Яким буде BitcoinCore 1.0

Яким буде BitcoinCore 1.0? Що станеться с системою Біткоїн, якщо всі розробники BitcoinCore кудись зникнуть? Чи є альтернатива BitcoinCore? Дивіться відео і читайте статтю, щоб дізнатись відповіді на ці питання.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн натиснувши кнопку

Питання: “Як би виглядав BitcoinCore 1.0? Я вважаю, що Сатоші Накамото вперше запустив BitcoinCore 0.1. Багато років можна було міркувати про можливості BitcoinCore 1.0?”

Прямо зараз, ми знаходимося в версії BitcoinCore 0.17. Я не знаю планів переходу до нумерації суб-версії BitcoinCore 1.0 найближчим часом. Якщо ви думаєте про це, то версія BitcoinCore 1.0 може бути запроваджена, наприклад для 130-річного Біткоїна, шлях до цієї версії надзвичайно довгий, бо Біткоїн постійно змінюється і вдосконалюється.
Я думаю, поява BitcoinCore 1.0 може бути неправильно інтерпретована багатьма. Я не думаю, що є якийсь момент, або будь-які припущення щодо того, як буде виглядати BitcoinCore 1.0, або коли хтось буде досить впевнений, щоб сказати: “Ми пройшли експериментальну фазу”. “Це повномасштабне глобальне виробництво і воно готове для всього світу”. Це буде дуже смілива заява… в процесі створення грошей наступного покоління.

Питання Антонопулосу: “Катастрофа! Що станеться, якщо всі розробники BitcoinCore проекту зникнуть? Припустимо, що всі розробники BitcoinCore з підтримкою доступу були на одному круїзному судні… яке вибухнуло або потонуло з усіма розробниками. Що буде з Bitcoin Core? Чи буде Біткоїн існувати в цьому випадку, без будь-яких нових розробників? Можливо це перетворилося б на епічну битву форків? Жахлива думка, але цікава. Якщо щось катастрофічне трапиться з ключовими людьми, чи виживе Біткойн?”

По-перше, якщо всі розробники BitcoinCore були на одному і тому ж круїзному судні, то найімовірніше, що вбити або завдати шкоди їхньому здоров’ю може якесь харчове отруєння, а непотопаючий корабель. Я б дуже сильно сумнівався в їх уподобаннях і виборі, тому що круїзні кораблі це повний відстій. Це плавучі готелі, які вас заколисують, роблять вам харчове отруєння, і ви не можете нікуди подітись звідти.

Я згадував, що ненавиджу круїзні кораблі? Добре, це неважливо. Повернемося до теоретичної катастрофи.

Скажімо, щось відбувається з великою кількістю розробників BitcoinCore. Ви можете також уявити цю ситуацію так, якби хтось атакував або посадив до в’язниці розробників BitcoinCore. Або примусив розробників Bitcoin Core не працювати над проектом.

Потрібно розуміти, як працюють спільноти з відкритим вихідним кодом. Справа в тім, що BitcoinCore – це не єдиний клієнт Bitcoin. Існує безліч реалізацій протоколу біткоїн, які є взаємозамінними і сумісними. Реалізація на C++ під назвою Libbitcoin, наприклад, була проектом, розпочатим Аміром Таакі, і розвивається сьогодні багатьма талановитими розробниками. Bcoin, в реалізації протоколу і повного вузла на JavaScript/NodeJS багато-потоковий, децентралізований, модульний і високо-продуктивний. Створений Крістофером Джеффрі (JJ) і групою інших розробників, в проекті Purse.io. Існує btcd, який є реалізацією Go (golang). Тому, швидше за все, замість “битви форків”, ви побачите, що інші клієнти стають більш помітними, якщо BitcoinCore більше не розробляється і не підтримується, то інші клієнти, інші реалізації вузлового програмного забезпечення, стануть більш помітними. Крім того, зрозумійте, що мова йде про дуже велику кількість розробників BitcoinCore. Є, ймовірно, триста чи чотириста чоловік, які беруть участь в розробці BitcoinCore не рідше одного разу на рік, і вони з різних проектів. Хоча є дюжина розробників, хто дуже помітний і виконує більшу частину роботи, це не означає, що інші люди не можуть бути причетними до цієї роботи. Велика катастрофа створить вакуум, який буде швидко заповнений іншими людьми… Відбудеться активізація і прийняття більш помітних ролей, людьми, які поступово вчилися протягом багатьох років. По суті, нічого страшного не станеться. Проект Біткоїн продовжить існувати.

Серед розробників достатньо інтересу і досить навчених людей, які можуть вчитися дуже швидко, вони можуть зіграти велику роль в подібному проекті і розглядають його як можливість зробити свій внесок. Це досить серйозно, коли у вас є безліч криптографів, математиків і розробників світового класу.

Ви можете подумати, “О, мій внесок незначний, і не заслуговує на увагу.” Такі думки можливі і це нормально. Але є багато талановитих людей, які ховаються в тіні, анонімно, не обов’язково вони сприяють розвитку проекту зараз, але зможуть легко замінити розробників які відійшли. Нічого не трапиться з проектом, тому, немає абсолютно ніякого сенсу в примусі або тюремному ув’язненні кожного з розробників.

BitcoinCore немає центру, немає незамінних людей, немає центральної точки відмови.

BitcoinCore це як рецепт, і багато хто може приготувати цей рецепт, багато хто може продовжувати поліпшувати його і розвивати. Ви не можете зупинити рецепт, ізолюючи кухарів.

Яким буде BitcoinCore 1.0 обновлено: 29 Листопада, 2018 автором: SchBit