Біткоїн – волатильність курсу та збереження вартості

Короткострокові коливання курсу біткоїна або волатильність біткоїна, за поглядом деяких експертів суттєво заважають використанню біткоїна в якості повсякденної валюти. Чому відбуваються короткострокові коливання курсу біткоїна і за яких умов амплітуда цих коливань зменшуватиметься? На питання про волатильність курсу біткоїна відповідає Андреас Антонопулос.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн натиснувши кнопку

Питання Антонопулосу: “Розумні друзі кажуть, що бар’єром для масового впровадження є нестійкість ціни, що обмежує використання біткоїнів, як сховища вартості. Чи зберігатиме біткоїн запас вартості, якщо його ціна постійно змінюється? Чи правильно це? Чи є ще перешкоди для масового використання біткоїна? Які ці перешкоди на вашу думку?”

Друзі може і розумні, але я не думаю, що вони розуміють основні економічні особливості торгових відносин. По-перше, я не думаю, що нестійкість цін впливає на використання біткоїну, як сховища вартості. Зберігання цінностей має довгострокову перспективу. Це, безумовно, впливає на біткоїни але якщо ви купуєте і інвестуєте в біткоїн і використовуєте його в якості сховища цінності, то це на довгострокову перспективу, більш ніж на кілька років.
Як біткоїн поводився в минулому році? Він виріс приблизно на 600%. Звучить, як досить хороший запас вартості. За останні три роки? Безумовно хороший запас вартості, але якщо ви подивитесь на курс біткоїна протягом трьох місяців – це поганий запас вартості. Біткоїн відмінно зберігає зафіксовану в ньому цінність товарів на момент обміну в довгостроковій перспективі. Інша справа волатильність курсу біткоїну, і це аргумент, тому, що волатильність є вираженням коливань курсу за короткий термін.
Питання Антонопулосу: “Ми вважаємо, що волатильність є ключовою перешкодою до успіху біткоїну, в той же час, ми вважаємо, що опір біткоїна регулюванню – це позитивна функція, а не недолік. Якщо немає регулювання, чи буде стабільність курсу?”

Існує нерозуміння того, як волатильність розглядається на ринках капіталу і валютних ринках. Ідея про те, що регулятори контролюють волатильність національної валюти – ілюзія. Регулювання не контролює волатильність. Якщо щось регулює ринки, які не мають достатньої гнучкості і ліквідності і дуже мінливі, я б сказав, що найбільшим фактором, що впливає на волатильність, є малий обсяг торгів, і вам потрібно зрозуміти, що Bitcoin зараз продається по всьому світу, на відміну від інших національних валют, які в основному є на національному ринку, Bitcoin є глобальним ринком. Але він ще занадто малий у порівнянні з ринком фіатних валют. 100 мільярдів доларів – це ніщо в фіатних валютах. Навіть для внутрішньої валюти, не кажучи вже про валюту, яка продається в глобальному масштабі.
Це виглядає як замкнуте коло, тому, що найбільшою перешкодою для масового використання біткоїну є відсутність масового прийняття, і якби було більше масового впровадження було б і масове прийняття. Найбільшою перешкодою для біткоїну є малий обсяг ринку, і якби він був більшим, то проблема не існувала б. В цьому і є причина волатильності курсу.
Волатильність біткоїну буде падати з тим, як буде збільшуватися ліквідність ринку, оскільки він продається і використовується для різних цілей, а не тільки для спекуляцій, я впевнений, що це зменшить волатильність. Чим більше компаній використовує біткоїн, чим більше він використовується для платежів підрядникам або постачальникам, для оренди інвентарю, покупки чи продажу товарів за біткоїни, і тим менша буде волатильність курсу біткоїну. Зараз він в основному використовується для спекуляцій. І розглядається як спосіб заробітку доларів.
Біткоїн торгується в усьому світі на вільному ринку і, як результат, досить нестійкий. Біткоїн стане менш волатильним в міру зростання, принаймні, я сподіваюся на це, і я думаю, що біткоїн економіка буде сприяти цьому.

Запитання Антонопулосу: «Чи вважаєте ви, що в криптоіндустрії є картелі і змова? Існує багато розмов про маніпуляції курсом біткоїну. Як ви думаєте?”

Я думаю, що ставлення до змови і маніпуляцій переоцінене. Я бачу, що кількість скарг на маніпуляції Біткоїном знизилася, коли його курс збільшився на п’ять шість вісім тисяч відсотків за шість місяців. Не було багато скарг на маніпуляції при зростанні курсу, коли ціна піднялася в десять разів. Тепер, ціна йде вниз, з очевидних причин.
Все, що піднімається на тисячу відсотків за шість місяців, обов’язково буде мати корекцію. Я говорив про початок корекції ще в жовтні 2017 року, я говорив, що цей курс нестійкий, і я отримав докори за те, що був проти і негативно налаштований.
Але справа в тому, що все, що піднімається на тисячу відсотків, швидше за все, буде мати корекцію, в якийсь момент, якщо воно піде вгору дуже швидко, воно спуститься ще швидше. Як говориться в торгівлі: «Те, що піднімається на ескалаторі, спускається на ліфті». І в цьому конкретному випадку зараз у нас багато людей, які говорять про те, що курс біткоїну маніпулюється Биками, ф’ючерсним ринком, світовими урядами, які намагаються скинути криптохолдинг, щоб викупити біткоїни і регулювати ринок і т.д….
Але правда в тому, що якщо ви подивитесь на більш широкий ринок, це не просто Біткоїн. Відбулася масштабна корекція в акціях технологічних компаній. На фондових ринках по всьому світу відбулися серйозні корективи. Відбулися масові коректування в валютах. І тепер в криптовалютах також відбувається корекція.
І це, я думаю, природна відповідь на ринок, який переповнений зайвими великими заворушеннями. Багато людей купували біткоїн та інші криптовалюти не тому, що вони вірили або розуміли цінність технології, і не тому, що думали, що ця технологія буде мати великий потенціал для майбутнього прибутку – вони думали, що вони розбагатіють протягом декількох місяців, просто купивши і продавши дивний біткоїн. Але це дурна стратегія, яка не є хорошою основою для інвестицій.
І коли люди питали мене: “Ви знаєте, Біткоїн зараз по $16,000. Чи повинен я купувати його зараз?” Я чесно відповідав: “Ви знаєте, що ваша стратегія повинна ґрунтуватися на усередненні вартості долара, з’ясуванні того, що вам зручно, і розумінні технології, і чим більше ви розумієте технологію, тим впевненіше ви будете ставитися до своїх інвестиційних рішень.” Якщо ви задаєте мені такі питання, то я не інвестиційний консультант, і вам однозначно не варто купувати біткоїн.
Так що я не вірю, що в крипто індустрії є картелі. Чи є в криптоіндустрії маніпуляції? Абсолютно впевнений – маніпуляції існують. Чи існують різні схеми накачування і скидання курсу, а бики намагаються маніпулювати ціною і роблять повністю ірраціональними покупки і продажі підштовхуючи ціну? Так, безумовно, все це відбувається.
Але не в цьому причина падіння курсу. І я думаю, що спроба знайти причинність на цих ринках – дурна справа. Це як ворожіння на кавовій гущі або прогнозування курсу акцій за знаками зодіаку.

Біткоїн – волатильність курсу та збереження вартості обновлено: 31 Жовтня, 2018 автором: SchBit