Безпечна, багаторівнева система зберігання біткоїнів

Андреас Антонопулос відповідає на питання стосовно безпеки зберігання та користування біткоїнів. Практичні рекоментації з безпечного зберігання ваших монет.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Анонім запитує: ”Який найпростіший спосіб створити безпечний паперовий гаманець?” Немає легкого способу створити безпечний паперовий гаманець. Настав той день і час, коли ви повинні використовувати апаратний гаманець, а не паперовий. Якщо ви не можете дозволити собі апаратний гаманець, то у вас недостатньо грошей для забезпечення безпеки.
Можна купити апаратний гаманець за 30 доларів. Якщо у вас менше 30 баксів і ви турбуєтесь про свою безпеку – паперовий гаманець – погане рішення. Правильно захищені гаманці для смартфонів, які забезпечені методами, які використовує ваш телефон, і правильно захищений смартфон з ПІН-кодом і шифрована файлова система набагато безпечніша за будь-яку схему, яку ви би використовували для створення паперового гаманця. Мет запитує: ”Чи могли би ви описати спосіб чи ряд дій як зберігати і керувати біткойнами?”
Апаратні гаманці зашифровані бекапом bib 38. Моя пропозиція: Якщо ви намагаєтеся зберегти біткойни – не намагайтесь створити свою особисту схему – це правило номер один: не створюйте свою схему збереження – ви зазанаєте невдачі.
Частково, причина в тому, що люди схильні недооцінювати ризик крадіжки порівняно з ризиком втрати черех збій технології, збій процесу чи збій резервного копіювання. І більшість людей з великою ймовірністю втрачають біткойн, тому що вони гублять ключі або гублять доступ до ключів чи тому, що вони зашифровують або приховують їх таким чином, що вони не можуть їх відновити через роки, коли вони знову спробують отримати до них доступ. Більшість втрачають їх саме так,а не шляхом крадіжки.
Ітак, якужебулосказано: виповиннізберігативашукриптуврізнихмісцях, непотрібнотримативсісвоїгрошіводномулегкодоступномугаманці, тількидуреньбудеходитизгаманцемзаповненимготівкоюзівсімайогозаощадженнямивзаднійкишені. Тому я зазвичай рекомендую людям мати два чи три гаманці. 1-й – це гарячий гаманець, і, швидше за все, це буде мобільний-гаманець, яким ви користуєтесь. Ваш смартфон повинен бути надійно захищений: ви повинні включити шифрування, ви повинні включити складний код доступу, ви не повинні покладатися тільки на відбиток пальця, вам необхідно придумати пін-код, який потрібно запам’ятати, і ви не повинні використовувати простий ПІН, який вже використовуєте в інших додатках, використовуйте двоетапну авторизацію, використовуйте мобільні гаманці, які зберігають ключі локально і дають доступ до seed-фрази. Seed-фразу або секретну фразу – зберігайте її у фізично безпечному місці. Для багатьох людей це означає відкриття сейфа у приватному сховищі чи банку, або якщо ви можете, установіть сейф у вашому домі, якщо ви не можете цього зробити, і вам просто нікуди сховати seed-фразу – вам потрібно хоча би невеликий вогнестійкий сейф, щоб ви могли захистити її від пожежі, наводнення і інших катастоф.
Вам необхідно розглянути можливість використання кодової фрази, простого паролю, в доповнення до вашої seed-фрази. Використовуйте стандарт з великою кількістю слів в seed-фразі. Стандарт, такий як bib 39 – це стандарт безпеки який містить від 12 до 24 слів в seed-фразі, він зберігає баланс між безпекою і надійністю. Я рекомендую його використовувати.
Забезпечте спосіб відновлення даних на пристрої чи смартфоні, в не залежності від того, застосовується від до всіхзасобів чи тільки гарячих гаманців. Потім вам необіхдно записати seed-фразу на папері олівцем чи ручкою, використайте якусь технологію холодноголамінування, де ваш запис запечатується між двома склеяними шматками пластика, це краще за гаряче ламінування, які руйнують папір з чорнилом. Ламінуваннянеобхідне для того, щоб запис ненамок. Або запечайте запис в пакет. Мені подобається використовувати захищений пакет, який можна купити у Amazon, він непрозорий і як тільки ви його запечатаєте, його не можна буде відкрити так, щоб не було видно, що його відкривали. Ваші записи в цьому пакеті будуть захищені від вологи, а потім покладіть його у вогнестійне місце.
Зробіть декілька копій, і покладіть їх в різні віддалені одне від одного місця. Використовуйте спеціальний пароль, якщо ви не можете знайти безпечне місце для своєї захисної фрази, пароль повинен бути простий, і ви повинні передати його одній людині, у якої немає захисних фрах, і якщо щось станеться з вами, вона зможе відновити її відповідно до переданої інструкції. Якщо ви використовуєте апаратний гаманець, вам потрібна резервна копія захисної фрази, і тоді ви можете зберігати свої гаманці, розміщувати в своєму домі, наприклад: ви можете навіть взяти їх з собою в подорож. Я не беру, але ви можете. Використовуйте апаратні гаманці, як холодні гаманці.
Холодні гаманці – це те, що ви створюєте, записуюючи seed-фразу для аппаратних гаманців з використанням декількох логінів, ви можете протестувати їх на одній транзакції, а потім зберегти всі в апаратному гаманці, який існує тільки як набір seed-фраз в багатьох добре захищених місцях.

Безпечна, багаторівнева система зберігання біткоїнів обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit