Масштабування Біткоїна (А. Антонопулос)

Ідеологічно змістовна лекція Андреаса Антонопулоса про проблему масштабування Біткоїна та значення її правильного вирішення для системи Біткоїн і людства в цілому. Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн. Вас чекає багато цікавих і практично корисних відео про біткоїн та криптовалюти.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Сьогодні ми поговоримо про масштабування Біткоїна, цей експеримент в нашому житті, про труднощі, які є зараз і будуть існувати протягом деякого часу.
Хто з вас чув що-небудь про суперечки щодо масштабування біткоїну?
Сьогодні буде розповідь про масштабування з загальної точки зору, а також з точки зору жителів Балі.

Під час піку свого розвитку більше 60 роздрібних торгових підприємств здійснювали роздрібні операції використовуючи біткоїни.
Ви могли купувати різні речі за біткоїни, це більше підприємств ніж в Сан-Франциско і це дуже круто для набагато меншого за розмірами міста, і на жаль, сьогодні більшість цих роздрібних підприємств більше не приймають bitcoin, і на те є причина. Причина полягає в тому, що за останні півтора року комісії за здійснення bitcoin транзакцій дуже сильно збільшилися.
Хто з вас пам’ятає ті прекрасні дні 2014 року? Ви могли здійснити bitcoin транзакцію всього за 5 центів, все було просто.
Тепер комісії виросли, сьогодні для здійснення bitcoin транзакції може знадобитися 2 долари і для цього теж є свої причини – про це ми будемо говорити.
По-перше, я б хотів зробити прогноз, вважайте це обіцянкою якої я не зможу дотриматись, але яку все одно зроблю: комісії знову зменшаться, ми зможемо робити транзакції з низькими комісіями, але тільки якщо ми все зробимо правильно. Існує правильний спосіб і неправильний. Як і в багатьох інших областях технологій простий і очевидний спосіб – це неправильний спосіб. Ми розберемось чому це так.

Останніми роками я брав участь в різних технічних проектах.
У 1988, а може і трохи раніше, я працював з інтернет-технологіями, мережами, маршрутизацією, комунікаціями передачі даних. У 1989 році у мене з’явилося перше з’єднання з інтернетом. У той час можливість підключення до інтернету була тільки в університетів.
У той час ви могли отримати блок IP адрес і підключатися до інтернету безпосередньо використовуючи власний блок IP адрес. Все було круто, це було дуже дорого, але у вас було пряме і маршрутизоване підключення до базового рівня інтернету.
Можливо дехто з вас розуміє, про що я. Я просто задам вам одне питання: у кого з вас є повністю маршрутизована IP адреса?
Немає ні у кого? Взагалі ні у кого?
Сьогодні для того щоб отримати блок IP адрес вам потрібно стати інтернет-провайдером, а це дуже дорого, і по-справжньому є тільки в окремих місцях на планеті, де ще залишилися вільні IP адреси: в деяких частинах Північної Америки і північної Німеччини. В Азії вже як 6 років немає вільних IP адрес, жодна організація не може отримати IP адреси і не важливо наскільки велика впливова або багата ця організація, вона не зможе отримати IP адресу.
Маршрутизація інтернет-пакетів здійснюється за допомогою технологій під назвою перетворення мережевих адрес, іншими словами між вами і маршрутизованою інтернет адресою є посередник. Ви не можете безпосередньо підключитися до інтернету і для цього є причина, частково вона полягає в тому, що пропускна здатність інтернету обмежена, особливо якщо це стосується адресації.
Були часи коли тисячі людей могли мати власні маршрутизовані IP адреси. У мене був такий коли вперше підключився до інтернету. Мені пощастило отримати, як це тоді називалося клас С – це блок з 256 маршрутизованих адрес. Сьогодні ви не зможете отримати такий блок ні за яких обставин, це неможливо.
Але в той же час у нас був університет або одна IP адреса якою можливо користувалися тисячі людей.
Сьогодні ж, у мене вдома близько 20 пристроїв, підключених до інтернету. Насправді, ви можете навіть не пам’ятати, що деякі з цих пристроїв підключені до інтернету. Ви налаштували підключення до вай фай на телевізорі два роки тому і забули, що він взагалі підключений до інтернету. Те ж саме зі стереосистемами та іншими пристроями вдома.
І так одна людина має приблизно 20 пристроїв у себе вдома, і всі ці пристрої використовують інтернет, але в жодного з них немає повного доступу до маршрутизованого простору.
Зараз багато хто говорить про інтернет речей. Ви чули про це? Про інтернеті речей, скорочено ITS абревіатура, S в якій означає безпеку. Інтернет речей – це світ, в якому кожен пристрій у вашому домі використовує інтернет, включаючи лампочки. Навіщо підключати до інтернету лампочки? А як же ж ще ми зможемо випробувати це дивовижне відчуття, коли хакер перебуває від вас за три тисячі миль і вимикає світло у всьому вашому домі? Ви можете підключити до інтернету холодильник, це часто показують в рекламі інтернету речей, наприклад, холодильник може замовити молоко замість вас. Велике спасибі, але я можу замовити молоко сам. Адже це те майбутнє, до якого ми прагнемо і всі ми дізнаємося, як же чудово, коли хакер за три тисячі миль від нас вимкне холодильник і перетворить всю їжу в тухле місиво. Отже, зараз у вас 20 пристроїв, а через 10 років в середньостатистичному будинку буде 500 пристроїв, що використовують інтернет, а ви навіть не будете знати про те, що багато з них підключені до мережі.

Тепер давайте подивимося, що ж відбувається з грошима, адже цей прогрес стосується і грошей. У певному сенсі це можна назвати регресом. Якщо ви використовуєте готівку, середньостатистична людина, що використовує готівку здійснює 15-20 транзакцій в день, але якщо ви почнете використовувати тільки пластикові картки, то кількість транзакцій зменшиться. Люди схильні використовувати пластикові картки для великих покупок, ми не купуємо дрібні речі використовуючи пластикової картки. Кількість транзакцій зменшується. Але, з плином часу, коли у вашому житті з’являється все більше підключених до мережі пристроїв ми починаємо здійснювати все більше транзакцій, і давайте подивимося, що це означає для біткоїна.

Сьогодні кожні десять хвилин створюється блок біткоїн розміром в 1 мегабайт, близько 3 мільйонів людей хочуть помістити свої транзакції в цей блок розміром в 1 мегабайт. В результаті збільшуються комісії, тому що комісії – це основна на ринку система для визначення, які транзакції слід провести в першу чергу. Багатьом людям це не подобається. Їм не подобається це рішення, вони б хотіли повернутися в той час, коли комісії біткоїн були невеликими або фіксованими, і ви вирішуєте: відмінно я просто зроблю транзакцію, я заплачу фіксовану суму в 20 центів. Але це може стати кінцем системи де кожен може здійснювати транзакції тому нам потрібно зробити вибір.
Хто розповість, що таке хороша біткоїн транзакція і погана bitcoin транзакція? Погана транзакція це та, що займає більше години. Так, але як я можу дізнатися, що ваша транзакція повинна бути проведена раніше іншої? Існують два способи вирішення цього питання, дуже важливо це розуміти. Перше рішення полягає в тому, щоб передати комусь право вирішувати, які транзакції є спамом, а які ні. Звичайно, цей хтось повинен бути розробником, який пише код програмного забезпечення, він буде вирішувати, які транзакції потрібні, а які ні. Якщо ми заглянемо ще далі, то отримаємо групу людей, які мають величезну владу над долею біткоїна. А Bitcoin – це система, на чолі якої не повинні стояти люди. Адже так? Ні у кого не повинно бути влади.
Ви чули про таке поняття як імунітет до цензури? Це одна з ключових характеристик цієї технології, опір цензурі. Будь-яка людина може використовувати систему, яка ніким не контролюється, ніхто не вирішує, які транзакції можуть бути проведені, а які ні, які транзакції дозволені, а які ні.
Якщо ж ми не хочемо надавати комусь право вирішувати, які транзакції хороші, а які погані, то залишається тільки один вихід – ринок транзакцій, а це означає, що потрібні комісії. Кожен з нас буде вирішувати, які транзакції слід здійснювати, за які транзакції варто платити, щоб провести їх зараз, або ж почекати. Ми приймаємо рішення, я сам приймаю такі ж рішення, наприклад, я хочу зробити транзакцію, але комісії на даний момент дуже високі, я знаю, що на вихідних, коли в США ніч, в мережі буде набагато менше транзакцій, це так званий період тиші, я можу привести мою транзакцію за трохи меншою ціною, тому я почекаю.
Багато людей приймають такі незалежні рішення: вони вирішують, чи варто почекати, або заплатити більше. Ринок визначає ціни на основі яких можна вирішувати наскільки важлива ця транзакція прямо зараз. Такий підхід дає нам свободу, але він також не дозволяє постійно проводити всі необхідні транзакції. Таким чином ми стикаємося з парадоксом, з проблемою – блок bitcoin має фіксований розмір 1 мегабайт ми можемо провести лише стільки транзакцій скільки поміститься в один мегабайт. Що ж робити? Є ідеї? Збільшення розміру блоку?
Збільшити блок – проста ідея, чи не так? Ми збільшимо блоки. Наскільки нам потрібно їх збільшити? Тепер я поясню вам наскільки потрібно збільшити блок, щоб повернутися до тієї ситуації, коли будь-яка людина змогла б провести будь-яку транзакцію в мережі, в будь-який момент часу і з низькою комісією. Один мегабайт, приблизно 3 мільйони людей використовують цей мегабайт і припустимо здійснюють 5 транзакцій в місяць, в основному, в спекулятивних цілях, іноді купують щось за біткоїни, і це максимум.
Тепер давайте поговоримо про зростання. Коли мова заходить про зростання, необхідно згадати один корисний термін – порядок величини. Порядок величини передбачає збільшення на 10, додавання 0 в кінці числа. Сьогодні у нас три мільйони людей, якщо технологія буде успішною, то ще більше людей захочуть її використовувати. Припустимо, що через два роки вже 30 мільйонів людей будуть використовувати біткоїни, це один порядок величини. Для того щоб забезпечити незмінну комісію нам потрібен блок, збільшений на порядок, тобто блок розміром в 10 мегабайт. Вірно, так? Добре. А через п’ять років bitcoin стає супер популярним, вже 300 мільйонів людей використовують bitcoin. Тепер нам потрібен блок розміром 100 мегабайт, ще п’ять років по тому bitcoin або інші подібні технології стають дивовижно популярними і нам потрібен ще один порядок величини, так як цю технологію використовують уже три мільярди людей. Нам потрібен блок розміром в 1 гігабайт. Чудово. З інженерної точки зору, ви розумієте до чого це все веде – цей блок, розміром в гігабайт, потрібно скопіювати в кожну систему, яка перевіряє всі правила біткоїн. Ця система повинна володіти достатньою потужністю, щоб обробляти цей блок, підтверджувати всі транзакції перевіряти їх протягом всього декількох хвилин, не більше 10 хвилин, адже вам потрібно перевірити попередню транзакцію, перш ніж приймати наступну.
Існують межі того, як швидко ви можете це робити. Існує такий момент часу в розвитку технологій, коли дефіцит починає рости швидше, і ви не встигаєте за технологією. Це нагадало мені один анекдот. Для створення добового резервного копіювання мені потрібно 26 годин. З технологічної точки зору це велика проблема, якщо на створення добового резервного копіювання у вас йде 26 годин, то ви не встигаєте зробити його за день, і постійно відстаєте. Якщо для перевірки блоку мені потрібно 11 хвилин, то я відстаю від блокчейна, це означає, що менше людей зможуть незалежно підтверджувати транзакції, а, отже, система стає централізованою, а це вже проблема. З кожним таким збільшенням все менше людей зможуть брати участь в підтвердженні, все менше людей зможуть зберігати дані, все менше людей зможуть бути незалежними учасниками мережі. Від децентралізованої системи ми поступово переходимо до все більш централізованої системи.
Стає тільки гірше. Я описав вам майбутнє, де через 15 років кількість учасників збільшиться на три порядки. Відповідно нам потрібно буде на три порядки збільшити розмір блоку, але така схема працює тільки, якщо люди продовжують здійснювати по п’ять транзакцій в день, збережуть поточний показник, нам же потрібні більш швидкі і дешеві транзакції, нам потрібно збільшити блок ще на порядок, щоб зробити транзакції дешевшими, ніж сьогодні. Ми отримуємо блок в 10 гігабайт для трьох мільярдів людей.
Але потім люди починають використовувати bitcoin, як звичайну валюту, як готівкові гроші. І що ж відбувається? Замість 5-ти транзакцій в місяць вони роблять до 50 транзакцій на місяць. Тепер ми збільшуємо блок до 100 гігабайт. Відбулося збільшення на п’ять порядків. Але все це безглуздо, тому що, цю функцію вже виконують готівкові гроші, мене цікавлять інші застосування криптовалют.
Що щодо мікроплатежів? Дуже-дуже маленькі платежі, які проходять дуже-дуже часто. На сьогоднішній день у нас немає такої технології. Що якщо, я хочу купити статтю на сайті блогера за 10 центів, за кожну статтю, яку я хочу прочитати я плачу десять центів, якби я почав використовувати систему таким чином, а я хотів би бачити таке застосування цієї технології – мікрометрія, я сідаю в таксі і плачу за кожну хвилину. Кожну хвилину я проводжу транзакцію, здійснюю маленький платіж. У той же час я роблю іншу транзакцію, тому що я плачу страховій компанії за кожну хвилину страховки, за наступну частину моєї поїздки. Чому ні?
Можна платити за електрику щохвилини, чому ні? Ми можемо створити потокові гроші, ми можемо почати робити те, що ще ніхто ніколи не робив. Але для цього буде потрібно збільшення ще на один порядок, щоб здійснювати маленькі транзакції і збільшення ще на один порядок щоб здійснювати мікротранзакції. Навіщо зупинятися? Я вважаю, що ми можемо робити нанотранзакціі. У цьому випадку мова йде вже про 8 порядків величин. І кожні десять хвилин, нам потрібен блок, розміром в петабайт. Його потрібно не тільки створити, але і обробити, підтвердити.
Ми не можемо перемогти в цій грі. Систему неможливо масштабувати. Вона не піддається масштабуванню. Як тільки люди це розуміють, вони відразу ж відмовляються від своїх обіцянок, про які я говорив. Допомогти тим, хто не має доступу до банківських послуг, тим, хто не має рахунку в банку, тим, хто позбавлений благ. І все це коту під хвіст? Це вже не частина плану? Хіба ми закинули ідею допомагати людям, які не мають доступу до фінансової системи? Дати людям, які заробляють 1-2 доларів день доступ до конкурентної платіжної системи. Тільки не з існуючими комісіями для транзакцій, потрібно щось змінювати.
В цьому і полягає проблема, нам потрібно вирішити, що все-таки означає це – допомогти тим, хто позбавлений благ. Ми можемо допомогти тим, хто не має доступу до банківських послуг, тим, хто не має доступу до благ, ми можемо допомогти їм поза основним блокчейном за допомогою приватних систем. Ми можемо дати їм доступ до посередників. Ми знаємо, до чого це призведе. Ми побудували систему, яка зберігає їх гроші. Назвемо її будь-яким словом який прийде в голову, давайте назвемо це банком. Коло замкнулося, ми заново придумали структуру з минулого, для того щоб позбавити нас від банків, дати доступ до банків тим, у кого його немає, або ж позбавити від банків тих, хто не має рахунку в банку. Нам потрібна нова технологія. Банк – ми зможемо задовольнити їх фінансові потреби, тільки пожертвувавши їх конфіденційністю, безпекою, незалежністю і свободою. У цьому вся сіль.
Як же нам об’єднати ці два підходи? Ми повинні прийняти важливе рішення для створення майбутнього. Ось що я вам скажу: ми прийняли неправильне рішення щодо інтернету, тепер ми платимо за це свою ціну. Базовий рівень інтернету не володів достатнім шифруванням, не забезпечував конфіденційність і анонімність, ми вирішили здійснити все це на наступному рівні. Деякі цього домоглися. Я точно цього домігся.
У 1990 році я був одним з тих божевільних кібер-панків, які кричали, вони все зашифрували, АНБ стежить за нами. Іронічна ситуація.
Після 20 років параноїк в одну мить перетворюється в пропаленого реаліста, виявляється, вони дійсно стежили за нами, і роблять це прямо зараз. Інтернет не володів достатнім шифруванням, у нас і не було необхідної конфіденційності та безпеки на базовому рівні, коли ж цей рівень став збільшуватися контролювати його стало простіше.
Скільки в світі основних інтернет-провайдерів, хто-небудь знає? 5 компаній забезпечують понад 90 відсотків всього інтернет-трафіку в світі. П’ять компаній: три з них в Америці. Всі вони на сто відсотків належать спецслужбам, усі. Вони передають один одному свої ролі. Прослуховує АНБ, потім Німеччина прослуховує те, що прослуховувала АНБ, потім підбігає Франція каже: хлопці, а може мені теж послухати? Потім приходять австралійці і новозеландці у них є фантастичне правило: усім спецслужбам заборонено прослуховувати своїх громадян, тому за американцями стежить Нова Зеландія, а за новозеландцями стежать американці. Все законно. “Законно”.
Таким і став інтернет, він допомагає всім при цьому підриваючи незалежність, конфіденційність, безпеку і свободу. Ми не можемо виправити це на другому рівні, ми не можемо уникнути цього за допомогою тор, ВПН, анонімайзерів і міксерів. Якщо прогнив перший рівень, то стає набагато важче виправити другий рівень, набагато важче, але ми намагаємося, ми усі, я намагаюся і вам раджу. Але проблема полягає в тому, що в більшості ринкових систем, безпека – це зовнішній ефект. Всі ми приймаємо рішення про те, як ми витратимо гроші на з’єднання, інформацію, доступ до соцмереж і за кожен долар, який ми економимо, ми втрачаємо частинку безпеки. Але ми цього не помічаємо, тому що це відбувається дуже плавно, ми робимо вибір. Це наш власний вибір, але від наслідків цього вибору, після якого втрачається частинка безпеки, страждає усе суспільство, усі ринки. Це і називається зовнішній ефект.
Демократія хвора цим вже багато років. Спочатку у неї була звичайна застуда, потім вона захворіла на грип, потім бубонної чумою, тепер у неї серйозний випадок Трампа. І зараз, звівши, організації креативності, незгоду, нестандартного мислення, ті, хто намагаються відрізнятися не погоджуються, протестують молоді, ті, хто мають власну думку, ті, хто говорить ні. Вони стають злочинцями. Поступове розкриття особистої інформації означає, що наші демократії потихеньку вмирають. Але ви не побачите цього в рахунку від comcast, рахунку від вашого інтернет-провайдера, там не написано 49,99 доларів, але зі знижкою 10 відсотків, зі знижкою на честь смерті демократії. Там цього не написано. Ви цього не дізнаєтеся, ви робите вибір і потроху все змінюється. Десять років по тому ви озираєтеся назад і говорите: як це сталося, куди поділися усі ці організації? Сподіваюся, ми не повторимо ту ж помилку в новій системі.

І так, у нас є вибір, як же нам масштабувати систему, зберігши принципи децентралізації, незалежності та конфіденційності, а також безпеки і анонімності, і, звичайно ж, свободи на базовому рівні криптовалют. Єдиний спосіб перейти на додаткові рівні. Нам потрібно піти від основного блокчейна, багато з наших транзакції і не будуть проходити по основному блокчейну bitcoin, або основним блокчейном ефіру, вони будуть здійснюватися в додаткових мережах. Можливо, ви знайомі з цими термінами: сайдчейн, Lightning Network, або drivechain. Все це дозволить нам виробляти 1000, а потім і десятки тисяч, мільйони, десятки мільйонів і сотні мільярдів транзакцій в секунду без використання основного блокчейну.
Але тільки якщо зробимо усе правильно, тільки якщо ми збережемо принцип конфіденційності, безпеки, свободи і незалежності основного блокчейну. Нам потрібно зробити усе правильно, а це означає, що основний блокчейн буде трохи дорожчим і буде менш піддаватися масштабуванню. Помилково вважати, що люди не маючи доступу до благ, не обслуговуються в банках, не маючи рахунку в банках, не мають права брати участь у фінансовій системі світу через проблеми і масштабування. Масштабування ніколи цьому не сприяло. Фінансові системи що надають фінансові послуги, традиційні системи, безготівковий переказ, цифрові платежі, пластикові картки, дебетові картки, кредитні картки, банківське обслуговування – усе це можна масштабувати. Вони вже пожертвували всіма принципами заради масштабування. Ми можемо здійснювати дешеві транзакції в цій системі, чому ж 4 мільярди людей залишилися поза системою? Це угода з дияволом, це співпраця з системою стеження, яка говорить, що кожна транзакція повинна мати ідентифікатор, кожен учасник повинен мати посвідчення особи, яких не має 60 відсотків населення, кожен кінцевий пункт повинен бути ідентифікований і простежений, і це система не може вийти за свої рамки. Все повинно підкорятися її юрисдикції і складним законам.
Склавши все це разом ми отримуємо витрати на політику, а витрати на політику дуже просто визначити, коли справа доходить до банків. Для того щоб створити ілюзію безпеки для буржуазної західної еліти, щоб прикинутися, що це якимось чином допомагає боротися зі злочинністю і тероризмом, з фінансуванням організованої злочинності, тільки прикинутися, адже ми розуміємо, що усе це неправда, тому що ми бачимо, як усе повторюється. Ми приносимо жертву бідності 4 мільярди людей і говоримо, що вони не можуть брати участь в системі, тому що вони не можуть довести, що вони не злочинці, не терористи, не хтось ще.
Bitcoin і подібні системи пропонують зовсім іншу угоду. Тут кожен може отримати доступ, система відкрита для всіх, вам не потрібно нічого доводити, вам навіть не потрібно підтверджувати, що ви людина, тому що в цій системі можуть брати участь не тільки люди, в ньому може брати участь програмне забезпечення. Будь-яка людина може мати рахунок в банку, поки вона не розчарується в банківській системі. Ми можемо допомогти тим, хто не отримує благ. Але нам потрібно робити це правильно, потрібно розуміти, що ця допомога не означає лише забезпечення дешевих і швидких транзакцій. Кращий спосіб забезпечити швидкі і дешеві транзакції – це фашистське захоплення центральної бази даних. Це центральний банк в світовому масштабі, це тоталітарні системи стеження за безготівковим суспільством, де ніхто не має права голосу, права людей ніким не захищаються, а якщо ви потрапляєте на неправильний мітинг, скажете щось не те, прочитаєте неправильну книгу, то вас виключать з цього суспільства.
І це відбувається сьогодні, ситуація буде ставати усе гіршою і гіршою, поки ми не змінимо умови угоди. Змінити умови угоди буде непросто, будуть потрібні високі комісії, іноді за цими високими комісіями ховається щось ще.
Багато роздрібних торговців, які припинили бізнес на Балі зовсім не засмучені цим. Біткоїни, які вони заробили піднялися в ціні 4 рази, ця валюта тимчасово не придатна як засіб обміну із-за великих комісій, але дехто дуже ефективно використав її як засіб зберігання, звичайно, відносно рупії. Можливо, такою і повинна бути угода, потрібно відпустити цей процес. Комісії будуть дорожчати і дешевшати. Якщо ж bitcoin буде успішним, то ми зможемо забезпечити мільярди людей мільярдами транзакціями в день, що проходять в глобальній мережі, яка зберігає конфіденційність, свободу і незалежність.


Масштабування Біткоїна (А. Антонопулос) обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit