Біткоїн для початківців (А. Антонопулос)

Лекція Андреаса Антонопулоса “Біткоїн для початківців” розповідає про історію виникнення Біткоїна, значення цієї події для людства, еволюцію розвитку грошей, концепцію роботи системи Біткоїн та майбутнє Біткоїна.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Привіт всім, добрий день, салам алєйкум! Мені дуже приємно бути тут! Я вперше в Малайзії. Я знаходжусь в Куала-Лампурі менше 24 годин і мені тут дуже подобається!

Моя остання книга називається “Інтернет грошей”. Люди часто вважають, що Біткоїн це складна тема. Так, Біткоїн – складна тема для розуміння, і тому я опублікував дві книги по ній. Перша книга – “Освоєння Біткоїна” – це для розробників програмного забезпечення, інженерів, технічних фахівців. Вона пояснює як працює Біткоїн. Ймовірно ви прочитаєте перші три розділа, і дійдете до технічного матеріалу… і ось з цього моменту все трохи складніше. Це складно не тому, що я прагну, щоб це було так, а тому, що Біткоїн – складна тема.

Для всіх тих, хто не є розробником: книга – “Інтернет грошей” про те, яке значення має Біткоїн. Це колекція з одинадцяти моїх виступів. Книга пояснює філософію грошей, наслідки Біткоїна для суспільства. Це книга для всіх. Я дав її читати мамі, хоча вона нічого не розуміє ні в комп’ютерах, ні в грошах. Це хороший початок!

В жовтні 2008 року в невідомій анонімній розсилці під назвою шифропанк, анонімний учасник, використовуючий псевдонім Сатоші Накамото оголосив про публікацію статті і сказав: “Я думаю, що вирішив проблему в області комп’ютерних наук я знайшов спосіб створення системи електронних грошей які прямі між людьми, “peer-to-peer” як ми говоримо в комп’ютерних технологіях про цю систему електронних грошей, я написав технічний документ і впровадив його в програмне забезпечення”, і в цей же час Сатоші Накамото опублікував свою роботу “Bitcoin: однорангова електронна грошова система”. Ви можете завантажити її онлайн вона доступна на bitcoin.org.
На дев’яти сторінках Сатоші Накамото детально описав і таким чином передбачив багато речей, які відбулися протягом наступних семи років яким Біткоїн був, і яким міг стати, і як він буде працювати.
Але він, або вона, або вони, не зупинився на цьому. Тому що ми не знаємо, Сатоші Накамото – це чоловік, жінка чи група людей чи прибулець з майбутнього.
Сатоші Накамото, опублікував програмне забезпечення і запросив людей взяти участь в управлінні мережею і це дає вам перший натяк на те, як працює Біткоїн.
Біткоїн – це програмне забезпечення Біткоїн – це додаток, один серед числених інших, які ви завантажуєте і запускаєте на своєму комп’ютері. Ви можете запустити його на ноутбуці. Ви можете запустити його на робочому столі. Бажано на комп’ютері який постійно підключений до інтернету. В даний час програма використовує багато оперативної пам’яті і дискового простору, але в ті часи вона була дуже легкою. Якщо ви запустите цю програму вона працює в інтернеті, і знаходить інші такі самі програми, які працюють на інших компьютерах. Ви не знаєте хто є власниками цих компьютерів. Програма не звертається до конкретних людей, вона створює випадкову мережу, яку ми називаємо Peer-to-peer де кожний учасник системи рівний. Немає ніякого спеціального комп’ютера, вони всі просто розмовляють одне з одним створюється те, що в мережевих термінах ми би назвали натовпом. Випадковим чином звертається і підключається до різних комп’ютерів, на яких працює програмне забезпечення Біткоїн, і разом вони створюють мережу і ця мережа використовується для обміну і поширення транзакцій. Ці транзакціїї кодуються в цифровому форматі. Вони містять інформацію про передачу цінності і авторизації для передачі цінності між учасниками. Ніхто не контролює цю мережу – і це критична концепція. Ви запускаєте програму, вона зв’язується з іншими такими самими програмами на інших компьютерах, але ніхто не контролює мережу, центру немає. Ніхто не відповідальний, як ви використовуєте комп’ютер, який підключений до Інтернету і комунікуєте з іншими комп’ютерами в інтернеті – Вас ніхто не контролює, якщо ви напряму взаємодієте між цими системами.

Мережа Біткоїн запущена 3 січня 2009 – це історична дата, в цей день світ змінився.
Вперше в історіїї грошей, в історіїї довіри, в історії установ, в історії людства з’явилась система, яка повністю незалежна від влади, від установ, система, яка розвиває довіру в результаті спільної комунікації і обчислення за допомогою криптографії. Система, яка дозволяє людям обміняти цінність для передачі грошей і ці гроші називаються Біткоін.

Таким чином, Біткоїн – це програмне забезпечення, яке запускається на комп’ютері, яке взаємодіє з іншими комп’ютерами, на яких є програмне забезпечення Біткоїн. Біткоїн – це назва мережі, і є сукупністю всіх комп’ютерів на яких працює програма Біткоїн, а їх близько шести з половиною тисяч по всьому світу всюди де є інтернет. І це тільки ті, про які ми знаємо, які афішують свою присутність ще десятки тисяч просто слухають без активної участі в мережі Біткоїн. І вся ця інфрастуктура, використовується для створення і передачі вартості у вигляді транзакцій виражених в новій валюті – валюті Біткоїн. Валюта Біткоїн відрізняється від будь-яких інших грошей, які ми коли-небудь бачили перш за все, як форма грошей вона не існує у фізичній формі, це кульмінація вектору розвитку людства яку ми пройши за тисячі років.
Гроші стали більш абстрактною формою цінності. Ми починали з дуже відчутних форм цінності, товарів: тварин, бананів, ананасів – це дуже не вигідні форми грошей тому що ви можете їх з’їсти, вони згниють або помруть або можуть бути загублені. Це погані форми грошей, тому що вони цінні.
Від цього ми перейшли до золота, дорогоцінних металів. Це вже кращі форми грошей, тому що ви не можете їх з’їсти, вони не помирають і не псуються. Вони не являють собою цінність і це цікава концепція. Гроші самі по собі – це не цінна річ. Гроші – це посередник між цінними речами, яки ви хочете обмінювати.
Чому банани – це не хороші гроші? Тому що банани – це цінність, яку ви намагаєтеся отримати. Гроші – не цінні самі по собі. Це просто те, що ви обмінюєте на банани. Це просто символ і абстракція яка представляє собою те, що можна носити, дати комусь завтра, а взамін тобі дададуть банани.
Що в майбутньому буде суттю грошей? Сутність грошей – це здатність мати абстрактний токен який сам по собі є незмінним, непідробним, вічним, зберігає свою цінність і представляє обмін цінностями в майбутньому як обіцянку. З часом ці речі стають все менш і менш фізичними і все більш абстрактними. Чому?

Тому що люди не люблять змінюватися і якщо ви скажете кому-небудь: Я не збираюся давати вам банани за зроблену роботу, але не хвилюйтеся, я дам вам певну кількість золота, яке ви зможете обміняти на банани. Вони глянуться на вас, і скажуть, що вони завжди мали банани за роботу і хотіли би мати банани, а не цю жовту річ. Тисячі років по тому вони почали вважати, що жовта річ цінна, а потім ви кажете їм: Тепер я дам вам шматок паперу замість жовтої речі але не хвилюйтеся, ви все рівно можете обміняти це на банани. І більшість людей скажуть: Я не думаю, що це справжні гроші, Я хочу золото. Світ рухається далі. І в кінці кінців ми змінюємося і говоримо: Знаєте що? Ви не отримаєте шматок паперу. Ви не отримаєте монету. Ви зайдете і побачите цифри на сторінці чи на веб-сторінці це сума, яку ви маєте в банку. Але не хвилюйтеся, ви все ще можете використати це для придбання їжі, продукції, послуг. Це реальні гроші. Але ви не можете торкнутися і побачити їх. Це просто цифри.

І нарешті ми дійшли до Біткоїна. Біткоїн не має фізичної форми и не має образу, він абсолютно нематеріальний, його не можна торкнутися, це просто цифрова форма грошей. Але це цифрова форма грошей, яка повністю відрізнається від всього, що ми бачили раніше.
Чим відрізняється? Це не форма грошей, яка записується в базу даних чи записи компанії. Це не цифрова форма грошей, яка представляє собою заборгованість Центральному банку чи уряду. Це не цифрова форма грошей, випущена суверенною державою, Центральним банком, нацією, королем. Це форма цифрових грошей, яка була випущена з допомогою складних і енергоємних обчислень. В інтернеті записуються одночасно кожний комп’ютер, який є в мережі Біткоїн. Перевіряються незалежно всі комп’ютери, які беруть участь в мережі Біткоїн. Не можуть бути підробленими і не можуть бути піддані цензурі. Біткоїн не можна конфіскувати і заморозити, він може передаватися по всьому світу, оскільки інформація може бути перевірена незалежно кожним, хто її отримує і ніким не контролюється. Вартість біткоїна не контролюється, його видача і володіння не конролюються. Він направляється від однієї людини до іншої без посередників.
Якщо я використовую свій мобільний для оплати біткоїнами комусь в цій кімнаті, я створюю цифрову транзакцію яка визнає той факт, що певна кількість біткоїнів належить мені через доказ мого цифрового підпису. І я дозволяю передачу цієї вартості іншому власнику, який зможе контролювати цей біткоїн через свій особистий цифровий підпис і криптографічний ключ.
Тепер, вам не потрібно нічого знати про цифрові підписи і криптографічні ключі. При використанні біткоїна, ви бачите додаток на мобільному чи на комп’ютері в якому говориться, що у вас є три біткоїна. Ви можете ввести адресу отримувача, точно так, як наприклад адресу електронної пошти. Ви можете вибрати кількість біткоїнів, яку ви хочете переказати і коли ви натискаєте “Відправити” викристовується цифровий підпис і конфіденційний ключ, який зберігається на вашому пристрої, щоб створити і підписати транзакцію, яка оголошується на всю мережу Біткоїн, і говорить: “Я передав дану цінність!” І тоді вся мережа знає, що ця цінність належить комусь іншому. Вони не знають хто цей інший. Ніхто не знає, коли ви здійснюєте біткоїн транзакцію, вона не прив’язнала до особистості. Вам не потрібно створювати обліковий запис. Вам не потрібно реєструватися, вам не потрібно вказувати Id, чи ім’я, місцерозташування, адрес, вік, стать, расу, релігію, національність! Нічого цього не потрібно!

Вам навіть не потрібно бути людиною і це правда. Біткоїн вперше в історії людства дозволяє нелюдським організаціям активно контролювати і володіти цінністю. Це дивно, тому що у нас ніколи не було подібного в будь-якій правовій системі світу. Ми маємо юридичну особу – корпорацію, якій може належати цінність, але корпорація може існувати тільки як асоціація між справжніми людьми.
В біткоїні програмний агент, яий не належить кому-небудь з допомогою криптографії може володіти і здійснювати біткоїн транзакції без кордонів. Це створює дуже цікаві, а також дуже тривожні можливості для майбутнього.
Системи штучного інтелекту, які можуть володіти і контролювати гроші без учассті будь-якої живої людини. Ви можете мати корпорації у яких нема директорів, нема живих людей в управлінні, які повністю контролюються програмним забезпеченням.

Якщо ви будете встановлювати Біткоїн-гаманець ви не повинні проходити складних тестів для установки цього програмного забезпечення. Вам достатньо завантажити додаток. Ось і все! Якщо у вас є iPhone, ви повинні пам’ятати свій пароль iTunes для установки додатка. Я виявив, що це найскладніша частина, щоб стати частиною глобальної економіки Біткоїн – пам’ятати пароль iTunes, але якщо можете це зробити, якщо у вас є доступ до Google Play, і базове знайомство з мобільними додатками, якщо ви можете завантажити файл exe на Windows, і встановити його і якщо ви можете двічі клацнути мишею – то це все! Вам не потрібно реєструватися, створювати обліковий запис, вказувати ім’я, адрес електронної пошти. Вам не потрібно доводити хто ви, де знаходитесь, чи показувати, що ви маєте на це право. Ви не повинні мати кредитний рейтинг. Ви не повинні бути авторизовані. Це те, що повністю відрізяється від будь-якої системи грошей, яку ми коли-небудь мали.
Для інтернет-поколіня це дуже знайома концепція. При відкритті браузера і користуванні Інтернетом вам потрібно реєструватися чи отримати ліцензію на користування інтернетом? Вам потрібно створювати обліковий запис для відвідування Вікіпедії? Ні, єдина вимога – завантажити і установити веб-браузер. Був час, коли ідея дозволити кожній людині спілкуватися без кордонів чи цензури у всесвітній павутині лякала людей. Деяким людям це все ще дивно. Більшість молоді знаходять в цьому звільнення в глобальному сенсі.
Біткоїн робить це з грошима! Що відбувається, коли кожна людина на планеті, через простий акт завантаження і установки додатка може без кордонів стати учасником глобальної економіки, яка дозволяє людям передавати і отримувати гроші в будь-якій точці світу 24 години на добу безперервно протягом останніх семи років. З комісіями, які не залежать від суми відправлених грошей, ви оплачуєте просто за ємність, яку ви використовуєте в мережі.
Ви можете передати транзакцію Біткоїна з комісією кілька центів. І неважливо, відправляєте ви $1 чи $100000, ви все рівно платите ті самі кілька центів. Немає значення, відправляєте ви його в іншу провінцію в Малайзії чи відправляєте на протилежний кінець планети. Неважливо, чи є ви фізичною особою чи корпорацією, чи відправляєте ви фізичній особі чи корпорації. Неважливо, відправляєте ви багатому чи бідному. Ви просто можете це зробити.

Біткоїн змінює підхід до фінансів повністю. Але це тільки перший рівень. Тому що технологія, яка робить Біткоїн можливим дозволяє двом людям з різних кінців планети безпечно здійснювати угоди не знаючи і недовіряючи одне одному, відкриває цілий ряд застосувань, які ми навіть неуявляли.

Біткоїн – це не просто гроші для Інтернета. Біткоїн – це платформа. Технологія біткоїн використовує поєднання блокчейн, яка являється глобальною книгою транзакцій і яка записує кожну угоду. Децентралізований механізм консенсуса називають Proof-of-Work, що дозволяє забезпечити безпечність блокчейну Біткоїн. Відкрита система доступа, яка дозволяє будь-якому бажаючому брати участь без перепон, і вона безмежна з нейтральним характером, даючи можливість брати участь незалежно від того, хто є учасники. Єдине, що має значення – чи є угода дійсною. А не хто є джерелом чи одержувачем, і це не залежить від суми. Ці фундаментальні будівельні блоки, які дозволяють Біткоїну відкривати двері довіри десяткам, сотням, а потім і тисячам нових застосуваннь.

За своєю суттю Біткоїн являє собою заміну концепції “Довіра через централізовані установи” на концепцію “Довіра через децентралізовані мережі”. Протягом століть людське суспільство грунтувалося на тому, що для координації діяльності між великою кількістю людей, нам потрібно комусь довіряти. І до сих пір найкращою відповіддю на цю проблему були централізовані установи. Люди, які регулюються правами, політикою, з наглядом, прозорістю і відповідальністю вбудованими в правила керованих людьми з метою створення центрів довіри через традиції, через репутацію, через довголіття.

Сьогодні централізовані установи довіри зазнають невдач, і це відбувається по всьому світу. Програють газети. Програють політичні інституції. Вони зазнають невдачі безліччю способів, а причиною цього є те, що вони є системами масштабу для індустріальних суспільств. Ми більше не індустріальне суспільство. Ми є інформаційним суспільством глобального масштабу, яке розвивається і співпрацює за межами кордонів. Ми вирішуємо проблеми, які стосуються не 30 мільйонів людей в одній країні, а сім з половиною мільярдів людей на одній планеті. А для проблем і співпраці такого масштабу традиційні інститути не працюють, вони не масштабуються. Вони просто не можуть вирішити проблеми глобального суспільства. У той самий час, коли ми бачимо, що ці інститути зазнають невдачі, ми спостерігаємо появу нових систем управління. Нові систем глобального співробітництва. Системи, які дозволяють нам співпрацювати, спілкуватися і вирішувати проблеми в масштабі, а перша з цих систем – це інтернет і з цим ми бачимо першу систему зв’язку, яка виходить за межі країн і кордонів. Вона дозволяє кому завгодно, всюди і де завгодно спілкуватися.

Біткоїн реалізує те ж саме з грошима. Він являє собою мережу сетецентричної системи грошей, яка знаходиться за межами нац-держав орієнтованої системи грошей, що дозволяє людям співпрацювати на глобальному рівні, за межами впливу держав. Це дозволяє кому завгодно і де завгодно брати участь в глобальній економіці без бар’єрів, без кордонів, без ідентифікаторів без облікових даних просто через акт запуску програмного забезпечення і це змінить світ.

Біткоїн для початківців (А. Антонопулос) обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit