роблять чиновники через ЗМІ. Це природно в ситуації, що склалася, адже біткоїн конкурує з державними фінансовими системами. Біткоїн краще державних “грошей”, надійніше, доступний і відкритий кожному, не вимагає дозволів, йому не потрібні ваші особисті дані. Біткоїнами можуть користуватися навіть ваші діти, організовуючи торгові відносини в своєму дитячому колективі.

Держава навпаки, забороняє і контролює фінансову діяльність людей, за допомогою пропаганди і примусу, змушуючи використовувати державні “гроші” під страхом покарання.

Що ж таке фінансова піраміда?

Фінансова піраміда – це модель отримання прибутку, при якій відбувається перерозподіл грошових коштів або економічних благ від нижчестоящих учасників піраміди до вищих.

Ознаки фінансової піраміди:

  • централізація – управління та контроль здійснюється організаторами фінансової піраміди;
  • наявність структури перерозподілу коштів за рахунок нових учасників

Централізована багаторівнева структура до вершини якої кількість учасників зменшується. Саме в рамках цієї структури відбувається перерозподіл грошових коштів або економічних благ за заздалегідь визначеними організаторами правилами.

При перерозподілі грошових коштів, піраміда вимагає постійного збільшення учасників, внески яких стають виплатами для учасників які займають в піраміді вищий рівень. У разі нестачі учасників, або повної відсутності нових учасників, фінансова піраміда не може виплачувати дивіденди, настає криза і піраміда руйнується.

При перерозподілі економічних благ, учасник піраміди отримує товари і послуги, а не грошові кошти. А інструментом їх отримання є централізовані гроші. Товари та послуги купуються за нові гроші, які друкує центральний орган – верхівка піраміди. Наприклад, державна система має пірамідальну структуру, яку складають чиновники різних рангів, а в основі знаходиться народ.

Як працює державна фінансова піраміда? Держави обмежені територіальними і економічними кордонами. В межах цих кордонів люди займаються різною діяльністю, виробляють економічні блага. Економічні відносини людей даної держави формують внутрішній ринок. Припустимо, спочатку, ринок має свою обмежену грошову масу. Без зовнішнього впливу система приходить в рівновагу, природним чином формуються і змінюються ціни на вироблені народом економічні блага, кількості вироблених благ, та їх перерозподіл між учасниками ринку. При обмеженій грошовій масі, купівельна здатність грошей буде зростати зі збільшенням кількості товарів і економічних відносин з цими товарами.

Коли на рівноважну систему впливають з зовні, система прагне перейти в стан, при якому цей зовнішній вплив буде мінімальним. Верхівка державної піраміди друкує нові гроші і через банки, виплату зарплат чиновникам, оплату соціальних проектів, утримання армії і силових структур, вводить їх в саморегулюючу систему – на ринок. Держава, через фінансування різних проектів, купує на нові гроші послуги чиновників, голоси бюджетників і соціальних утриманців, захист у силових структур і армії від народу за найкращими цінами, тобто, цінами сформованими первісною грошовою масою. Але коли нові гроші наповнюють ринок, грошова маса збільшується, купівельна здатність грошей зменшується: “ростуть ціни” на товари і послуги, зарплат вже не вистачає, настає фінансова криза. Основна маса населення відчуває нестачу грошей, народ змушений економити, працювати більше. Така фінансова піраміда присутня в будь-якій державній системі, в більшій чи меншій мірі.

Втрату купівельної здатності в результаті емісії державних грошей називають інфляцією.

Фінансові кризи є наслідком емісії грошей і фінансової політики регуляторів в межах державної фінансової піраміди.

Наповнення ринку новими грошима, та зміщення рівноваги проявляється у вигляді поступового підвищення цін. Ціна хліба злосла на 15%, ціна за послуги ЖКХ на 50%, електрика, газ, вода на 25-30%, морозиво на 20% все це ми бачимо щодня, воно розтягнуте в часі, і тому не викликає критичного обурення у людей. Наповнення ринку новими грошима та їх знецінення не викликає супротиву, бо схоже на поступове нагрівання води в якій сидить жаба і неодмінно звариться.

Учасник не контролює свої гроші, фактично перестає бути їх власником в прямому сенсі – це ознака шахрайства.

Наприклад в пірамідах по перерозподілу грошових коштів, ви передаєте кошти організаторам піраміди. Здійснити повернення своїх коштів ви можете тільки за згодою організаторів і у відповідності до створених ними правил, які вони контролюють та можуть змінити в будь-який момент (цей момент прописаний у будь-яких договорах, зверніть увагу).

В пірамідах з перерозподілу економічних благ (тобто державах) регулятор контролює купівельну здатність належних йому “грошей” (навіть якщо вони лежать у вашій кишені) через їх емісію та різноманістні правила, тобто фактично регулятор контролює цінність вашої праці і ціну економічних благ, які ви створюєте.

Золото як гроші і система Біткоїн децентралізовані і не мають структури, в межах якої відбувається перерозподіл коштів або економічних благ.

Зверніть увагу! Біткоїн не має рефелальних програм, не має правила “приведи трьох клієнтів – перейди на новий рівень” та інших умов притаманних фінансовим пірамідам.

Купуючи золото або біткоїн ви не втрачаєте свої кошти, ви зберігаєте свою купівельну здатність.

Купівельна здатність золота або біткоїнів залежить не від централізованих правил, а від попиту та пропозиції, які формуються на вільному ринку, тому перерозподіл золота і біткоїнів між учасниками ринку відбувається тільки через вільні економічні відносини на умовах вигідних учасникам (зверніть увагу! бо в пірамідах умови вигідні тільки їх організаторам);

Завдяки обмеженій кількості золота і біткоїнів (біткоїн монет не може бути більше 21 000 000), в довгостроковій перспективі, їхня купівельна здатність буде збільшуватися, за умови прогресивного розвитку суспільства і зростаючої кількості економічних відносин з участю золота або біткоїнів.

Зверніть увагу, що зростання купівельної здатності (зростання курсу) золота і біткоїнів за рахунок залучення нових учасників є природним ринковим явищем, тому що нові учасники створюють попит на золото або біткоїни в результаті зростаючої кількості економічних відносин. Це природне явище не є характеристикою фінансової піраміди, бо не підпорядковане централізованим правилами перерозподілу, а створює загальний дефіцит, який і підвищує купівельну здатність. Історично цей процес вже відбувся з золотом, в часи його становлення як грошей, відбувається зараз, і відбуватиметься в майбутньому. Те ж саме відбувається і з біткоїном.

У короткостроковій перспективі, курс біткоїну коливається (волатильність), що створює ризик втрати купівельної здатності ваших заощаджень на деякий час. Якщо ви купили біткоїни за курсом 20000$ і курс впав до 10000$ це не означає, що біткоїн є фінансовою пірамідою і все пропало. Це означає, що на ринку купівлі продажу біткоїнів хтось продав певну кількість біткоїнів, і це, можливо, є спекуляціями. На будь-якому ринку присутні спекуляції – це природне явище і не потрібно боятись спекуляцій. На тих хто піддається паніці під час спекуляцій і біжить продавати свої біткоїни за нижчою ціною ніж купували, в надії отримати хоч щось (їх називають хом’яками), спекулянти роблять прибуток.

Шахрайство в світі криптовалют

Використовуючи отримані знання про характеристики фінансових пірамід і про функціонування системи Біткоїн ви легко визначите шахрайство в світі криптовалют.

Головна ознака будь-якого шахрайства – втрата контролю над вашими грошима.

Якщо вам пропонують вкласти ваші кошти в будь-які активи, і при цьому ви не контролюєте куплені активи, не маєте можливості за власним бажанням обміняти ваші активи на інші, або просто продати їх через встановлені організацією (навіть якщо це держава) правилами, або самі ці кошти контролює емітент – будьте готові до того, що втратите ваші гроші і їх купівельну здатність.

Задумайтесь, чи варто довіряти ваші гроші третій особі на встановлених ннею домовленостях і правилах, якщо ці домовленості і правила позбавляють або обмежують ваші права володіти власними грошима?

Псевдо-інвестиційні фонди на основі криптовалют.

Сама система Біткоїн не є фінансовою пірамідою, але виконуючи функцію грошей, дозволяє створювати фінансові піраміди на своїй основі, так само як створюються фінансові піраміди на основі державних грошей.

“Інвестуйте в криптовалюти!”, “Заробіть на криптовалютах!”, “Отримайте прибуток від 300% річних інвестуючи в біткоїн!” Саме такими закликами все частіше рясніють рекламні стрічки соціальних мереж. Шахраї під виглядом інвестиційних компаній намагаються отримати ваші кошти в своє розпорядження. Навіть виплачують першим учасникам дивіденди з метою залучення більшої кількості користувачів, а потім, зникають з вашими грошима.

У такій схемі, проявляється основна ознака шахрайства – ви повністю втрачаєте контроль над вашими фінансами.

Фейкові криптовалюти.

На хвилі популярності криптовалют розвивається ще один вид шахрайства, коли створюють шахрайську схему під виглядом справжньої криптовалюти. Яскравим прикладом такого обману є “криптовалюта” OneCoin. Такі організації позиціонують себе як маркетингова команда реальної криптовалюти. Свою агітацію починають з розповіді про біткоїн, його унікальність, революційну технологію блокчейн, розповідають просто і зрозуміло на вебінарах.

Потім, буквально, ставлять знак “дорівнює” між біткоїном їх власною, поліпшеною криптовалютою, яка нібито позбавлена ​​недоліків біткоїна. Люди які не розбираються в функціонуванні криптовалют вірять шахраям і віддають їм свої гроші, купуючи пакети монет OneCoin за 100, 200, 500 доларів США. При цьому, монети зараховуються на їх рахунок в акаунті сайту OneCoin, або, ніби-то завантажені на флешку, тобто фактично користувач не контролює свої кошти, і якщо з централізованим сайтом щось станеться, чи організатори вирішать, що пора фіксувати прибуток, горе-інвестор втратить все.

Фактично ж OneCoin не має своєї криптовалюти, не може надати доказ існування блокчейну, не існує гаманців, немає публічних та приватних ключів, а на питання, чи можна зберігати монети OneCoin поза аккаунтом на сайті, в холодному гаманці, відповідають, що у них інша концепція :

На сьогоднішній день, технічно, не важко буде емулювати характеристики криптовалюти на сайті, в додатках для комп’ютера та мобільного пристрою, з видачею фейкового публічного та приватного ключів, з метою створити видимість наявності криптовалюти. Тому необхідно уважно підходити до питання інвестування в нову криптовалюту, особливо якщо у неї є маркетингова команда, яка активно просуває свою “криптовалюту”.

Варто звернути увагу на присутність криптовалюти на біржі. Якщо криптовалюти немає на кріптовалютних біржах, то скоріше за все це не криптовалюта, а шахрайство. Наприклад у випадку з OneCoin їх монети торгувалися на біржі, яка належала самій організації, при цьому жодна з відомих кріптовалютних бірж, типу poloniex.com, bittrex.com, btc-trade.com.ua її не має в своєму лістінгу.

У випадку з новоспеченою справжньою криптовалютою, також не варто поспішати інвестувати в крипто-монети ваші гроші, навіть якщо криптовалюта присутня на відомих кріптовалютних біржах.

Аьткоїнів (альткоїни це клони біткоїна, які мають в основі його програмний код але з суттєво зміненими правилами та формуванням іншого блокчейну ніяким чином не прив’язаного до блокчейну біткоїна) та інших криптовалют величезна кількість, більше 2000 і постійно зростає. Практично всі ці справжні криптовалюти ніколи не збільшать свою купівельну здатність до рівня біткоїнів з різних причин. Вони гарні тільки для спекулятивних торгів на біржах.

Тому будьте уважні, і не довіряйте ваші гроші третім особам. Запам’ятайте! Ваші гроші, це ті гроші, які ви контролюєте.

Що таке фінансові піраміди і чому Біткоїн не піраміда? обновлено: 5 Липня, 2019 автором: SchBit