Біткоїн адреси і конфіденційність

Андреас Антонопулос про збереження конфіденційності в мережі Біткоїн завдяки використанню нових біткоїн адрес для кожної нової транзакції.
Школа Біткоїн нагадує, що Біткоїн знаходиться за межами впливу держав, і не підлягає регулюванню. Юридично довести, що біткоїни належать вам, можна тільки у випадку, якщо довести, що саме ви є одноособовим власником приватних ключів від біткоїн рахунку.

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн

Питання Антонопулосу: “Навіщо використовувати кілька біткоїн адрес?”
Головна причина по якій варто використовувати кілька адрес – це збереження конфіденційності. Якщо використовувати одну адресу, то кожний платіж, який ви отримуєте і відправляєте можна побачити в блокчейні, і якщо ви продовжуєте використовувати цю адресу, то всі здійснені транзакції пов’язані з вами.
Коли ви здійснюєте транзакцію будь-якій організації чи компанії, вона відстежує вашу особистість, вона знає хто ви, чи де ви живите чи ще щось про вас. Наприклад: ви щось купуєте, а вони доставляють це до Вас додому. Ця компанія знає хто Ви. Ймовірно, ви ввели своє ім’я у форму. Припустимо, ви купили якусь криптовалюту на біржі і для того, щоб зареєструватися ви показуєте їм свій ID. Ця компанія знає хто Ви. І тепер вони знають, що та адреса, яку Ви використали належить Вам. І це знає кожна компанія, в яку ви подаєте дані. (Школа Біткоїн: можна знати, а точніше, здогадуватись, що ця біткоїн-адреса належить Вам, але юридично, це не доводить, що ви є власником цієї біткоїни-адреси.)
Таких компманій багато, і якщо вони знають, що ця адреса належить Вам то вони знають (здогадуються), що всі інші транзакції, які здійснювалися з цієї адреси є вашими, і вони можуть почати визначати які у Вас інші адреси використовуючи аналогічний процес статистичної кореляції. Якщо Ви використовуєте іншу адресу для кожної транзакції, то одна з них може бути ідентифікована. Але набагато складніше визначити всі адреси і пов’язати їх з Вами. (Школа Біткоїн: довести, що саме ви є власником цих адрес практично неможливо, якщо дотримуватись певних правил безпеки.) Знову ж таки, це залежить від того, наскільки Ваш гаманець безпечний і конфіденційний.
Деякі гаманці кращі інших. І є деякі дуже цікаві трюки, щоб розкрити тактику витрат. Але біткоїн не анонімний, бо можна відстежити одну транзакцію за іншою, тому ви повинні бути дуже обережні.

Використання декількох адрес – це один із способів захистити принаймні вашу конфіденційність. Як мінімум від випадкового спостерігача, який просто переглядає blockchain. Якщо я передам ідентифікатор транзакції комусь, то вони зможуть побачити всі мої транзакції. Як це забезпечує конфіденційність? Насправді, цього не відбувається. Якщо Ви показуєте ідентифікатор транзакції комусь, вони можуть побачити, які адреси були залучені в цю транзакцію, і в залежності від того відправник Ви чи отримувач, вони можуть переглядати адреси відправника чи отримувача, а потім з’ясувати, що вони належать Вам. А потім відслідковуються інші транзакції за участю цих адрес.
Якщо вам потрібна конфіденційність – кращий спосіб досягти її – це тільки одна транзакція на адресу. Вам не потрібно повторно використовувати адреси. Це непросто зробити. І у Вас повинен бути гаманець, який генерує нові адреси для кожної транзакції. А також має інші важливі функції конфіденційності, щоб впевнитися, що він не змінює одну адресу на іншу.
Таким чином, використання двох адрес одночасно в транзакції, пов’язує їх таким чином, що ці адреси належать одній і тій же людині. Це погано для конфіденційності. І Вам потрібно більш уважно стежити за гаманцями, коли і як вони будують.

Питання Антонопулосу: “Які гаманці мають кращі функції конфіденційності?”
Існує щорічний огляд конфіденційності. І я думаю, що ми зможемо знайти достатньо конфіденційний біткоїни гаманець. Проект називається “Bitcoin open privacy project”. Щороку цей проект розглядає різноманітні біткоїн-гаманці і оцінює їх конфіденційність. Я був одним із співучасників цього проекту.
Ви можете знайти його за посиланням openbitcoinprivacyproject.org
Проект розглядає біткоїни гаманці за різними характеристиками конфіденційності. Як вони обробляють зміни адрес. Як вони замовляють виходи в транзакції, так що нелегко визначити, який з виходів є адресою зміни. Чи залишають вони різні підписи в транзакції, які можуть вас ідентифікувати, який гаманець був використаний, і інше.
Я не пам’ятаю хто був переможцем минулого року. Особисто я використовую samuraiwallet для конфіденційності. Він має деякі непогані функції конфіденційності, але є багато інших гаманців, які забезпечують конфіденційність.

Який мобільний біткоїн гаманець кращий на вашу думку? Напишіть в коментарях.

Біткоїн адреси і конфіденційність обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit