Майнінг – споживання електроенергії

Багато противників біткоїна, намагаючись скомпрометувати біткоїн, висловлюють своє “експертне” бачення з ідеологічних, технічних та економічних питань стосовно системи Біткоїн та її розвитку. Одним з таких “проблемних” питань є споживання великої кількості електроенергії майнінгом.

Відомий криптоентузіаст Андреас Антонопулос розвіює недолугі міфи недоекспертів. Вашій увазі представлено переклад лекції-відповіді Андреаса Антонопулоса.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Думаю, споживання електроенергії в майнінгу не завжди правильно розуміють. Майнінг є однією з небагатьох географічно незалежних галузей. Це означає, що неважливо, де знаходиться ваше майнінгове обладнання, головне, це наявність дешевої електроенергії.

Географічне розташування майнінгового обладнання повністю ґрунтується на місцевій вартості електрики. Фактично, майнінг здійснює арбітраж цін на електрику.

В багатьох випадках причиною дешевизни електроенергії є те, що її пропозиція перевищує попит, особливо в країнах, де відсутня ефективна мережа розподілу електроенергії.

Початковий надлишок пропозиції електрики виникає в наслідок того, що розробники закладають певну перспективу потужності з урахуванням збільшення попиту та розбудови електромережі протягом наступних 15 років. Оскільки на момент побудови електростанції електромережа країни недостатньо розбудована – виникає надлишок пропозиції. Прикладом такої країни є Китай. Від цієї проблеми потерпають також країни що розвиваються, та навіть розвинені країни.

Уявіть, що станеться, якщо ми побудуємо 50-мегаватну електростанцію в регіоні, де існує потреба лише у 15 мегаватах? Якщо електростанція виробляє електрику з альтернативних джерел, таких як вітер, сонце або вода, ви не можете просто вимкнути її, бо побудоване обладнання повинне працювати та виробляти електроенергію. В протилежному випадку ми втрачаємо електроенергію, а це фінансові збитки.

Чи можна в такій ситуації знайти спосіб перетворити цю надлишкову електроенергію в альтернативні цінності? І замість того, щоб чекати окупності електростанції п’ять років, вона окупиться за один рік, використовуючи електроенергію, яка в іншому випадку була б втрачена.

Біткоїн є тією альтернативною цінністю в яку перетворюється надлишкова електроенергія вироблена. Завдяки майнінгу електростанція окупиться протягом одного року, а не п’яти.

Майнінг встановлює рівновагу між попитом та пропозицією глобальному світовому енергетичному ринку. Децентралізований майнінг біткоїна призводить до децентралізації виробництва електроенергії, що є однією з найважливіших тенденцій в історії людства.

Біткоїн критикують за споживання електроенергії, оскільки це очевидно, але є набагато більш марнотратні технології, марнотрацтво яких непомітно на перший погляд.

Щоразу, коли ви використовуєте кредитну картку для оплати, ви не замислюєтесь про сотні тисяч квадратних метрів дата-центрів, які використовують сотню тисяч серверів для виявлення шахрайств. В разі клірингу, ви не замислюєтесь про офісні будинки, які освітлюються цілодобово; торгові майданчики, банківські сховища, броньовані машини, дизельні вантажівки які перевозять готівку, тощо. Всі ці витрати сьогоднішньої фінансової системи приховані, і вони насправді величезні. І все це, щоб забезпечити функціонування фінансової системи та відповідний рівень її безпеки.

Рівень безпеки, який ми маємо для біткоїну сьогодні – це рівень безпеки, здатний протистояти глобальним атакам найпотужніших держав. Це рівень безпеки, необхідний для того, щоб ця система залишалася стійкою до втручання зловмисників. Рівень безпеки системи Біткоїн перевищує рівень безпеки світової фінансової системи.

Ви можете заперечити, що система Біткоїн має набагато менше користувачів ніж світова фінансова система. Ви повинні знати, якщо система Біткоїн матиме в десять разів більше користувачів – це не означає, що необхідно в десять разів більше майнінгових потужностей і витрат електроенергії. Буде помилкою, вважати, що зі збільшенням кількості користувачів системи Біткоїн збільшується споживання електроенергії.

Система Біткоїн вже має глобально безпечний рівень майнінгових потужностей і цього достатньо. Якої майнінгової потужності досягне система Біткоїн в майбутньому – вирішить вільний ринок.

З часом винагорода від майнінгу зменшується. В результаті, ми побачимо тенденцію скорочення енерговитрат.

Складність процесів саморегуляції собівартості майнінгу на вільному ринку споживання електроенергії є величезною.

Я не думаю, що на цій планеті ми зможемо дозволити собі мати дві системи з майнінгом за методом Proof-of-Work. Я думаю, нам знадобиться лише одна така система.

Надійність інших систем, може базуватись на системі Біткоїн. Потрібна одна глобальна система, надійність якої забезпечується майнінгом Proof-of-Work, щоб людство мало потужну енергозалежну надбезпечну від зламу систему. Ми можемо це собі дозволити, і це може бути додатковою перевагою системи Біткоїн перед іншими криптовалютами!

Якщо вам зустрінеться співрозмовник, який буде розповідати про величезні витрати електроенергії майнінгом, просто поділіться з ним цією статтею.

Майнінг – споживання електроенергії обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit