JP Morgan прогнозує наступну світову фінансову кризу

Вже кілька років, періодично виникають повідомлення від різних економістів про неминучість свіової фінансової кризи в недалекому майбутньому. Дехто прогнозує її початок до 2020 року.

Провідний аналітик банку JP Morgan Марко Коланович прогнозує, що насувається “Велика криза ліквідності”, яка позначиться миттєвим падінням біржових цін на акції та суттєвими соціальними протестами. Коланович стверджує, що сьогодні, світові фінансові ринки більш вразливі перед фінансовою кризою, ніж були в часи кризи 2008 року. Криза може привести до вуличних беспорядків, масових протестів, соціальної паніки, найбільших за останні 50 років. Криза буде настільки об’ємна, що національні банки змушені будуть націоналізувати найбільш постраждалі компанії, напряму викуповуючи їх акції на біржах.

Після кризи 2008 року, на світовому ринку спостерігалась тенденція переходу від активної торгівлі до пасивної торгівлі активами, таким чином ця тенденція практично знищила пул потенційних покупців об’ємом у два трильйони доларів, які були здатні врятувати ринок від катастрофічного обвалу. Сьогодні ніхто не буде купляти акції які обвалились, а центробанки, щоб викупити акції, будуть змушені друкувати гроші – це катастрофічна інфляція.

Основною причиною цієї кризи, Коланович називає збільшення біржових операцій торговими роботами без участі людини. Вже у 2014 році, на Американському фондовому ринку 65% всіх біржових операцій здійснювали торгові боти. В наслідок цього, комп’ютерні алгоритми можуть розпочати так звану ланцюгову реакцію продажів, яка призведе до миттєвого обвалу ринку. Наприклад в лютому 2018 року DJIA за день обвалилась на 1600 пунктів (6%) в наслідок миттєвого обвалу ринку, який спричинили торгові боти.

“Якщо у вас є ліквідно-орієнтовані різкі продажі, які приходять наприкінці циклу, або навіть можуть призвести до закінчення циклу, то я думаю, що ви можете мати набагато більш значну корекцію вартості активів та ще більш значне збільшення волатильності ринку”, – зазначає Коланович.

Прогноз Марко Колановича привернув увагу провідних економічних медіа, бо Коланович знаний в свиті економічний оптиміст, і не пише песимістичні прогнози просто так. А його попередні песимістичні прогнози для світової економіки, завжди збувались.

JP Morgan прогнозує наступну світову фінансову кризу обновлено: 13 Вересня, 2018 автором: SchBit