Bitcoin майнінг & енергетична криза

Проблема перерозподілу електроенергії в умовах світової фінансової кризи

Про загрозу настання світової фінансової кризи пишуть і обговорюють вже кілька років поспіль у всесвітньо відомих економічних журналах і на міжнародних економічних форумах. В 2017 – 1019 всесвітньо економісти прогнозували настання світової економічної кризи в період 2020 – 2022 роки, яка за масштабами перевершить світову фінансову кризу 2008 року і навіть велику рецесію в 30-х роках ХХ ст.

Рекомендуємо вам знайти статті відповідних економічних прогнозів в період 2017 – 2019 років, щодо настання світової фінансової кризи, з метою переконатися, що світова фінансова криза це не випадковість, спричинена форс-мажорними обставинами.

В 2020 році (кінець 2019) людство було атаковане страшною, неочікуваною хворобою – коронавірус SARS-CoV2, що викликає пневмонію з летальними ускладненнями COVID-19.

Уряди деяких держав, “піклуючись про життя громадян”, приймають безпрецендентні рішення, а саме, впроваджують суворі карантинні заходи; розпорядженнями, фактично, зупиняють роботу підприємств, малого та середнього бізнесу. Паралізована державними розпорядженнями світова економіка переходить в кризовий стан. Світові ЗМІ пишуть про настання світової фінансової кризи, яку спричинив коронавірус. А може світову фінансову кризу спричинило втручання регулятора в економіку і примусове впровадження карантину, а не коронавірус? Над цим питанням варто замислитись.

Наслідком впровадження жорстких карантинних заходів із зупинкою роботи бізнесу стає суттєве зниження споживання електроенергії. Електростанції виробляють електроенергію, але її нікому продавати, бо підприємства зупинені розпорядженнями уряду.

Виникає профіцит електроенергії.

Коли інженери розробляють проект електростанції, вони початково закладають більшу потужність ніж потрібна на даний час даному регіону країни. Більша потужність електростанції розрахована на зростання економіки, виробництва, розбудову електромереж в майбутні кілька десятків років. Тому, після побудови, електростанція не використовує повну потужність. Частина потужності електростанції знаходиться в режимі очікування, але потребує грошових витрат на обслуговування. Потужності в режимі очікування і додаткові витрати на обслуговування враховуються в собівартість електроенергії що виробляється.

Тепер уявіть, електростанція працює не на повну потужність, і з настанням фінансової кризи споживання електроенергії скорочується. Електростанції вимушені відключити зайві потужності, але ці зайві потужності потрібно обслуговувати, підтримувати в належному стані.

В умовах профіциту електроенергії собівартість електроенергії буде збільшуватись, що призведе до зростання тарифів на електроенергію для населення.

В результаті може статися так, що утримання електростанцій сучасного зразка (наприклад, потужних атомних електростанцій) стане нерентабельним.

Підсумок: Проблема перерозподілу електроенергії полягає в частковому завантаженні потужностей електростанцій, що збільшує собівартість електроенергії для покупця.

Вирішення проблеми перерозподілу електроенергії в умовах світової фінансової кризи і шляхи підвищення рентабельності роботи електростанцій

Чи можна вирішити проблему перерозподілу електроенергії завантажити електростанції на повну потужність, знизивши таким чином собівартість електроенергії для покупців і прибутки для продавців електроенергії?

Однозначним вирішенням проблеми є споживання електроенергії що виробляється.

Проте виникає питання, хто буде споживати і оплачувати надлишкову електроенергію, якщо вона надлишкова?

Відповідь доволі проста: Майнінг Bitcoin.

Надлишкову електроенергію невикористовуваних потужностей електростанцій доцільно використовувати для майнінгу Біткоїна.

Майнінг Біткоїн використовує електричну енергію для роботи мікропроцесорів, які виконують математичні розрахунки. За використання обчислювальних потужностей, а отже і електроенергії, отримується винагорода в монетах біткоїн, які по суті є грошима. Отримані біткоїни можна зберігати як гроші, оплачувати обслуговування електрогенеруючих потужностей електростанцій, або обміняти на інші гроші.

Використовуючи майнінг біткоїна фактично здійснюється перепродаж електроенергії з вигодою.

Підсумок: Використання майнінгу Біткоїна для завантаження невикористовуваних потужностей електростанцій вирішує проблему перерозподілу електроенергії як в умовах розвиваючоїся економіки так і в умовах фінансової кризи, і є вигідним на всіх учасників вільного енергетичного ринку.

Шляхи реалізації використання майнінгу Біткоїна для вирішення проблеми перерозподілу електроенергії електростанцій

  1. Централізований (організацію і реалізацію проекту здійснює держава централізовано);
  2. Децентралізований (організацію і реалізацію проекту здійснюють громадяни децентралізовано).

Централізований шлях використання майнінгу Біткоїна для вирішення проблеми перерозподілу електроенергії.

5 травня 2020 року в мережі було опубліковано документ, в якому чинний міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець окремим пунктом дає доручення директорату розвитку ядерної енергетики і атомної промисловості ДП НАЕК Енергоатом пропрацювати можливу реалізацію проектів з майнінгу криптовалют з метою пошуку додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями.

Пізніше в Міненерго пояснили, що розглядають створення центрів обробки даних (ЦОД) поряд з атомними електростанціями (тобто централізовано). В «Енергоатомі» було розроблено пілотний проект з приєднання ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням 30 МВт в місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. Проектом передбачено створення нової інфраструктури ЗАЕС для довгострокових поставок електроенергії для забезпечення потреб ЦОД.

Проблеми централізованої реалізації проекту полягають в кількох питаннях:

  1. Хто оплачуватиме реалізацію проекту? Держава, з грошей платників податків, чи надрукованими грошима?
  2. Наскільки прозорою буде реалізація проекту, для фіксації звітності з витрачених грошей? Всі розуміють, як на державних проектах заробляють гроші чиновники всіх рангів.
  3. Хто отримуватиме прибутки від майнінгу і чи буде зниження тарифів на електроенергію для населення?

Також цікавим буде питання про долю теплової енергії, що виділяється в процесі майнінгу – чи буде акумулюватися ця теплова енергія і на які потреби?

Питань до централізованої реалізації проекту від держави ще багато, бо немає довіри до чиновників.

Децентралізований шлях використання майнінгу Біткоїна для вирішення проблеми перерозподілу електроенергії.

Одночасно з пропозицією централізованого шляху використання майнінгу Біткоїна від чиновників, було запропоновано децентралізований варіант від Олесь Слободенюк (Власник компанії Hotmine, з 2013 року розробляє обладнання та інфраструктурні проекти для майнінгу Біткоїна).

Основні тези реалізації децентралізованого шляху використання майнінгу Біткоїна для вирішення проблеми перерозподілу електроенергії, які пропонує Олесь Слободенюк, наступні:

  1. Відкритість і публічність в процесі реалізації проекту;
  2. Доступність проекту для інвесторів вітчизняних і іноземних. При цьому інвестиції в проект, а відповідно і прибутки від реалізації проекту, будуть доступні громадянам різного достатку;
  3. Децентралізоване встановлення приладів майнінгу по території всієї України, а також створення приватних майнінг хабів із можливістю залучення інвестицій від будь-якого громадянина України.

Як реалізувати проект децентралізованого шляху вирішення проблеми перерозподілу електроенергії?

Слід зауважити, що Олесь Слободенюк є професіоналом в справі майнінгу криптовалют та створенні приладів майнінгу корисних для суспільства; має команду інженерів-розробників; наявний величезний досвід роботи в цій сфері.

Наприклад, компанія Hotmine з 2013 року розробляє не просто майнери для майнінгу Біткоїна, а майнери, що використовують надлишкове тепло для опалення будинків. В 2019 році було розроблено і протестовано “розумний конвектор обігрівач безшумний майнер” потужністю 500 Ват на чіпах Bitfury.

В жовтні 2019 року розпочалася розробка системи\центру управління, яка в залежності від потреби електростанцій здатна керувати користувацькими пристроями майнінгу віддалено, з метою оперативного збільшення\зменшення навантаження на електромережу, і таким чином регулювати пікові навантаження на електромережу отримуючи прибуток в біткоїнах.

Тобто з технічної точки зору, процес реалізації проекту вже розпочався.

Для реалізації проекту дуже важливою є комунікація з державою і чиновниками. На жаль, в Україні це є проблема, яка потребує допомоги суспільства.

В січні 2020 року було прийнято рішення просувати проект за допомогою спільноти об’єднаної в Асоціація вільного енергетичного ринку.

Члени асоціації, це майнери, інвестори, власники майнінг хабів, власники смарт-обігрівачів, що використовують майнінг біткоїна для обігріву оселі, потенційні майнери.

Мета Асоціації вільного енергетичного ринку:

  • об’єднання зацікавлених осіб;
  • комунікація з державою та власниками електростанцій, захист інтересів членів асоціації;
  • технічна реалізація шляху вирішення проблеми перерозподілу електроенергії.

Які переваги матимуть члени Асоціації вільного енергетичного ринку?

  • Оскільки члени асоціації складатимуть сукупність майнерів і відповідно матимуть майнінгові потужності, вони є структурними елементами децентралізованої системи перерозподілу електроенергії і матимуть електроенергію на потреби майнінгу за нижчим тарифом ніж для звичайних користувачів;
  • Юридична допомога в справах, що стосуються купівлі/продажу майнінгового обладнання, розтаможування, допомога у вирішенні проблем з митниками і іншими структурами;
  • Знижка на продукцію компанії Hotmine та інші.

В даний час ведеться робота з юридичної реєстрації Асоціації вільного енергетичного ринку.

Якщо Ви майнер біткоїна, використовуєте смарт-обігрівачами від компанії Hotmine для обігріву площ, або вас просто цікавить питання майнінгу, його використання для опалення житлових, виробничих, тепличних площ, з користю для всіх та вигодою для вас, приєднуйтесь до членства в Асоціації вільного енергетичного ринку!

Залиште Ваші вашу електронну адресу у формі нижче. В процесі створення Асоціації вільного енергетичного ринку Вам буде надіслано докладні інструкції щодо членства в Асоціації:

Якщо у вас виникли питання, пропозиції, приєднуйтесь до Телеграм чату, запитуйте, пропонуйте, обговорюйте:

t.me/freecryptoua


Bitcoin майнінг & енергетична криза обновлено: 12 Травня, 2020 автором: SchBit