Яку комісію встановити за біткоїн транзакцію?

На відміну від банківської системи, комісію в системі Біткоїн встановлює сам користувач не у відсотках, а у кількості сатоші (1 sat = 1/100000000 частина біткоїна) за байт. Кожна транзакція займає певний об’єм пам’яті, який вимірюється в байтах, наприклад, стандартна біткоїн транзакція займає об’єм 225 байт. Якщо ви встановлюєте комісію за цю транзакцію у розмірі 5 sat/byte, то загальна сума комісії складатиме 5 * 225 = 1125 sat = 0,00001125 btc ≈ 2,00 грн. (за поточним курсом).

Зверніть увагу! З встановленою вами комісією ви можете відправити будь-яку суму у біткоїнах, хоч 1 сатоші, хоч тисячі біткоїнів. Розмір суми, яку ви відправляєте не впливає на час підтвердження транзакції в системі Біткоїн.

Що впливає на час підтвердження транзакції в системі Біткоїн?

Як швидко підтвердиться ваша транзакція залежить від двох основних факторів:
1. Час додавання блоку з транзакціями в блокчейн системи Біткоїн. В середньому, блок з транзакціями додається до блокчейну кожні 10 хвилин. Але можуть бути затримки, наприклад на пів години, або навпаки, блок може бути додано швидше, наприклад за 5 хвилин. Причина коливань часу додавання блоку до блокчейну криється у коливаннях розрахункової потужності мережі Біткоїн. Якщо потужність зросла, блок додається швидше, якщо впала – довше.

2. Черга транзакцій в мемпулі і місце вашої транзакції в цій черзі. Коли ви сформували і підписали транзакцію, вона відправляється в мережу Біткоїн і потрапляє в мемпул (фізично це окремий файл з транзакціями, який розповсюджується до кожної ноди). Майнери, коли формують новий блок, обирають з мемпулу найвигідніші транзакції, які мають найбільші комісії. Комісії в системі Біткоїн це вільний ринок, на якому формується середня, найвигідніша комісія для всіх комісія.

Чим більша комісія, тим швидше транзакцію буде додано до нового блоку.

Якщо ви встановили низьку комісію, то єдина незручність – це час очікування підтвердження транзакції.
В часи спаму мережі Біткоїн транзакціями (2017 рік) чекати підтвердження транзакції з низькою комісією доводилось кілька днів.

Що буде, якщо на біткоїн транзакцію встановити нульову комісію?

Рано чи пізно ваша біткоїн транзакція підтвердиться. Для біткоїн транзакцій існує характеристика “пріоритет транзакції”, пріоритет залежить від об’єму пам’яті, який займає транзакція та давності транзакцій якими вам надсилали біткоїни, які ви використовуєте у вашій транзакції. З плином часу пріоритет біткоїн транзакції підвищується і в певний момент, транзакція з нульовою комісією буде додана до блоку. Чекати підтвердження транзакції з нульовою комісією доведеться дні, тижні або навіть місяці.

В більшості біткоїн гаманців не можна встановити нульову комісію. Біткоїн гаманці дозволяють встановити мінімальну комісію 1 сатоші/байт.

Як визначити найвигідніший розмір комісій для поточної біткоїн транзакції?

Визначити розмір оптимальної комісії для вашої біткоїн транзакції ви можете за допомогою сервісу bitcoinfees.earn.com
Перша колонка таблиці, це комісія в сатоші за байт. Найоптимальніша комісія відповідає першій (зверху) горизонтальній лінії зеленого кольору. Наприкінці таблиці в останніх двох колонках приблизні значення блоку, в який потрапить транзакція (0 – перший новий блок), та час до першого підтвердження транзакції.

Сервіс bitcoinfees більш точний ніж розрахунки комісій транзакцій в біткоїн гаманцях. Наприклад мобільні біткоїн гаманці пропонують на вибір комісії, але іноді, пропоновані комісії занадто великі, і їх можна сміливо зменшувати в два рази.

Практичні поради.

Коли ви визначаєтесь з розміром комісії для вашої біткоїн транзакції, враховуйте часовий пріоритет вашої транзакції для вас самих.
Якщо вам необхідно швидке підтвердження транзакції – виставляйте комісію більше середньої оптимальної.
Якщо ви, або отримувач платежу має кілька годин, або добу, почекати підтвердження транзакції – виставляйте комісію меншу за середню.
В системі біткоїн ви обираєте зручну для вас комісію за сумою та часом підтвердження.

У вас виникли питання з приводу комісій за біткоїн-транзакції – чекаємо ваші питання в коментарях.

Яку комісію встановити за біткоїн транзакцію? обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit