Блокчейн, не Біткоїн

Андреас Антонопулос пояснює, чому використання блокчейна безперспективне в багатьох випадках.
Ви також дізнаєтеся відповіді на питання: “Чи можливе створення державної криптовалюти і чи варто цього боятися?”

Підпишіться на youtube канал Школи Біткоїн, щоб своєчасно отримувати повідомлення про нові, корисні відео

Звернення до Антонопулоса: “Спростуйте будь-ласка точку зору “блокчейн, не біткоїн”.

Ми переконуємо слухача, що ідея про використання блокчейна і безперспективності біткоїна в корні не вірна. Але, навіщо витрачати свій час? Якщо прихильники “блокчейн, не біткоїн” хочуть грати в ігри, нехай йдуть і грають. Я не думаю, що наша місія в тому, щоб переконати когось у перевагах цієї технології, в той час, як вони можуть лише повторювати “блокчейн, не біткоїн”. Швидше за все, такі погляди це шаблон мислення. Коли хтось говорить: “Я вірю в блокчейн, але мене не цікавить біткоїн”, це все одно, якби вони сказали: “Я не розумію ні блокчейн, ні біткоїн, але якщо скажу, що блокчейн це добре, а біткойн відкину – це буде виглядати круто.”

Я чув, як багато людей говорять подібні думки, це просто повторення шаблону.

Чому блокчейни не працюють без біткоїна, або, скоріше, чому блокчейни не працюють без внутрішнього цінного активу, який є основою теорії ігор? Причина проста. Блокчейн, як структура даних є доволі неефективним.

Причина, по якій ми використовуємо блокчейн, полягає в його децентралізації. Щоб домогтися децентралізації, ви повинні мати можливість підтверджувати транзакції, не даючи нікому права вето або права контролювати мережу. Процес перевірки транзакцій повинен бути децентралізованим.
Кращий механізм, який ми знайшли для децентралізації процесу перевірки – це наявність узгодженого алгоритму, який залежить від конкуренції – будь то proof-of-work, proof-of-stake або щось інше. Щоб мати конкуренцію, потрібно ризикувати і винагороджувати. Щоб отримати значущу нагороду, вам потрібен вбудований токен. Вам потрібно щось цінне, те що люди намагаються отримати, те що змушує їх грати чесно. Якщо у вас немає чогось цінного, у вас немає підстав для конкуренції. Без конкуренції у вас немає безпеки. Без децентралізації, немає сенсу робити блокчейн.
Набагато ефективніше буде використовувати копійовану базу даних. Мета технології блокчейн і алгоритму консенсусу – децентралізувати контроль, забезпечити опір цензурі і нейтральність в глобальній відкритій платформі; щоб зробити це, вам потрібен якийсь механізм децентралізованої перевірки.

З огляду на те, що велика частина світової економіки в значній мірі залежить від надання кредитів великими фінансовими інститутами (наприклад, запозичення грошей для відкриття бізнесу або покупки будинку) – блокчейн може бути корисний в цьому просторі. Я знаю, що такі компанії, як Блум, використовують блокчейн для анонімізації кредитних позичальників. Але їх концепція як і раніше залежить від інституційного кредитування.

Запитання Антонопулосу: “Чи є спосіб вбудувати поняття боргу або негативних балансів в адреси блокчейн? Припускаючи, що кредитування може бути на блокчейні, які механізми існують для забезпечення кредитних дефолтів? Банки і уряд можуть видавати застави на доходи або захоплювати заставу, чи можливо створити таке на блокчейні?”

Це серйозне питання. Я чесно, не уявляю, як будуть оброблятися функції кредиту. Я думаю, ідея про те, що все повинно бути зроблено на блокчейні або всі державні гроші стануть криптовалютами, насправді це не те, куди ми рухаємося. Просто тому, що у нас є криптовалюта біткоїн, яка є інструментом, заснованим на активах, а не борговим інструментом, криптовалюта – де у вас не може бути кредитів або негативних балансів. Немає ніяких часткових позик або будь-якого іншого трюка для створення більшого ресурсу або ліквідності кредиту в економіці. Це можна було б здійснити і за допомогою фиатних грошей, так було раніше, золотий стандарт. Але сьогодні цього немає. І у зв’язку з цим, роль криптовалют полягає в тому, щоб запропонувати форму розумних грошей, в яких люди зможуть зберігати своє багатство і накопичувати капітал для майбутніх поколінь.

Можливо, будуть побудовані інші типи інструментів, подібні до державних грошей криптовалюти, повністю централізовані, які конфіскуються, частково резервуються. Я думаю, що ми побачимо подібні криптовалюти. Коли справа доходить до видачі кредиту з повітря, створення грошей, яких не існує, і роздування бульбашок, поширюючи ліквідність через централізоване прийняття рішень, для всіх цих махінацій… держави сповнені інновацій.
Незабаром вони розроблять криптовалюту або те, що вони назвуть “криптовалюта” на блокчейні, а по суті, централізовані бази даних, які дозволять їм вести їх бізнес як завжди, навіть не зупиняючись у своїх стандартних практиках. Вони створять наступний гігантський фінансовий міхур неконтрольованого хижацького кредитування, який тепер представлений вам на “криптографічно захищеному блокчейні”, який є просто базою даних. Він буде пропонувати часткове резервне кредитування, повне спостереження, контроль, конфіскацію та всі інші “чудові” речі, які у нас є з фіатними грошима. Тільки тепер на “блокчейні”. Не хвилюйтеся, державні гроші не скоро зникнуть через криптовалюти.

Різниця в тому, що тепер ви маєте вибір; ваш вибір полягає в тому, що у вас дійсно є справжні гроші щоб зберігати багатство для себе і майбутніх поколінь, гроші – які не можна роздути до лайна або конфіскувати, або використовувати для часткового резервування.

Нехай у них буде свій фіат.
А Ви, замість цього, зможете вибрати кращу, вигідну вам криптовалюту.

Блокчейн, не Біткоїн обновлено: 10 Вересня, 2018 автором: SchBit