Чому регулювати біткоїн неможливо

Зі зниженням курсу біткоїна в другій половині 2017 року різноманітні фінансові експерти з банківської системи в черговий раз почали публічно волати про біткоїн як фінансову бульбашку.

Ті ж самі експерти і представники урядів гарячо обговорювали тему біткоїна на економічному саміті в Давосі, Швейцарія.

Біткоїн залишається не врегульованим, і експерти визнають, що розвиток біткоїна становить загрозу загальній банківській та валютній системі.

Деякі недорозвинуті уряди вже заборонили біткоїн, інші намагаються регулювати використання біткоїна.

Тереза ​​Май, прем’єр-міністр Великої Британії, виступаючи на саміті в Давосі, закликала до прийняття глобальних регламентів на регулювання біткоїна. Китай заборонив своїм громадянам ICO та криптовалютну торгівлю, тоді як у Південній Кореї та Індії блокують банківські рахунки криптовалютних бірж. Напади на Біткоїн не зупиняються.

У США федеральний суд призначив Coinbase, найбільший криптовалютний обмінник Америки, збирати дані користувачів та розкривати конфіденційну інформацію на запити відповідних державних органів. Visa, Stripe та цілий ряд американських банків заборонили для своїх клієнтів операції, пов’язані з криптовалютвми. Біткоїн перебуває в стані війни зі старою системою державного регулювання.

Не зважаючи на все це, так звана фінансова бульбашка Біткоїн все ніяк не лусне. Він продовжує тримати достатньо високий курс, в 5-8 разів вищий порівняно з попереднім падінням. Регулятори намагаються знайти слабкі місця системи Біткоїн, маніпулюють курсом, дезінформують суспільство через підконтрольні їм ЗМІ. Але всі їхні зусилля марні, і ось кілька причин, чому регулювання Біткоїну неможливе.

Біткоїн не є суб’єктом

Сам біткоїн не має головного офісу, ніякого генерального директора та жодного сервера для закриття. Мережа діє глобально через децентралізовані вузли, тому систему Біткоїн неможливо закрити, як закривають централізовані установи.

По суті, біткоїн належить і експлуатується його користувачами. Окрема країна може заборонити або спробувати регулювати біткоїн, на папері, але зупинити роботу кожного вузла по всьому світу технічно не можливо.

Глобальні уряди ніколи не досягнуть консенсусу в питаннях регуляції

У теорії, якщо б кожній країні було одночасно забороняти біткоїн, то можна, принаймні, зменшити його курс і дискредитувати в очах суспільства. Насправді, малоймовірно, що між державами в питанні заборони буде досягнуто 100% консенсус. Існує достатньо прикладів суперечливих питань між урядами, в яких вони не можуть прийди до загальної згоди.

Наприклад, якщо всі уряди світу домовляться заборонити біткоїн на законодавчому рівні, а якась країна відмовиться від участі в таких домовленостях, то ця країна автоматично стане новою Швейцарією для користувачів криптовалютами і отримає з цього не аби-який прибуток.

Біткоїн протидіє глобальним заборонам

Китай, з його найбільшою економікою, системою регулювання, закритою інтернет мережею, заборонив торги криптовалютами. В результаті китайські користувачі не перестали використовувати Bitcoin. Замість цього китайські криптобізнесмени відкрили банківські рахунки у Гонконгу. Біржі в Гонконгу продавали біткоїн за вищим курсом, ніж біржі інших країн. Наприклад, на “Бінансі” , популярній японській біржі в Токіо, ціна за Bitcoin становила близько 11000 доларів, в той же час, на багатьох біржах Гонконгу ціна біткоїна становила на $300-$500 більше. Цей приклад з забороною біткоїна в Китаї, подібний до заборони алкоголю в Америці. Коли уряд забороняє щось проти волі народу, утворюється “тіньовий” ринок, а сама заборона перетворюється на фарс.

Біткоїн не можна порівнювати з цінними паперами чи активами іншого типу, бо біткоїн має властивості грошей корисні, вигідні людям. Цінні папери не доступні пересічним громадянам, ними не можна розрахуватись за товар. Біткоїн – зручний та вигідний для використання в якості грошей саме для звичайних людей. Тому, будь яка глобальна заборона чи спроба регулювати біткоїн збоку урядів приречена на поразку.

Чому регулювати біткоїн неможливо обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit