Більшість ЗМІ, які пишуть про біткоїн, вводять людей в оману

Не варто вірити тому, що ви можете прочитати в популярних ЗМІ, які пишуть про біткоїн. Більшість ЗМІ виконують журналістське завдання своїх редакторів і створюють статтю-сенсацію з оманливими заголовками та перекрученим текстом. А тепер додайте до цього повне нерозуміння ідеології криптовалют загалом і біткоїна зокрема. Виходить суцільна мішанина, серед якої важко знайти цінну для Вас інформацію.

Що означає “цінна для Вас інформація”? Цінна інформація сприяє прийняттю рішень, які принесуть вам вигоду, зроблять вас, та ваших близьких більш заможними та вільними. Однак ЗМІ маніпулюють інформацією, спотворюють дійсність, створюють хибне сприйняття криптовалют у своїх читачів. В кращому випадку, прочитав новину про Біткоїн, ви забудете її через хвилину, в гіршому – сформуєте хибне негативне відношення до криптовалют на основі прочитаної інформації.

Так, нещодавно Вашингтон Пост опублікував статтю під заголовком Біткоїн це катастрофа від репортера з економічних питань Метта О’Брайена, який в своїй статті покладається на помилкові постулати і малює помилкове розуміння біткоїна. Ми розберемо статтю О’Брайена, як приклад хибних тверджень про біткоїн, які ви можете прочитати і в інших ЗМІ.

Хибне твердження: “Валюти мають бути стабільними”. Висновок на основі хибного твердження: “Оскільки біткоїн не стабільний це погана валюта.”

Насправді, грошима може стати все, що має певні, чітко визначені властивості та виконує певні функції, задовольняючи потреби суспільства на даному етапі його розвитку. Більш докладно про те, що таке гроші читайте с статті Гроші.
Біткоїн більше ніж гроші, біткоїн є одночасно і грошима і грошовою системою. Властивості грошей не прив’язані до матеріальної складової, щось нематеріальне, також може бути грошима. Біткоїн має ці властивості. Головне, щоб маючи властивості грошей, це щось задовольняло економічні потреби суспільства. Біткоїн розвивається, і визначити, чи задовольняє він потреби суспільства, може тільки саме суспільство, через практичне використання біткоїна.

Волатильність біткоїна є наслідком недостатньої розповсюдженості і використанні його суспільством. Оскільки об’єми торгів біткоїном порівняно невеликі, волатильність легко спричиняють спекуляції на біржах відносно невеликими сумами.

Ви член суспільства, отже вам визначати, чи задовольняє біткоїн ваші потреби у властивостях та функціях як гроші? Тому відкиньте скепсис, не довіряйте “експертам” і спробуйте використовувати біткоїн замість державних грошових сурогатів.

Натомість, погляньте на державні гроші, які ви звикли вважати валютою, чи вони стабільні? Насправді державні гроші постійно знецінюються, втрачають свою купівельну здатність. Хіба вас влаштовують гроші, які знецінюються з часом?

Хибне твердження: “Перевірка трансакцій в системі Біткоїн є надзвичайно енергозатратною і дорогою”. Висновок на основі хибного твердження: “Біткоїн це зло, яке шкодить довкіллю”.

Це не правда! Трансакції в системі Біткоїн є набагато дешевшими за транcакції в світовій фінансовій системі. Якщо ви замислитесь, яку інфраструктуру необхідно мати, щоб забезпечити переказ коштів по системі VISA чи MasterCard, ви здивуєтесь. Кожної секунди витрачаються мегавати електроенергії, купа ресурсів, працюють мільйони людей, підприємств, заводів, лише для того, щоб підтримувати ці системи грошових переказів в робочому стані.
З іншого боку, використання ресурсів для підтримки роботи системи Біткоїн обумовлює вільний ринок. Ніхто не буде підтримувати систему Біткоїн якщо це не вигідно. Електроенергія, яка використовується для майнінгу біткоїна – це товар, за який платять гроші, цю електроенергію купують. Отже виробник електроенергії отримує прибуток. Більш докладно, про електроенергію для майнінга читайте та дивіться відео Майнінг – споживання електроенергії. Біткоїн не потребує більше електроенергії, система вже має необхідний рівень захисту, набагато ефективніший за безпеку старих грошових систем.

Хибне твердження: “Біткоїн використовують тільки для того щоб збагатитись (мається на увазі доларами США)”. Висновок на основі хибного твердження: “Біткоїн не можна використовувати як гроші. Треба продавати біткоїн одразу, як виросте його курс”.

Біткоїн має властивості грошей, і виконує функції грошей. Біткоїн часто називають цифровим золотом за його якості. Тобто біткоїн є повною альтернативою державним грошовим сурогатам. Біткоїн набагато зручніше використовувати ніж звичні нам паперові гроші. Біткоїн належить лише вам, на відміну від “ваших” грошей в межах банківської системи, які у вас можуть легко конфіскувати чи заблокувати. Біткоїн неможливо заборонити технічно, його не можливо контролювати, блокувати трансакції. Біткоїн не знає кордонів. Все це властивості Біткоїна, завдяки яким його використовують.
Якщо у вас є біткоїни, їх не потрібно обмінювати на долари чи гривні. Домовляйтесь, запитуйте продавців про можливість купити товари за біткоїни. Так, купівельна здатність біткоїна в довгостроковій перспективі зростатиме, і це є гарним стимулом володіти біткоїнами, але його грошові властивості, зручність використання нікуди не подінуться, вони завжди доступні вам.
Кількість трансакцій в системі Біткоїн зростає, бо все більше людей починають цінувати його властивості як грошей.

Хибне твердження: “Дефляційна складова біткоїна означає, що його не будуть витрачати”. Висновок на основі хибного твердження: “Якщо біткоїн не будуть витрачати, то він не буде засобом обміну, а отже не буде виконувати функції грошей”.

Уявіть, що ви маєте величезну цінність, золото, дорогоцінне каміння. Хіба вам не потрібно їсти, їздити, відпочивати у відпустках, одягатись, хіба вам не потрібно купувати товари? Гроші потрібні для того, щоб купувати товари сьогодні та в майбутньому. Ви можете сказати “Навіщо мені витрачати біткоїни сьогодні, якщо завтра він стане дорожчим?” – Ок, не витрачайте. Довго ви зможете обійтись без їжі? Рано чи пізно ви будете змушені витрачати біткоїни.
Є така народна мудрість: “Гроші течуть як вода”. Якщо у вас є гроші, немає значення наскільки вони “цінні”, чи як зміниться її цінність згодом, Ви обов’язково будете витрачати ці гроші.
Інша справа, це ваш постійний щомісячний прибуток, грошовий потік, який ви створюєте собі вашою діяльністю, з якого робите заощадження на майбутнє, відкладаєте на пенсію. Тому в реальності, частину свого прибутку в біткоїнах ви витратите одразу, протягом місяця; частину будете відкладати на власні біткоїн-рахунки, такі як, медичний біткоїн рахунок, пенсійний біткоїн рахунок, біткоїни на подорожі, дорогі речі.
Справжні гроші не мають втрачати купівельну здатність протягом часу, але ж державні гроші постійно втрачають свою купівельну здатність – хіба вам особисто вигідна така властивість державних грошових сурогатів?

Хибне твердження: “Біткоїн є незаконним. Потрібно легалізувати біткоїн”. Висновок на основі хибного твердження: “Якщо біткоїн є незаконний, ним заборонено користуватись, будуть проблеми. От коли буде закон про криптовалюти, тоді проблем не буде”.

В Україні не має закону про біткоїн. Отже, з точки зору держави, яка повинна бути заснована на державних законах, ви не є порушником і ніяких претензій до використання біткоїна вами у держави бути не може. Поки немає закону про криптовалюти, ви вільні використовувати біткоїн так, як вам заманеться. Але поява закону зробить страшну річ… З впровадженням законопроекту про криптовалюти в дію, з точки зору держави, все, що не буде описано в цьому законі вважатиметься порушенням, з відповідними наслідками.
Біткоїн не потребує легалізації. Технічно, жодна держава світу, та всі вони разом не можуть обмежити використання біткоїна, або втрутитись в роботу системи. Звісно, вони здатні написати на папері слова про заборону вам використовувати біткоїн. Та чи погодитись ви з цим наказом, якщо він вам збитковий? Чи згодні ви виконувати розпорядження держави, якщо це призведе до бідності, занепаду, фінансових проблем, голодомору?..
З іншого боку, є багато речей для яких існує закон, та чи зникли проблеми і ви можете вільно використовувати ці речі, не боючись проблем з законом? Скоріше навпаки, наявність закону створює проблеми та перепони на шляху вашого економічного розвитку.

Хибне твердження: “Біткоїном керують кілька крупних власників. Вони маніпулюють ринком”. Висновок на основі хибного твердження: “Якщо біткоїном керують та маніпулюють, отже не можна довіряти; це шахрайство; ми втратимо все”.

Згадайте попередній приклад з золотом, дорогоцінним камінням, цінними грошима… якщо вони у вас є, ви обов’язково їх будете витрачати. Власники величезних біткоїн-статків невідворотно витрачатимуть біткоїни, щоб купити товари та послуги. Біткоїн є обмеженим ресурсом, і ці маніпулятори не можуть надрукувати додаткові біткоїни. Тому з часом, кількість їх біткоїнів буде зменшуватись. Біткоїн перетікає з кишень великих тримачів до масового ринку і приймає участь в економічних відносинах.
Але маніпуляції курсом біткоїна існують. Та чи треба від них захищати людей через державне регулювання? Захист від маніпуляцій та фінансових втрат – це знання, досвід. Маніпулятори не зможуть завжди використовувати одні і ті самі методи, а суспільство, вільне від державного захисту, з часом набуде необхідних знань та досвіду, виробить своєрідний імунітет до ринкових маніпуляцій, і таким чином, маніпуляції стануть не вигідні.

Звісно, є “зацікавлені”, яким вигідна необізнаність населення, тоді населенням легше маніпулювати і отримувати від того зиск. І ці “зацікавлені” використовують ЗМІ, щоб вводити вас в оману, маніпулювати вашою думкою, створювати хибні уявлення про насправді вигідні для вас системи і технології.
Нам, звичайним пересічним громадянам, вигідно жити у вільному суспільстві, де відбуваються вільні економічні відносини, вигідні обом сторонам угоди.

Більшість ЗМІ, які пишуть про біткоїн, вводять людей в оману обновлено: 9 Вересня, 2018 автором: SchBit