Використання паперових біткоїн гаманців

Андреас Антонопулос розповідає про паперові біткоїни гаманці, або як їх ще називають холодні біткоїн сховища. Наскільки безпечні паперові біткоїни гаманці, чи можна створити абсолютно безпечний паперовий біткоїни гаманець власними засобами? Ви дізнаєтесь відповіді на ці запитання переглянувши відео від Школа Біткоїн.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн натиснувши кнопку

Питання Антонопулосу: “Чому, витративши трохи біткоїнів з паперового гаманця, ви ризикуєте втратити решту балансу, і як краще цього уникнути?”

Є два аспeкти, коли ви витрачаєте біткоїни з паперового гаманця.
Перший полягає в тому, що якщо ви створюєте паперовий гаманець безпечно, ви робите це на комп’ютері, який був відключений, ізольований від мережі інтернет, і коли ви витрачаєте гроші з цього паперового гаманця, в більшості випадків це означає, що ви вводили чи сканували, чи переміщували приватний ключ в онлайн для створення транзакцій. Тобто ваш приватний ключ могли викрасти зловмисні програми і передати його через інтернет злодіям. Така вірогідність завжди існує. Якщо ви використовуєте біткоїни з холодного гаманця, то краще перевести їх з цього рахунку повністю. Наприклад ви можете перевести частину біткоїнів зі старого паперового гаманця на новий паперовий гаманець, а іншу частину біткоїнів витратити на оплату товарів чи послуг які ви хочете купити. Але якщо ви витратили лише частину біткоїнів з вашого паперового гаманця, то не потрібно вірити, що це ваш гаманець є абсолютно безпечним сховищем для залишку ваших біткоїнів.

По-друге, багато гаманців (HD гаманці біткоїн) генерують нові біткоїни адреси у фоновому режимі, тому може статися так, що ви зробите транзакцію з паперового гаманця, використовуючи SEED-фразу для відновлення доступу до біткоїнів і після цього, здача біткоїнів повернеться на нову згенеровану біткоїни адресу, а баланс біткоїни адреси паперового гаманця дорівнюватиме нулю. Виходить, що ви фактично переклали гроші з паперового гаманця на гаманець, який ви використовуєте, щоб витратити частину грошей. І якщо ви не відправили решту біткоїнів на новий паперовий гаманець, ви перевели гроші в інтернет, і зменшили ступінь безпеки для ваших біткоїнів. Таким чином, у вас більше немає паперового безпечного гаманця, ви перетворили його на гарячий гаманець. Краще за все витратити всі біткоїни і направити решту на інший паперовий біткоїни гаманець, якщо ви хочете зберегти ваші біткоїни у безпеці. Використовуйте закритий ключ або seed-фразу для відновлення доступу до ваших біткоїни заощаджень з паперового гаманця тільки один раз.

Всі ці складності через те, що важко безпечно керувати паперовими гаманцями, важко створити безпечні паперові гаманці, і ми поговоримо про це в наступному питанні.

Паперові гаманці не такі хороші, як апаратні для більшості користувачів. Той, хто технічно досвідчений і має гарне уявлення про безпеку і технології біткоїнів, може створити надійний паперовий гаманець. Але це насправді важко. Правильно створений паперовий гаманець може бути більш безпечним, ніж апаратний. Проблема в тому, що більшість користувачів, які будуть створювати паперовий гаманець з комп’ютера, не мають необхідних навичок для правильної реалізації безпеки. Таким чином, в результаті вони створюють щось зовсім не надійне. Дуже складно, безпечно створити паперовий гаманець оффлайн і підтримувати безпеку. Причина, по якій апаратні гаманці безпечні для створення надійного сховища біткоїнів, полягає в тому, що вони є комп’ютером який генерує seed-фразу та приватні ключі за межами інтернет, чого надскладно досягти використовуючи комп’ютер.

Питання Антонопулосу: “Як я можу створити паперовий гаманець?”

Паперові гаманці насправді є приватними ключами або seed-фразою написаною на папері. Наприклад, ви можете створити приватний ключ, просто обираючи номер випадковим чином, або за допомогою комп’ютера. Насправді, вам навіть не потрібно бути онлайн, щоб визначити випадкові числа і створити приватний ключ, тому, що в цьому процесі ви не обмінюєтеся ніякою інформацією зі світом. Створення приватних ключів в системі Біткоїн це суто індивідуальний оффлайн процес – справа математичних криптографічних алгоритмів.
Наприклад, теоретично можна підкинути монету 256 разів, записати бінарні цифри, і у вас вийде приватний ключ. 256-бітне випадкове число – це і є приватний ключ Біткоїн на основі якого генерується публічний ключ і біткоїни адреса за допомогою комп’ютерної програми.
Складність у створенні безпечних паперових гаманців полягає в тому, що ви повинні створювати їх на комп’ютері, який ніколи не був підключений до Інтернету, на ізольованій машині, а потім роздрукувати на принтері, який немає пам’яті і ніколи не був підключений до Інтернету. Для більшості користувачів це дійсно нездійсненне завдання.
У наш час майже неможливо власними силами створити такий чарівний, ізольований комп’ютер і чарівний, ізольований принтер. Через це дуже складно створити паперові гаманці з найвищою ступінню безпеки на практиці. Як створити паперовий гаманець оффлайн на 100%? Крок перший: отримати комп’ютер, який ніколи не був в мережі. Добре, це дійсно складно, а потім завантажте все необхідне програмне забезпечення на цей комп’ютер, не підключаючи його до Інтернету і не підключаючи флешку чи інший носій, які були підключені до комп’ютера з онлайн з’єднанням, і це вже майже неможливо для пересічного користувача.
Знаєте який комп’ютер ніколи не був в мережі, і може генерувати ключі для вас? Це апаратний гаманець – це і є найбезпечніший спосіб генерувати приватні ключі.

Тому найнадійніший спосіб отримати паперовий безпечний гаманець, це купити апаратний гаманець і записати seed, що з’явився на екрані в паперовий блокнот ручкою з водостійкими чорнилами – це і буде паперовий біткоїни гаманець.

Використання паперових біткоїн гаманців обновлено: 21 Жовтня, 2018 автором: SchBit