Генезис блок та coinbase транзакції

Андреас Антонопулос розповідає про Genesis блок (нульовий блок в системі Біткоїн) та транзакції творення монет біткоїн (транзакції емісії монет які є першою транзакцією в блоці та зараховують на біткоїн адресу майнера винагороду за успішно знайдений хеш до блоку). Чекаємо ваших запитань та обговорення в коментарях!

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Перша версія програми Біткоїн була запущена Сатоші Накамото 3 січня 2009. В той день, імовірно, Сатоші Накамото запустив програмне забезпечення Біткоін на своєму комп’ютері. Його комп’ютер знаходив блоки але вони були порожні, бо ніяких транзакцій не було, окрім однієї coinbase-транзакції. Я вважаю, що перша транзакція не відбулася до блоку 75 або близько того. Перші сімдесят або близько того блоків мали тільки coinbase транзакцію. Кожна транзакція відноситься до попереднього виходу, а в цей момент не було попередніх виходів.
Тому порожній блок має тільки coinbase транзакцію.

Незабаром після цього, в перший рік, я вважаю, було встановлено обмеження, щоб Ви не могли провести транзакцію з монетами, поки не пройде принаймні кілька блоків. Поточний стандарт становить 100 блоків. Тобто, витратити біткоїни передані coinbase транзакцією ви зможете тільки через 100 блоків, які додадуться в блокчейн після вашого.
Біткоїни coinbase транзакції з генезіс блоку (нульовий блок, перший блок в системі Біткоїн) не були одразу витрачені.
Coinbase транзакції збагачували біткойн-адресу, імовірно, Сатоші Накамото на 50 біткоїнів за кожний блок. До речі, жоден біткоїн з адрес Сатоші Накамото ніколи не був витрачений. Фактично, це була б досить історична подія і велика новина, якби будь-яка з цих монет була витрачена, тому що це означало, що Сатоші Накамото витрачав свої перші монети.
Звичайно, ми не знаємо, що Сатоші Накамото здобував перші блоки, можливо, він дав програмне забезпечення знайомому, і знайомий запустив систему Біткоїн. Можливо, Сатоші Накамото був більше ніж одна людина. Можливо, багато різних людей співпрацювали у запуску цієї ранньої мережі. Нічого з цього невідомо. Ми знаємо, що інші були запрошені до участі, і кілька інших осіб брали участь, як у видобутку, так і в угодах, у перших сотнях блоків або близько того.

Як майнер інтегрує базову транзакцію всередині блоку?
Базова транзакція включає в себе виплату самому майнеру. По суті, майнер виписує сам собі чек в блоці, який він знайшов.

Як вони отримують цю транзакцію в монетах?
Хитрість тут полягає в тому, щоб зрозуміти, що кожен майнер будує блок-кандидат; кожен блок-кандидат майнера має базову транзакцію. Вони поміщають його туди, і ця транзакція перераховує біткоїни на біткоїн-адресу майнера. Або, якщо він створюється пулом майнінгу, то пул майнінгу розміщує coinbase транзакцію всередині блоку-кандидата, і ця базова транзакція передає біткоїна на біткоїн-адресу пулу. Потім вони розподіляють ці біткоїни поміж майнерами, які беруть участь в пулі майнінгу, відповідно до долії їхньої майнінгової потужності.

Хто створює блок?
Майнери створюють блок.

Хто розміщує в блок coinbase транзакцію?
Майнер розміщує базову транзакцію в блок який він і створює, ця транзакція платить біткоїни на його біткоїн-адресу.

Якщо кожен майнер створює базову транзакцію в свій власний блок-кандидат, як ми можемо вибирати між ними?
Всі ці блоки-кандидати: вони марні, вони нічого не варті, вони недійсні.
Причина, по якій вони недійсні, полягає в тому, що вони не містять дійсного proof-of-work. У них немає ідентифікатора, тобто, хеш-заголовока блоку який є унікальним, який знаходиться в межах цільового рівня складності мережі. Щоб стати діючими блоками, вони повинні мати цей ідентифікатор. Щоб знайти цей ідентифікатора, вам потрібно робити септильйони обчислень і хешей. Як тільки ви знайдете цей ідентифікатор і опублікуєте цей блок, як тільки мережа Біткоїн перевірить ваш блок і прийме його, як тільки ваш блок буде додано до блокчейну системи Біткоїн ваша coinbase транзакція, яку ви самі ж і створили, як майнер і помістили в блок, стає дійсною.

Майнери сворюють coinbase транзакцію. Вони поміщають цю транзакцію в блок, і цей блок недійсний, доти, поки не буде знайдено хеш, поки цей блок не буде прийнятий системою Біткоїн, поки він не стане частиною блокчейну Біткоїн.

Генезис блок та coinbase транзакції обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit