Нігерійські підприємці обирають біткоїн

Нігерійські бізнесмени обирають для свого бізнесу біткоїн замість державної нігерійської валюти Naira.

Naira постійно і суттєво втрачає свою купівельну здатність на протязі п’яти років, що є результатом регуляторної політики уряду Нігерії. Постійне знецінення нігерійської валюти не вигідно підприємцям.

Засновник Nerve Mobile Силас Оквоче свого часу замовив китайські смартфони на Alibaba. Але його бізнес розвалився, коли однієї “прекрасної” ночі нігерійська наїра втратила 15% проти китайського юаня. Його товар став занадто дорогим для покупців.

Інший нігерійський підприємець, який називає себе Temo, також купляє китайську техніку, але на відміну від Силаса, він використовує біткоїн для управління своїм бізнесом. Кожного разу коли потрібно закуповувати нову партію електроніки, Temo обмінює наїру на біткоїн, через LocalBitcoins і потім обмінює цифрову валюту на китайський юань. Підприємець наголошує, що обмінні операції з використанням біткоїна набагато швидші та дешевші за звичайні. Використовуючи банки Temo сплачує комісії як нігерійським банкам так і китайським банкам, і повинен чекати зарахування платежу цілий тиждень.

Ще один приклад нігерійського підприємця, який використовує біткоїн є Судзі, він працює веб-дизайнером в Лагосі. “Я можу використовувати біткоїн негайно, коли в цьому виникає потреба. Для цього немає ніяких перепон. Я можу зберігати біткоїн, оплачувати біткоїном за товари майже будь кому, крім пристарілих людей і тих хто нічого не знає про біткоїн.” – розповідає Судзі. Завдяки біткоїну, Судзі отримав можливість купляти товари та послуги в мережі інтернет, хоч раніше, він не мав такої можливості за відсутності прав, складності та дороговизни оформлення на себе банківських послуг, чи тому, що інтернет сервіс не приймає нігерійську наїру.

Інший підприємець з Нігерії, Тойозі, заснував компанію SureRemit, яка спеціалізується на міжнародних грошових переказах на основі криптовалют. Тойозі вважає, що ринок криптовалют починає самоочищуватись від шахрайських схем і біткоїн набуває все більшої популярності саме за свої грошові властивості.

Незважаючи на те, що нігерійський національний банк виступав проти біткоїна із застереженнями про ризики, але молоді, розумні підприємці швидко оцінили переваги фінансової свободи, яку надає біткоїн, і активно використовують криптовалюту замість нігерійської наїри.

А чи готовий наш читач використовувати біткоїн на рівні з гривнею? Напишіть ваші думки з цього питання, і поясніть ваше рішення в коментарях.

Нігерійські підприємці обирають біткоїн обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit