Курс біткоїна в Ірані стрімко зростає

Коли регулятор суттєво обмежує економічну свободу людей, вони прагнуть знайти альтернативу державним економічним інструментам. Біткоїн є альтернативою державним грошовим сурогатам та банківській системі, яка підпорядкована державі. Біткоїн надає людям економічну свободу. Тому, в країнах, де економіка зарегульована, біткоїн має величезний попит.

Іран авторитарна країна, з жорстким економічним регулюванням. В рейтингу Легкості ведення бізнесу 2018 (Ease of Doing Business rank (1-190) – 174 сторінка документу) Іран займає 124 місце. Саме жорстке економічне регулювання є причиною низького рівня життя людей, та спричиняє економічний занепад країни. Для порівняння, Україна в рейтингу Легкості ведення бізнесу у 2018 році займає 76 місце, Венесуела 188, Зімбабве 159, а Польща 27 місце.

До внутрішніх економічних проблем Ірану додались і зовнішні проблеми. З травня 2018 року США ввели санкції проти цієї держави. Компаніям заборонено мати економічні стосунки з Іраном.

В результаті, економіка Ірану на межі катастрофи. Іранській риал обвалився до рекордного мінімуму відносно долара США. На сьогодні $1.00 коштує 100000 риалів. Іранській уряд обмежив обмін іноземних валют, придушує спроби людей обійти регулювання через придбання золота на чорному ринку. Пересічні іранці вкрай стурбовані реальною перспективою економічного краху Ірану, тому шукають доступні альтернативи риалам та золоту.

З квітня 2018 року, після введення проти Ірану санкцій, обсяг торгівлі біткоїнами в країні значно підвищився. Іранці придбали біткоїнів та інших криптовалют на кілька мільярдів доларів.

Мешканка країни, яка забажала залишитись невідомою, розповіла, що вона щомісяця купує біткоїни на частину зарплати, як захист проти державного економічного тиску та санкцій:

Я читала, що китайці та венесуельці, рятуючись від економічної кризи купують криптовалюти, тому і я, щомісяця купую біткоїни і єфіри. Я впевнена, що іранський центральний банк не зможе покращити економічний стан країни.

Жінка також розповіла, що на чорному ринку, дилер запропонував їй біткоїни по курсу 20000 доларів США, а місяцем раніше, той самий дилер продавав їй біткоїни за курсом 10000 доларів.

Незважаючи на те, що Іран заборонив криптовалюти, регулювати обіг криптовалют держава не може. Цією якістю криптовалюти кращі за золото. Великий попит на біткоїн в кризових країнах, його обмежена кількість, створюють передумови для стрімкого зростання курсу біткоїна в майбутньому.

Курс біткоїна в Ірані стрімко зростає обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit