Як передати біткоїни без інтернету

Як оплачувати біткоїнами, якщо поблизу немає мережі інтернет? Існують версії біткоїн гаманців, які підписують транзакцію на передачу певної суми біткоїнів з однієї біткоїн адреси на іншу. Копії такої підписаної транзакції передаються, наприклад через блютуз чи вай-фай і зберігаються у обох учасників угоди. Як тільки хтось з них потрапить в зону підключення до мережі інтернет, підписана транзакція миттєво потрапить в мережу Біткоїн. Тобто ви можете прийняти оплату в біткоїнах навіть без підключення до інтернет.

Будьте уважні! Не відправляйте кілька транзакцій за відсутності інтернету, бо всі вони будуть відправлені одразу, як тільки з’явиться доступ до інтернет.

Для коннектінга і передачі підписаної транзакції між учасниками угоди використовуються блютуз чи вайфай, але підписану біткоїн транзакцію можна передати будь-яким відомим людству способом, хоч азбукою морзе, чи світловими сигналами.

Новозеландський біткоїн ентузіаст Рігель Уолш спромігся передати підписану біткоїн транзакцію за допомогою Samourai Wallet з використанням пристроїв goTenna на відстань 12.6 кілометрів.

GoTenna це спеціальні пристрої за допомогою яких можна створити бездротову мережу для передачі радіосигналів.

Рігель Уолш використовував свій андроїд смартфон і 4 пристрої GoTenna. Працюючи в Окленді, Нова Зеландія, Уолш використовував Карти Google для розробки ретрансляційного маршруту, який би охоплював максимальну відстань в 6.4 км. Регіон обраний для експерименту є гірським, тому важливо було знайти найвищі точки для встановлення ретрансляторів, щоб не мати на шляху перешкод для радіосигналів.

Уолш встановив чотири пристрої goTenna в обраних точках для створення потрібного маршруту. Отримувачем транзакції була дівчина Уолша, яка чекала на надходження підписаної транзакції на відстані 12,6 км. Підключення до Інтернету було не потрібне для отримання підписаної транзакції і дівчина Уолша змогла підтвердити її надходження, але щоб транзакція вважалася здійсненою, вона передала отриману транзакцію в мережу Біткоїн через Інтернет.

Величезним захопленням для Уолша було те, що з автономного пристрою не було можливості дізнатися, чи була операція отримана іншою стороною. Він зазначив, що розробка технології аналогових повідомлень, що підтверджують успішне проходження транзакції, стануть для такого способу передачі транзакцій величезною перевагою.

“Такий спосіб передачі біткоїнів можна використовувати за умов екологічних криз та катастроф, або при обмеженому доступі до мережі інтернет. Оскільки goTenna це пасивна система передачі аналогових радіосигналів вона не дозволяє отримати інформацію про успішність транзакції, про її запис в блокчейн біткоїну. Якщо вдастся вирішити цю проблему, це допоможе зменшити ризики для тих, хто не може використати інтернет або, наприклад супутник Blockstream.”

Хоча експеримент може вважатися успішним, транзакції поза мережею все ще мають недоліки і потребують їх вирішення. Спосіб передачі підписаної біткоїн транзакції Уолша є досить громіздким і вимагає використання спеціального обладнання та створення мережі з кількох пристрої для формування сітки покриття. Тим не менше це гарний експериментальний початок, який доводить автономність і доступність біткоїна навіть в місцях де немає інтернету.

Як зауважує Уолш: “Необхідність мати доступ до Інтернету є аргументом скептиків проти Біткоїна з момента його виникнення. Подібні розробки важливі для Bitcoin, оскільки це показує, що технологія використовується творчими способами, які лише починають натискати межі того, що ми вважали можливим. Навіть зараз, на початковому експериментальному рівні, отримати можливість передавати біткоїн-транзакції без інтернету набагато легше і дешевше ніж отримати можливість передавати транзакції до класичної фінансової системи за відсутності інтернету.”

На питання, як він бачить результати свого експерименту, використаного в майбутньому, Уолш сказав: “Сподіваємось, інші люди підхоплять мою ідею і поліпшать мої результати.”

Уолш збирається робити ще кілька кілька подібних експериментів, використовуючи іншу місцевість та нові ідеї залучення безпілотників і дронів.

Як передати біткоїни без інтернету обновлено: 3 Листопада, 2018 автором: SchBit