Андреас Антонопулос: Bitcoin ETF це жахлива ідея

Біткоїн-ентузіаст Андреас Антонопулос висловив свою думку з приводу Bitcoin ETFs. Він пояснив концепцію фонду ETF, як фонду, який створює спеціальний фінансовий інструмент подібний до акцій. В Bitcoin ETF фонд володіє резервними запасами біткоїнів на які випускаються електронні еквіваленти у вигляді акцій, якими можна буде торгувати через звичайні брокерські рахунки на фондовому ринку.

Фонд зберігає справжні біткоїни, а клієнт купує чи продає частку цих біткоїнів у грошових коштах, без необхідності здійснювати реєстрацію та верифікацію своїх біткоїнів.

Криптовалютна спільнота визначила впровадження ETF як важливий захід, який збільшить обсяги торгів та призведе до суттєвого підняття курсу біткоїна. Проте Андреас Антонопулос висловлює занепокоєння з приводу впровадження ETF, оскільки це призведе до маніпулювання ринком збоку державних установ, так само, як це було з золотом.

Я хочу розчарувати вас. Я знаю, що багато людей хочуть бачити Bitcoin ETFs, оскільки сподіваються на суттєве збільшення курсу. Але я думаю, що ETF це страшна ідея. Існує висока вірогідність, що ETF буде прийнято, але це жахливо. Насправді я проти ETFs

Окрім проблеми маніпулювання ринком, як це відбувається на товарних біржах, Антонопулос стурбований проблемою консенсусу. Власники біткоїнів, по суті, можуть голосувати за впровадження тих чи інших змін в протокол біткоїна. Голосування відбувається шляхом оновлення нод та прийняття форків. Але якщо велика частка біткоїнів сконцентрована в ETF, а ви лише маєте права на біткоїни у вигляді акцій, ви не можете голосувати, голосує тільки справжній власник біткоїнів.

Якщо є питання стосовно протоколу біткоїна, то фонд, який контролює біткоїни, матиме дуже суттєвий вплив на прийняття рішень. Акціонери цього фонду не матимуть впливу взагалі, вони не мають голосу, не можуть робити вибір.
Ми вже бачили такий рівень впливу під час форку Біткоїна та БіткоїнКеш 1 серпня. Зберігання біткоїнів на кшталт банківської системи має великий вплив на прийняття рішень що-до розвитку протоколу. Фактично, рішення, яким бути Біткоїну, прийматиме ETF, в найгіршому сценарії. Чи потрібен вам такий біткоїн?..

Централізовані біткоїн-фонди, підпорядковані органам державної влади, які отримають змогу маніпулювати цінами і матимуть вирішальний голос в змінах протоколу, стануть головною проблемою для Біткоїна в разі прийняття ETF.

Андреас Антонопулос: Bitcoin ETF це жахлива ідея обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit