Біткоїн як щоденна валюта

Питання Антонопулосу: “Чи настане час, коли Bitcoin можна буде використовувати як звичайну валюту, і що для цього потрібно, чи варто інвестувати в такі бізнес-рішення, які роблять оплату біткоїнами та бухгалтерський облік зручнішими?”

Я думаю, так, Bitcoin можна використовувати в якості щоденної валюти вже сьогодні. Але згодом, зі збільшенням кількості користувачів, для цього потрібно зробити дві речі.
По-перше це стабільність курсу, щоб люди могли легко витрачати біткоїни, не побоюючись раптової втрати вартості на фондовому ринку. Для цього потрібно більше ліквідності, більше прийняття, більше об’єму транзакцій. Чим більші об’єми, тим менші коливання вартості Bitcoin, більше трейдерів, чим більше користувачів і учасників, тим більший об’єм транзакцій і тим більша ліквідність, і ми отримаємо більшу стабільність.
По-друге, це, звісно ж, масштабованість і її рішення, дозволяючи робити транзакції по більш низькій ціні. На даний час тарифи, які ми бачимо в мережі Біткоїн дуже високі для невеликих, окремих операцій, і більше підходять для великих угод. В даний час існує ряд рішень, в тому числі збільшення розміру блоку мереж другого рівня, реалізація Segregated Witness відкриває двері для безлічі альтернативних рішень, в якості бічних ланцюгів другого рівня розроблений Lightning Network, який знаходиться в фінальному тестуванні і доволі швидко з’явиться в гаманцях для використання в основній мережі.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн натиснувши кнопку

Отже, чи варто інвестувати в бізнес-рішення навколо роздрібного повсякденного використання Біткоїн? Чесно кажучи, поки ні, але ми бачили багато компаній, які намагались заснувати на цьому свій бізнес-план і дозволити робити невеликі транзакції в біткоїнах і заснувати на цьому свою бізнес-модель. Але є і ті ж компанії, які вимагають збільшення розміру блоку, щоб змусити працювати свою бізнес-модель. Навіть якщо це буде коштувати більшої ценралізації вузлів Біткоїн.
На даний момент неможливо виконати типи невеликих роздрібнених транзакцій, і якщо ви заснували бізнес на цьому, вам буде складно впоратися з цією роботою. Я думаю, що є набагато перспективніші можливості в створенні базової інфраструктури. Тобто нові платіжні системи фондових бірж кращі децентралізовані механізми для покупців і продавців біткоїнів, а потім торгувати іншими крипотовалютами, включаючи фіат, на різних біржах, де ви можете обміняти біткоїн на готівкові per-to-per, наприклад, через банкомати з біткоїнами, які забезпечують легкий доступ, покращують гаманці, які краще керують комісією і їх розподіленням, і мають можливість встановлювати комісію так само, як “Перехід на фіат” і «Minercharges», всі ці типи технологій дійсно сумні, але необхідні для функціонування інфраструктури в цей момент, навіть в роздрібній торгівлі.
Дрю питає: “У 2013 році Біткоїн був “банком” 6 мільярдів чоловік без банківських рахунків, тепер збори за транзакції вищі за середню зарплату людей, цей погляд не актуальний?”
Абсолютно ні. Він актуальний, його можна досягнути, ввівши комбінацію багатьох технологій, але для цього потрібен час. Ми все ще знаходимося на ранніх етапах розвитку цієї технології, і фінансові умови ще не досягли того ефекту масштабу, який ми очікуємо побачити. Ми ще не знаходимося у фазі оптимізації, ми у фазі лінійної розвідки.
Уявіть, якщо б ви сказали у 80-х роках: “Я думаю, що в один чудовий день мобільні телефони змінять життя фермера в Кенії.” І люди дивилися б на вас і говорили, що ви божевільні, тому що для того, щоб мати мобільний телефон, вам також потрібен автомобіль, тому що вам потрібно перевозити його, і він надто важкий для ручного транспортування.
Минуло багато років, перші ніж вони стали маленькими, щоб будь-хто міг носити їх в кишені, а за багато років до цього це була цегла, яку потрібно було тримати біля вуха з витягнутою довгою антеною. І вартість такої розмови була дуже високою, і це викликало сльози на очах, коли я використовував телефон у 1990 році. Це була велика цегла, без будь-якого терміну придатності батареї, і один телефонний дзвінок коштував божевільних грошей. Я також сподівався, що ніхто не зателефонує мені, тому що за вхідні виклики також доводилось платити шалено багато.
То чи означає це, що думка про те, що кожний буде мати телефон була не актуальною? Абсолютно ні, і ми бачили з роками масштабні зміни, покращувалось програмне забезпечення, обладнання, протоколи, збільшувався масштаб, покращувалась оптимізація, тепер ми маємо телефон за 10 доларів, який можна заряджати сонячною енергією, а ціна розмови нічого не варта для оператора, також має беліч функцій. Ми збираємося добратися до систем, які більш ефективні в сучасній банківській системі, ефективніші за візу, які можуть робити більше транзакцій за невелику комісію. Гранична комісія транзакції буде прямувати до нуля.
Ми не можемо зробити це на базі блокчейну, але ми можемо зробити це за допомогою комбінації масштабування на базі блокчейну, другого шару рішення, бічних ланцюгів і інших рішень. Можливо, деякі з них ми ще навіть не придумали. Насправді більшість інновацій, які потребуються, ще не винайдені, але я би не став їх виключати.
“Як дивляться на біткоїн банки сьогодні?”
Вони торгуються. Вони заявляють: “Біткоїн – це дурні онлайн-гроші, вони нічого не означають”, “Біткоїн знищить планету одразу після руйнування світової економіки і він може використовуватися не тільки злочинцями, а й терористами, які намагаються дестабілізувати наші моральні основи і ефективну спільноту”.
Торг, гнів, неприйняття біткоїну. І в цей же час банки рекламують блокчейн, вони роблять більш м’які, менш образливі і більш централізовані висловлювання, типу: “ми ненавидимо біткоїн, тому що він сповнений терористів, але ми любимо централізований Ripple.”
Відмінно, це торг.

Біткоїн як щоденна валюта обновлено: 11 Жовтня, 2018 автором: SchBit